Warmtepomp De Fryske Marren

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met een warmtepomp in De Fryske Marren? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Het apparaat profiteert van warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het gaat om een efficiënte en ecologische benadering uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 50% en de potentiële besparing ligt op €245,00 op jaarbasis. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? Dan kan je het aanschaffen met een hoge subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dit hangt af van diverse facetten. Op onze website ontdek je praktische info over een warmtepomp kopen in De Fryske Marren.
warmtepomp-installateur-8561

 • Beperkte CO-2 uitstoot
 • Kan ook verkoeling brengen
 • Het verwarmen van morgen
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt
 • Ieder jaar weer energiekosten besparen

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcodegebied8561
Netnummer0514 (+31514)
Gas-gebruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energiekosten€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in De Fryske Marren

Een warmtepomp laten installeren doe je niet zomaar even. We hebben te maken met verschillende systemen. De vraag is; wat is de beste? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in De Fryske Marren kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De vakman of loodgieter bekijkt jouw huis of kantoor en biedt advies op maat. De isolatiewaarden en de energieconsumptie zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor onduidelijkheden als:

 • Werkt het ook in mijn woning?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Interesse in een efficiënte en goedkope warmtepomp in De Fryske Marren? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Door middel van onze website check jij in korte tijd (verwarmings)installateurs die actief zijn in jouw regio. Zet alle offertes op een rijtje. Handig, want zo bespaar je enorm. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (8561).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Zaken als soort woning, de staat van isolatie, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Naar welke tarieven kijk je? Wil je hybride of volledig elektrisch?
 4. Dien het formulier in. Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De warmtepomp profiteert van warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Er bestaan 2 type warmtepompen:

 1. Een Stand Alone (volledig elektrische warmtepomp): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De HR-ketel ondersteunt op momenten dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elke oplossing past bij jouw woning en situatie. Dat probleem ontstaat vaak door de isolatiewaarden. Onderstaand tref je veelzijdige aanbevelingen met betrekking tot de type warmtepompenen wat past bij jouw wensen en soort huis. De regionale verwarmingsinstallateur in De Fryske Marren kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie kan je helemaal van het aardgas af. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: een warme woning en warm water in de badkamer en keuken met oog voor het milieu. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel circa 50% en je profiteert van een besparing tot wel €255,00, elk jaar opnieuw. Dit werkt volledig op stroom. De prijs ligt tussen de €3.500 en €15.000. We noemen hieronder 4 verschillende type producten. Het cruciaalste verschil is de energietoevoer. Elk model heeft zijn eigen gebruikstoepassing, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water type benut warmte van het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water type neemt de warmte uit de aarde voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem neemt de warmte uit de omgevingslucht om het CV-water op te warmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem onttrekt warmte uit de lucht van binnen en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem werkt samen met jouw traditionele CV-ketel. Een relatief goedkope oplossing om de energierekening te reduceren die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. In de regel betreft dit een combinatie van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. De kosten daarvoor liggen tussen €2.875 en €7.225 bij een verwarmingsmonteur uit De Fryske Marren (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-de-fryske-marren

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in april 2024?

Een warmtepomp is initieel beslist niet goedkoop. Echter, het mondt uit in flink lagere energiekosten. Dankzij interessante subsidies behaal jij een beperkte terugverdientijd. Een full-electric pomp is beschikbaar vanaf €6100. Een hybride opstelling laat je al plaatsen voor €2300. De uiteindelijke kostprijs komt tot stand door specifieke onderdelen als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10000 – €26000Veel vermogen, niet goedkoop
Water-water€18000 – €22300Uitstekend rendement
Lucht-lucht€4850 – €6000Niet duur, redelijk efficiënt
Lucht-water€5150 – €6150Aansluitbaar op CV, verbruikt veel stroom
Hybride€2875 – €5600Zeer betaalbaar

