Warmtepomp Legemeer

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op een warmtepomp in Legemeer? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Deze installatie onttrekt energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Erg populair, want het is een efficiënte en verantwoorde oplossing uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 40% – 60% en de potentiële besparing ligt op €250,00 op jaarbasis. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? Wacht niet te lang, want dan kan je het laten plaatsen met een flinke subsidie. Kan een warmtepomp in mijn huis? En welk type past bij mijn woning? Dit hangt af van een aantal verschillende zaken. Op warmtepomprevolutie.nl check je verdere details over een warmtepomp kopen in Legemeer.
warmtepomp-installateur-8527

 • Woning verwarmen met respect voor milieu
 • Kan het huis ook koelen
 • Lange garanties en goede voorwaarden
 • Weinig onderhoud
 • Bespaar wel €350 per jaar

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode-regio8527
Netnummer0513 (+31513)
Gas-gebruik M31490 M3
Stroom-verbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Legemeer

Een warmtepomp laten installeren is een hele klus. Tegenwoordig kun je kiezen uit verschillende producten. Wat past bij mijn situatie? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Legemeer kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De monteur of loodgieter bestudeert de woning / bedrijfspand en maakt een indicatie van de wensen. Wat er aan isolatie gedaan is en de energieconsumptie zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor vragen zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat kost het, en wat levert het op?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Op zoek naar een goede en goedkope warmtepomp in Legemeer? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven is dan een onmisbare stap. Aan de hand van deze website tref je in enkele stappen verwarmingsinstallateurs uit jouw streek. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Zo kan je flink geld besparen. Hoe werkt dit?

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (8527).
 2. Omschrijf de woning. Denk aan soort huis, isolatiewaarden, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Naar welke oplossing kijk je? Wat zijn financiële eisen? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verstuur het formulier. Binnen 5 dagen krijg je de offerte per mail.

Welke soorten warmtepompen worden onderscheiden?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. De warmtepomp haalt warmte uit uit de lucht of het water en de warmtewisselaar brengt dit over op de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Hierna gaan we dieper in op de twee type warmtepompen:

 1. De volledig elektrische – zelfstandige – warmtepomp: Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel ondersteunt in het geval dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elke oplossing kan je zomaar laten plaatsen. Een belangrijk aspect is de isolatie van je woning. Op deze website doorzoek jij bruikbare adviezen omtrent populaire warmtepompen en wat conformeert aan jouw type woning en wensen. De erkende verwarmingsinstallateur in Legemeer kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem kan je helemaal van het aardgas af. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: vloerverwarming aansturen en warm water uit de kraan op een bewuste manier. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met circa 50% en je bespaart op de energierekening, tot wel €285,00 per jaar. De basis van dit systeem is elektriciteit. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €6.300 en €18.000. We differentiëren vier verschillende soorten modellen. Het belangrijkste verschil is de input van energie. Elke aanbieder wordt gekenmerkt door gebruikstoepassing, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem maakt slim gebruik van warmte uit grondwater om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing profiteert van energie uit de aardbodem voor warm water in de woning (+ verwarming).
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water oplossing haalt warmte uit de buitenlucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht variant gebruikt de energie uit de binnenlucht en kan een huis eenvoudig verwarmen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem is een aanvulling op jouw moderne gasketel. Een goede oplossing om te besparen op energiekosten met een CO2 reductie tot wel 40%. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. Vaak slaat dit op zo’n combinatie van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.150 en €5.075 bij een verwarmingsmonteur uit Legemeer (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-legemeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (september 2022), en wat levert het op?

