Warmtepomp Echten

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor een warmtepomp in Echten? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. De installatie benut de energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het betreft een zuinige en verantwoorde methode uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 40% – 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €245,00 op jaarbasis. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? In zo’n geval heb je recht op een flinke subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk type past bij mijn woning? Dat wordt bepaald door allerlei aspecten. Als je iets verders scrollt tref je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Echten.
warmtepomp-installateur-8537

 • Milieubewuste keuze
 • Geen airco nodig dankzij koelende functie
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken
 • Veilige manier van verwarmen
 • Bespaar tot €300 per jaar

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8537
Netnummer0528 (+31528)
Gas-verbruik M31490 M3
Stroom-gebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Echten

Een warmtepomp laten installeren doe je niet zomaar even. Er zijn honderden onderdelen. Wat is voor mij het beste alternatief? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Echten biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De installateur of loodgieter checkt grondig de woonruimte en bespreekt de details met je. Leeftijd woning, isolatiewaarden en het jaarlijkse energiegebruik spelen een belangrijke rol. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij vragen zoals:

 • Is mijn woning wel geschikt?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Wat kun je zeggen over de aanschafprijs, en wat is de terugverdientijd?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Op zoek naar een praktische en goedkope warmtepomp in Echten? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Door gebruik te maken van deze website vergelijk je vandaag nog erkende installateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Maak een goede vergelijking van de offertes. Handig, want zo bespaar je enorm. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (8537).
 2. Specificeer de woning. Onder andere type en leeftijd huis, de manier van isoleren, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? Hoeveel wil je uitgeven? Wil je hybride of volledig elektrisch?
 4. Dien de aanvraag in. Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Welke soort warmtepomp is geschikt?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. Dit innovatieve systeem profiteert van warmte uit uit de lucht of het water en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). Hieronder behandelen we 2 soorten warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in in het geval dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke oplossing kan altijd worden ingezet. Een belangrijk aspect is wat er aan isolatie gedaan is. In het volgende stukje doorzoek jij toepasbare details over alle verschillende warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw type woning en wensen. De lokale verwarmingsinstallateur in Echten kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric systeem kan je de woning verwarmen zonder gas. De HR ketel heeft geen functie meer: vloerverwarming aansturen en warm sanitair water met oog voor het milieu. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met 25% – 50% en de potentiële besparing ligt op €230,00 per jaar. De basis van dit systeem is elektriciteit. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €3.800 en €21.500. We gaan verder in op vier verschillende soorten modellen. Het voornaamste verschil zit hem in de bron. Elke merk wordt gekenmerkt door voordelen en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie profiteert van warmte van het grondwater om een warm huis te faciliteren.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant benut energie uit de aarde voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem benut energie uit de omgevingslucht voor warm tapwater en centrale verwarming.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type benut energie uit de omgevingslucht en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt samen met jouw moderne gasgestookte HR-ketel. Een voordelige manier om te bezuinigen op de energierekening waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Je gaat de helft minder gas gebruiken. In de basis slaat dit op de combinatie van een luchtwarmtepomp en een recente HR-ketel. De eenmalige investering ligt tussen de €2.625 en €6.350 bij een verwarmingsmonteur uit Echten (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-echten

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in september 2022?

De warmtepomp is aanvankelijk beslist niet goedkoop. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, je realiseert een fors lagere energierekening. Geholpen door een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs geniet je van een interessante terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem kan je laten installeren voor €5600. Een hybride variant kan je laten installeren voor €2800. De uiteindelijke investering wordt mede bepaald door diverse onderwerpen zoals soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10700 – €27600Hoog rendement (COP), erg duur
Water-water€14500 – €21900Relatief klein systeem
Lucht-lucht€3600 – €7325Redelijk betaalbaar
Lucht-water€3950 – €6175Ruimte subsidie, veel stroomverbruik
Hybride€2150 – €6350Goed voor EPC waarde

Is het rendement aantrekkelijk?
Een woning met CV-ketel in Echten gebruikt om en nabij 1490 m3 gas p/jaar. Door een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de energierekening van een energieleverancier als Budget Energie of Qurrent. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De jaarlijkse besparing varieert van €275 tot €320. Met een hybride product verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt dus iets lager, om en nabij de €130 (jaarlijks). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd baserend op een goed geïsoleerd eengezinswoning:

Soort systeem EnergiebehoefteKostenBesparing
HR-ketel1000m3€705
Buitenlucht2475kWh€486€219
Bodemwarmte1725kWh€345€360
Hybride1400 kWh + 475 M3€522€183

Meest gestelde vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit (natuurlijke) bronnen als lucht of warmte uit de grond. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan het afgifte systeem (bijv. vloerverwarming). Deze energie kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor heet tapwater.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Echten?

Niet alle huizen zijn geschikt voor een warmtepomp. Hiervoor gelden verschillende randvoorwaarden: een goed geïsoleerde woning (bestaande woning van na 1980), je hebt vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Bij een keuze voor een hybride type is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Dit maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming. Dit beperkt het verbruik van energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. Dit systeem werkt samen met jouw “ouderwetse” HR-ketel, en is dus meteen het alternatief voor de huidige ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente De Fryske Marren?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan hebben we een speciale groene lening in de gemeente De Fryske Marren. Kort gezegd een aantrekkelijke lening met verwaarloosbare rentes, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Bekijk ook www.defryskemarren.nl. Tevens een goede mogelijkheid: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Heb ik recht op subsidie?

Een warmtepomp is best wel prijzig. Echter, in de meeste gevallen heb je recht op de ISDE-subsidie Echten. Hoeveel je krijgt heeft te maken met de energieprestatie en vermogen van de installatie. De subsidies variëren van €975 tot gemiddeld €3000. Onderzoek doen naar de hoogte van de subsidie in september 2022 voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Echten (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Wel zijn er een aantal condities: het betreft een nieuwe installatie, het is operationeel en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (4 – 5 kW) heb je recht op plusminus €1475 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met als bron de buitenlucht ontvang je circa €1725.
 • Bij systemen met een bodembron starten de bedragen vanaf om en nabij €2425.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem ontvang je iets meer (€125, bij een A++ label).
# MerkVariantKrachtSubsidie
FujitsuWaterstage Comfort DUO 054 KW€1700,-
ThermiaAtec 96 KW€1900,-
EnersoAWK-C 13 EVI9 KW€2050,-

In 4 stappen naar een energieneutraal huis

Een woning zonder gas? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je nauwelijks energiekosten, daalt de CO2 uitstoot met de helft en krijg je een gezond klimaat in huis. Hoe bereik ik zo’n aangenaam en zuinig huis? Onderstaand doorloop je een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Echten aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isolatie aanbrengen

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Daarmee vermijd je dat warme lucht naar buiten gaat. Degelijke isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Wat veel toegepast wordt is triple glas en isolatie van buitengevel.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Zodra de woning goed is geïsoleerd, is het belangrijk dat er genoeg wordt geventileerd. Slim ventileren zorgt voor een aangenaam wooncomfort zonder verspilling van energie. Voorbeelden zijn een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Duurzaam verwarmen

  Het grootste deel van de maandelijkse energienota wordt veroorzaakt door de CV-installatie en warm water. Een zuinig alternatief voor de gasinstallatie is een goede stap voorwaarts. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar is er tegenwoordig veel meer keuze, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Oplossingen zoals een warmtepomp of zonneboiler werken (grotendeels) zonder gas maar sluit je aan op elektriciteit. De benodigde elektra kan je zelf genereren met zonnepanelen. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!