Warmtepomp Balk

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in een warmtepomp in Balk? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Dit systeem neemt energie uit bijvoorbeeld de bodem of buitenlucht. Erg populair, want het is een zuinige en verantwoorde methode om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 40% – 60% en de potentiële besparing ligt op €315,00, ieder jaar weer. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? In dit scenario kan je een aankoop doen met een flinke subsidie. Is mijn woning geschikt? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dit hangt af van verschillende factoren. Op ons warmtepomp-portaal vind je praktische info over een warmtepomp kopen in Balk.
warmtepomp-installateur-8561

 • Woning verwarmen met respect voor milieu
 • Verschillende functies (koelen / verwarmen)
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken
 • Zeer gemakkelijke installatie
 • Subsidie oplopend tot €2.100

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcodegebied8561
Netnummer0514 (+31514)
Gasgebruik M31490 M3
Stroom-gebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energiekosten€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Balk

Het plaatsen van de warmtepomp is niet altijd eenvoudig. Er bestaan verschillende installaties. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Balk kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De leverancier of loodgieter analyseert de woning en maakt een indicatie van de wensen. Wat er aan isolatie gedaan is en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor issues zoals:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Zijn de aanschafkosten hoog, en wat bespaar ik per jaar?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Geïnteresseerd in een zuinige en goedkope warmtepomp in Balk? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Aan de hand van warmtepomprevolutie.nl check jij zonder problemen warmtepomp installateurs in jouw omgeving. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Zo kan je flink geld besparen. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (8561).
 2. Omschrijf de woning. Voorbeelden zijn type en leeftijd huis, isolatiewaarden, en energieverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Hoeveel wil je uitgeven? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verzend de aanvraag. Binnen 3-4 dagen volgen de betreffende offertes.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. Het systeem maakt slim gebruik van energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond en de warmtewisselaar brengt dit over op het verwarmingssysteem in je huis. We onderscheiden twee soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). De gasketel werkt alleen als als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elke installatie is geschikt voor elke situatie. Veel hangt af van de manier van isoleren. Bijgaand check jij actuele info die gaan over de soorten warmtepompen en wat matcht met jouw wensen en soort huis. De erkende verwarmingsinstallateur in Balk kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: je woning verwarmen en warm tapwater op een milieuvriendelijke manier. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 25% – 50% en het bespaart flink geld, tot wel €255,00 op jaarbasis. Het systeem werkt op stroom. De totale investering ligt tussen de €6.700 en €11.500. We werken op dit moment met 4 verschillende type systemen. Het voornaamste verschil valt samen met de bron. Elke aanbieder heeft zijn eigen eigenschappen, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing benut warmte van het grondwater voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp gebruikt de energie uit de aarde om uw woning duurzaam te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant maakt slim gebruik van energie uit de lucht van buiten om je huis van warmte te voorzien.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie haalt energie uit de binnenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp sluit je aan op jouw moderne HR-ketel op gas. Een laagdrempelige manier om de energierekening te reduceren en de CO-2 uitstoot te beperken. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. In de regel slaat dit op de mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwere CV-ketel. Hiervoor betaal je tussen de €2.075 en €7.475 bij een verwarmingsmonteur uit Balk (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-balk

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in februari 2024?

Zo’n warmtepomp is initieel best wel prijzig. Maar het mooie is, het betekent flink lagere energiekosten. Middels een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs krijg je een korte terugverdientijd. Een full-electric pomp is er vanaf €6500. Een hybride opstelling kan je aanschaffen vanaf €3200. Het prijskaartje kan men berekenen met allerlei onderdelen als type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14200 – €27200Veel besparen, relatief duur
Water-water€17300 – €24600Kan ook koelen
Lucht-lucht€4700 – €6850Niet duur, redelijk efficiënt
Lucht-water€5350 – €6950Weinig onderhoud, hoog energiegebruik
Hybride€2425 – €5000Interessante prijzen

Hoe interessant is het rendement?
Een gezin met CV-ketel in Balk verbruikt ong. 1490 m3 gas per jaar. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de energienota van een aanbieder van gas en stroom als Delta of Nuon. Je verbruikt wel meer stroom. De energiebesparing schommelt tussen €260 tot €335. Met een hybride oplossing gebruik je nog wel deels gas. De besparing is nog steeds erg interessant, gemiddeld €130 per jaar. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd met als basis een hoge isolatiewaarde:

# WerkingEnergiebehoefteEnergiekostenBesparingen
HR-ketel1050m3€715
Buitenlucht2675kWh€479€236
Bodemwarmte1825kWh€336€379
Hybride1300 kWh + 525 M3€515€200

Populaire vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit bronnen uit de directe omgeving als omgevingslucht, ventilatielucht of grondwater. De slimme warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het gesloten CV-circuit. Deze hitte is tevens geschikt voor een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Balk?

Niet alle woningen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Er wordt gewerkt met enkele voorwaarden: een top-isolatie (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), het afgiftesysteem is vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en er is genoeg ruimte voor een buffervat. In het geval van een hybride opstelling moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Het benut slim de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Zo bespaar je veel energie en reken je af met de hoge energierekening. Het apparaat is actief naast jouw huidige gasketel, en komt dus in plaats van de eenzijdige ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente De Fryske Marren?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar heb je weinig financiële middelen? Goed nieuws, want dan is er een optie voor de erkende groene lening in de gemeente De Fryske Marren. Kort gezegd een unieke lening met beperkte rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Alle info vind je op www.defryskemarren.nl. Een andere optie is huren of leasen van een systeem.


Subsidie aanvragen voor mijn installatie

Een warmtepomp is een flinke investering. Vergeet niet, in de meeste gevallen kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Balk. Hoeveel je hiervoor krijgt wordt berekend a.d.h.v. energielabel en vermogen van het artikel. De subsidies starten vanaf €875 tot maar liefst €2500. Interesse naar de februari 2024 subsidie voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Balk (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal randvoorwaarden: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is in werking en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (5,5 kW) moet je rekenen op grofweg €1200 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met als bron de buitenlucht moet je rekenen op circa €1600.
 • Voor een systeem met bodembron beginnen de bedragen bij circa €2475.
 • Voor een zuinige pomp profiteer je van een hoger bedrag (€125, als er sprake is van een A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
Fujitsu AtlanticAlfea Extensa + 86 KW€1900,-
ThermiaDiplomat Optimum 4RF5 KW€2800,-
EnersoAiWa-11 EVI H OUT9 KW€2200,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Helemaal van het gas af? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan dalen jouw maandelijkse energielasten fors, stoot je minder CO-2 uiten realiseer je een prettig klimaat in huis. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Hierbij vind je een actueel stappenplan van de warmteservice Balk aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Hiermee weet je zeker dat de warmte in huis naar buiten gaat. Fatsoenlijke isolatie is het fundament van een nul-op-de-meterwoning. Voorbeelden zijn bodemisolatie en kruipruimte isolatie.

 2. Ventileren

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het van wezenlijk belang dat er schone en frisse lucht in huis is. Continu ventileren zorgt voor een gezond wooncomfort zonder dat er veel energie verloren gaat. Voorbeelden zijn balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Het grootste deel van onze gas- en stroomconsumptie kunnen we terugbrengen naar het verwarmen van onze woning en het aanmaken van warm water. Een innovatief en zuinig alternatief voor de CV-ketel op gas is een goede keuze. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog meer, bijvoorbeeld de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Milieuvriendelijke systemen zoals een zonneboiler of warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar het gevolg is wel een hoger stroomverbruik. De gevraagde stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!