De warmtepomp is in eerste instantie best wel prijzig. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het betekent een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Dankzij een flinke subsidie profiteer je van een korte terugverdientijd. Een full-electric pomp kan je laten installeren voor €7400. Het hybride systeem is er vanaf €2200. De uiteindelijke kostprijs wordt gebudgetteerd middels velerlei aspecten zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14200 – €25300Veel besparen, erg duur
Water-water€13200 – €22100Ook koelende functie
Lucht-lucht€4150 – €6300Werkt samen met CV-ketel
Lucht-water€5300 – €6300Koelende functie, geplaatst met buitenunit
Hybride€2250 – €6600Geschikt voor bestaande bouw

Hoe hoog is het rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Legemeer consumeert om en nabij 1490 m3 gas per jaar. Door gebruik te maken van een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de energierekening van een energiemaatschappij als Budget Energie of NLE. Je stroomverbruik neemt wel toe. De maximale besparing schatten we op €275 tot €310. Bij hybride modellen gaat het gasverbruik niet naar 0. De gemiddelde besparing is iets minder, om en nabij de €125 (12 maanden). Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd baserend op een uitstekend geïsoleerde woning:

Type systeemEnergieverbruikOnkostenBesparingen
HR-ketel1150m3€698
Buitenlucht2425kWh€475€223
Bodemwarmte2100kWh€335€363
Hybride1525 kWh + 425 M3€510€188

Vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. omgevingslucht, ventilatielucht of grondwater. De geïntegreerde warmtewisselaar geeft de warmte af aan het afgifte systeem (bijv. vloerverwarming). Deze warmte is ook toe te passen op een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Legemeer?

Niet alle type woningen zijn even interessant. We noemen enkele mitsen en maren: een top-isolatie (oude woning moeten eerst verbouwd worden), de woning wordt verwarmd met radiatoren (LTV) of vloerverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. In het geval van het hybride systeem is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Dit product wint warmte terug uit ventilatielucht om je huis te verwarmen. Zo bespaar je veel energie en ga je veel minder betalen voor energie. Het systeem sluit je aan op jouw reguliere HR-ketel op gas, en vervangt de huidige ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente De Fryske Marren?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar is de investering nu te groot? Dan is er de milieu georiënteerde groene lening via jouw gemeente De Fryske Marren. Het is een kortlopende lening met een lage rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Ga ook naar www.defryskemarren.nl. Mogelijk ook interessant: huur of lease van een van de besproken systemen.


Kan ik subsidie aanvragen?

Een warmtepomp is een grote investering. Maar, veelal heb je recht op de ISDE-subsidie Legemeer. De hoogte van de tegemoetkoming hangt sterk af van zaken als het type en het vermogen van het systeem. De subsidies beginnen bij circa €675 tot maar liefst €3250. Benieuwd naar de huidige subsidie in september 2022 voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Legemeer (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Er zijn een aantal zaken: je hebt een nieuw model gekocht, hij is actief en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (6 kW) moet je rekenen op plusminus €1375 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) heb je recht op ongeveer €1625.
 • Bij de grotere bodembron installaties starten de bedragen vanaf circa €2450.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem ontvang je iets meer (€125, bij het A++ label).
# MerkVariantPowerSubsidie
FujitsuWaterstage HT 16F DUO12 KW€2350,-
TherconSanistage DSW300HS+0 KW€1100,-
EnersoAWK-C 075 KW€1650,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Een einde maken aan jouw gasverbruik? In een energieneutrale woning gaat de energienota fors omlaag, neem je jouw verantwoordelijkheid voor het klimaat en realiseer je ook nog eens een gezond klimaat in huis. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Hieronder kan je aan de slag met een handig stappenplan van de warmteservice Legemeer aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Zodoende mag je ervan uitgaan dat de warmte in huis weer kan ontsnappen. Een solide isolatie vormt de basis van een NOM (nul op de meter) woning. Vaak gaat het om triple glas en gevelisolatie.

 2. Ventileren

  In het geval dat het huis voldoet aan de isolatienormen, is het nodig dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Slim ventileren zorgt voor een aangenaam wooncomfort zonder dat je veel warmte verliest. Vaak gaat het om een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Bijna 80% van het gas en stroom dat we gebruiken wordt teweeggebracht door onze verwarming en heet water uit de kraan. Een innovatief en zuinig alternatief voor de gas HR-ketel kan wat dat betreft uitkomst bieden. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er zijn meer opties zoals een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een zonneboiler of warmtepomp verbruiken geen gas, maar wel stroom. De nodige stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!