Hoe interessant is het rendement?
Een woning met CV-ketel in De Fryske Marren verbruikt pakweg 1490 m3 gas per jaar. Met een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de energienota van een leverancier van energie als Greenchoice of Oxxio. Je verbruikt wel meer stroom. De jaarlijkse besparing varieert van €210 tot €360. Bij hybride systemen gaat het gasverbruik niet naar 0. De gemiddelde besparing is iets minder, ongeveer €125 (jaarlijks). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd baserend op een perfect geïsoleerd huis:

# InstallatieEnergiegebruikPrijzenBesparingen
HR-ketel1250m3€673
Buitenlucht2325kWh€471€202
Bodemwarmte1925kWh€337€337
Hybride1600 kWh + 350 M3€505€168

Actuele vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit verscheidene bronnen als o.a. de buitenlucht of uit de bodem. De slimme warmtewisselaar geeft de warmte af aan het verwarmingssysteem in je huis. De hitte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat voor heet tapwater.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in De Fryske Marren?

Helaas, niet alle woningen zijn even interessant. Er wordt gewerkt met een aantalrandvoorwaarden: een hoge isolatiewaarde (of bereid tot verbouwen), in het huis zitten radiatoren (LTV) of vloerverwarming en er is plek voor een buffervat. Op het moment dat je kiest voor de zogenaamde hybride pomp is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Hij benut slim de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Zo ga je efficiënt met energie om en daalt je energierekening. Deze installatie werkt slim samen met jouw traditionele gasgestookte CV-ketel, en is eigenlijk een vervanger voor de eenzijdige ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente De Fryske Marren?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar kan je op dit moment geen grote investering doen? Wacht niet te lang, want dan kan je kiezen voor de aantrekkelijke groene lening van je gemeente De Fryske Marren. We hebben het over een een aantrekkelijke lening met verwaarloosbare rentes, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. De voorwaarden vind je op www.defryskemarren.nl. Tevens een goede mogelijkheid: de huur of lease van zo’n installatie.


Zit er subsidie op deze systemen?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Gelukkig, in de regel heb je recht op de ISDE-subsidie De Fryske Marren. Hoe hoog dat bedrag is wordt berekend a.d.h.v. de energieprestatie en vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidies starten vanaf €950 tot gemiddeld €3500. Benieuwd naar de huidige subsidie in april 2024 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming De Fryske Marren (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal randvoorwaarden: het is een nieuw type (geen 2e hands model), het systeem is operationeel en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (4 kW) ontvang je plusminus €1225 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) moet je rekenen op ong. €1700.
 • Bij systemen met een bodembron mag jij rekenen op minimaal ongeveer €2350.
 • Voor een energiezuinig apparaat krijg je iets extra (€175, als er sprake is van een A++ label).
# MerkModelVermogenSubsidie
HisenseHi-AquaSmart AHW-050UCSDP + AHM-070UXCSAPA35 KW€1650,-
MDVMHA-V8W/D2N1 + SMK-80CD30GN16 KW€1900,-
Thermics EnergieCaldensa 2521 KW€3400,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? In het geval van een energieneutrale woning heb je heel lage energiekosten, ben je een stuk energiezuiniger en heb je een gezonde leefomgeving. Hoe werkt dit? In het volgende stukje komen we met een handig stappenplan van de warmteservice De Fryske Marren aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isolatie aanbrengen

  Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Daarmee voorkom je dat de gerealiseerde warmte je huis weer verlaat. Grondige isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een energiezuinig huis of bedrijfspand. Vaak gaat het om spouwmuurisolatie en kruipruimte isolatie.

 2. Voldoende ventileren

  Op het moment dat de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het cruciaal dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Slim ventileren betekent een comfortabel wooncomfort zonder verspilling van warmte. Wat veel toegepast wordt is een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Om en nabij de 75% van onze gas- en stroomconsumptie komt voort uit verwarmen en heet water uit de kraan. Een modern en verantwoord alternatief voor de gasinstallatie is dan ook zeker aan te raden. De warmtepomp is populair, meer er zijn meer mogelijkheden zoals infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Milieuvriendelijke systemen zoals een warmtepomp of biomassaketel zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar je gaat wel meer stroom gebruiken. De elektra die hiervoor nodig is kan je zelf genereren met zonnepanelen. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente