Warmtepomp Harich

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Overweeg jij een warmtepomp in Harich? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Een dergelijk systeem benut de warmte uit grondwater, aarde of lucht. Het is een efficiënte en milieuvriendelijke aanpak om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 30% – 55% en je bespaart al snel €255,00 per jaar. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dit scenario kan je het laten plaatsen met een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Werkt het ook in mijn woning? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Hieraan ten grondslag liggen verschillende aspecten. Verderop vind jij meer info over een warmtepomp kopen in Harich.
warmtepomp-installateur-8571

 • Veel minder uitstoot van CO-2
 • Zowel in staat om te verwarmen als koelen
 • Klaar voor de toekomst
 • Hogere woningwaarde
 • Speciale subsidieregeling

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8571
Netnummer0514 (+31514)
Gas-gebruik M31490 M3
Stroomgebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energiekosten€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Harich

Een warmtepomp goed installeren is niet iets wat je zomaar even doet. We hebben te maken met tal van onderdelen. De vraag is; wat is de beste? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Harich kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De verwarmingsinstallateur of loodgieter checkt grondig het huis en brengt een warmteplan in kaart. De manier van isoleren en de energieconsumptie zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met issues zoals:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Hoe duur is het, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Op zoek naar een praktische en goedkope warmtepomp in Harich? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Dankzij deze website vind jij veelzijdige installateurs uit jouw streek. Zet alle offertes op een rijtje. Door te vergelijken kan je fors bezuinigen op de investering. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (8571).
 2. Beschrijf jouw woning. Voorbeelden zijn categorie huis, isolatiewaarden, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Hoe kijk je prijstechnisch? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verzend het formulier. Binnen een paar dagen krijg je de offerte per mail.

Wat voor soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. Hij benut de warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in het CV-water. We definiëren 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De CV-ketel springt alleen bij zodra de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elke oplossing is interessant voor jouw huis. Dat komt vooral door de mate van isolatie. In de volgende paragraaf tref jij handige raadgeving die gaan over beschikbare warmtepompen en wat aansluit op jouw soort woning. De lokale verwarmingsinstallateur in Harich kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric oplossing kan je helemaal van het aardgas af. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: een aangenaam warm huis en warm sanitair water waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel circa 50% en je bespaart al snel €265,00 op jaarbasis. Het is een volledig elektrische oplossing. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €3.400 en €13.500. We gaan verder in op vier verschillende soorten systemen. Het echte verschil is waar de energie vandaan komt. Elk model wordt gekenmerkt door kenmerken, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp haalt warmte uit het grondwater om een huis van verwarming en warm tapwater te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing profiteert van warmte uit de aardbodem om het huis lekker warm te stoken.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp neemt de warmte uit de omgevingslucht om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem neemt de energie uit de binnenlucht en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt slim samen met jouw bestaande CV-ketel op gas. Een relatief goedkope oplossing om de energiekosten terug te dringen met een CO2 reductie tot wel 40%. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. In de praktijk spreken we dan over de combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.750 en €7.275 bij een verwarmingsmonteur uit Harich (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-harich

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in december 2023?

Zo’n warmtepomp is aanvankelijk een forse investering. Maar, het betekent een fors lagere energierekening. Door gebruik te maken van de huidige subsidies haal jij een goede terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem kan je aanschaffen vanaf €7500. De zogenaamde hybride pomp koop je al vanaf €2200. De eindfactuur wordt getekend door meerdere aspecten zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13100 – €25300Zeer efficiënt, hoge investering
Water-water€14200 – €24400Beste rendement
Lucht-lucht€4900 – €7475Werkt samen met HR-ketel
Lucht-water€3650 – €6900Kan ook koelen, geplaatst met buitenunit
Hybride€2700 – €5250Niet uitsluitend voor nieuwbouw

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Harich consumeert om en nabij 1490 m3 gas p/jaar. Aan de hand van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de rekening van een aanbieder van gas en stroom als Delta of Vandebron. Je verbruikt wel meer stroom. De totale besparing vinden we terug tussen de €275 tot €375. Bij hybride installaties behoud je jouw gasaansluiting. De besparing ligt dus iets lager, gemiddeld €170 (jaarlijks). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een hoge isolatiewaarde:

Soort systeem EnergievraagEnergiekostenBesparing
HR-ketel1150m3€720
Buitenlucht2650kWh€475€245
Bodemwarmte1650kWh€331€389
Hybride1375 kWh + 500 M3€511€209

Interessante vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit verschillende bronnen als buitenlucht, ventilatielucht of aarde. Je warmtewisselaar geeft de warmte af aan het gesloten CV-circuit. De warmte is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Harich?

Niet alle gebouwen en huizen renderen met een warmtepomp. We onderscheiden een aantalrandvoorwaarden: een goed geïsoleerd huis (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), het afgiftesysteem is vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Wanneer je kiest voor de zogenaamde hybride pomp is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Het systeem maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Dit bespaart veel energie en daalt je energierekening. Dit systeem werkt slim samen met jouw normale gasketel, en komt dus in plaats van de eenzijdige ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente De Fryske Marren?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar heb je onvoldoende budget? In zo’n geval kan jij gebruik maken van de aantrekkelijke groene lening via de gemeente De Fryske Marren. Het gaat om een speciaal soort lening met beperkte rente, geschikt voor mensen die duurzaam willen investeren in hun huis. Alle info vind je op www.defryskemarren.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Maar, in algemene zin kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Harich. De omvang van de subsidie komt tot stand door model en vermogen van de installatie. De subsidies variëren van €725 tot maar liefst €3800. Nieuwsgierig naar de huidige subsidie in december 2023 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Harich (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Er zijn een aantal randvoorwaarden: je hebt een nieuw model gekocht, hij is aangesloten en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (4 – 5 kW) ontvang je pakweg €1200 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit krijg je om en nabij €1850.
 • Bij systemen met een bodembron beginnen de bedragen bij grofweg €2225.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel krijg je iets extra (€225, met name A++ labels).
# MerkVariantVermogenSubsidie
Fujitsu AtlanticExtensa A.I. 65 KW€1800,-
ThermiaDiplomat Optimum G2 66 KW€2800,-
EnersoAiWa-18 EVI H OUT16 KW€2900,-

In vier stappen een gasvrije woning

Een woning zonder gas? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan houd je elke maand flink geld over, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en geniet je van een gezond leefklimaat. Hoe werkt dit? Op warmtepomprevolutie.nl tref je een nuttig stappenplan van de warmteservice Harich aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Zodoende voorkom je dat de warmte naar buiten gaat. Goed toegepaste isolatie is het startpunt voor een energiezuinig huis of bedrijfspand. Voorbeelden zijn isolatie van de bodem en isolatie van de zolder.

 2. Genoeg ventileren

  Wanneer goede isolatie aanwezig is, is het van wezenlijk belang dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Voldoende ventileren betekent een optimaal wooncomfort zonder verlies van warmte. In de praktijk gaat het vaak om ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Veruit het belangrijkste deel van het energiegebruik komt voort uit het verwarmen van onze woning en het aanmaken van warm water. Een innovatief en zuinig alternatief voor de CV-ketel op gas is daarom aan te raden. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er zijn meer opties zoals de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een zonneboiler of warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar het gevolg is wel een hoger stroomverbruik. De stroom die het gebruikt kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Zodoende werk je toe naar een energieneutraal huis in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!