Warmtepomp Tjerkgaast

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Overweeg jij een warmtepomp in Tjerkgaast? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. De installatie onttrekt warmte uit buitenlucht, grond of water. Erg populair, want het is een economische en verantwoorde wijze de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €185,00 op jaarbasis. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dat geval kan je het aanschaffen met een subsidie oplopend tot €2.100. Werkt het ook in mijn woning? En welk type installatie rendeert het beste in mijn woning? Dit heeft te maken met een aantal verschillende facetten. In het volgende kopje vind je verdere details over een warmtepomp kopen in Tjerkgaast.
warmtepomp-installateur-8522

 • Minder impact op het milieu
 • Constante verwarming
 • Ruim aanbod in de regio
 • Veilig alternatief
 • Hoog rendement

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode-regio8522
Netnummer0514 (+31514)
Gasgebruik M31490 M3
Stroomgebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energiekosten€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Tjerkgaast

Het laten installeren van een warmtepomp is een moeilijke handeling. Je vindt tientallen versies. Wat is voor mij het beste alternatief? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Tjerkgaast kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De aanbieder of loodgieter bekijkt jouw huis en biedt advies op maat. De staat van isolatie en de omvang van de woning zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met vragen zoals:

 • Is mijn huis wel geschikt?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Wat zijn de kosten, en wat is het rendement?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Behoefte aan een efficiënte en goedkope warmtepomp in Tjerkgaast? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Door gebruik te maken van onze tool vergelijk je direct verwarmingsinstallateurs die werken in jouw postcodegebied. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Daarmee bespaar je fors. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (8522).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Onder andere soort huis, de manier van isoleren, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Naar welke oplossing kijk je? En hoe dit het met de kosten? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Dien het formulier in. Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Het systeem neemt energie uit de bodem of buitenlucht en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door de verwarming in de woning. Hierna gaan we dieper in op de twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. Je HR-ketel zal aanspringen zodra het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke installatie is perse interessant voor jou. Dat komt vooral door wat er aan isolatie gedaan is. Op deze pagina doorzoek je handige adviezen ten aanzien van actuele warmtepompen en wat overeenstemt met jouw wensen en soort huis. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Tjerkgaast kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone oplossing heb je geen gas meer nodig. De HR ketel heeft geen functie meer: jullie huis verwarmen en warm water in de badkamer en keuken op een duurzame manier. De CO2 uitstoot daalt met 35% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €310,00, ieder jaar weer. De installatie draait 100% op elektriciteit. De totaalprijs inclusief montage varieert van €6.900 en €10.700. We werken op dit moment met vier verschillende soorten producten. Het cruciaalste verschil is de energietoevoer. Elke aanbieder heeft zijn eigen voor- en nadelen, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant profiteert van energie uit grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing onttrekt energie uit de aardbodem voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie gebruikt de warmte uit de lucht van buiten om het CV-water op te warmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type neemt de warmte uit de binnenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling werkt feitelijk samen met jouw bestaande gasgestookte CV-ketel. Een goede manier om een lagere energienota te realiseren waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. Standaard hebben we het over zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een moderne HR-ketel. De onkostenvergoeding hiervoor ligt tussen de €2.225 en €5.775 bij een verwarmingsmonteur uit Tjerkgaast (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-tjerkgaast

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in september 2022?

De warmtepomp is in eerste instantie een flinke kostenpost. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, je krijgt te maken met lagere maandlasten door een lagere energienota. Met behulp van actuele subsidies geniet je van een snelle terugverdientijd. Een full-electric oplossing is al op de markt vanaf €5500. Het hybride systeem is beschikbaar vanaf €3200. De uiteindelijke rekening komt tot stand door meerdere facetten zoals de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10800 – €24300Hoog rendement (COP), lange terugverdientijd
Water-water€14100 – €24600Zelfstandig systeem
Lucht-lucht€3900 – €6500Werkt ook als een airco
Lucht-water€4200 – €7325Hoge subsidie, hoog energiegebruik
Hybride€2800 – €6150Voor praktische elke woning

Wat is het rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Tjerkgaast gebruikt grofweg 1490 m3 gas op jaarbasis. Door een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de maandelijkse rekening van een energie aanbieder als Engie of Nuon. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De energiebesparing vinden we terug tussen de €250 tot €360. Bij hybride producten gebruik je deels stroom in plaats van gas. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, rond de €175 (jaarlijks). Ter verduidelijk een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met als basis een goed geïsoleerd eengezinswoning:

Soort installatieEnergiebehoefteOnkostenBesparingen
HR-ketel1125m3€693
Buitenlucht2675kWh€478€215
Bodemwarmte1675kWh€340€353
Hybride1325 kWh + 575 M3€513€180

Interessante vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan verscheidene bronnen als o.a. omgevingslucht of grondwater. Een warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) de verwarming in de woning. De warmte kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt wat resulteert in warm tapwater.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Tjerkgaast?

Niet alle woningen hebben baat bij een warmtepomp. Er zijn enkele vereisten: een goed geïsoleerde woning (bestaande huizen van na 1985), de woning wordt verwarmd met radiatoren (LTV) of vloerverwarming en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Wanneer je gaat voor een hybride variant dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Het benut slim de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water. Dit bespaart veel energie en kan je een mooie maandelijkse besparing realiseren. Deze installatie werkt feitelijk samen met jouw traditionele gasgestookte HR-ketel, en vervangt de eenzijdige ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente De Fryske Marren?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar is de investering nu te groot? Goed nieuws, want dan bestaat er tegenwoordig de interessante groene lening in de regio De Fryske Marren. Het betreft een kortlopende lening met een betaalbare rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Voor meer info zie www.defryskemarren.nl. Mogelijk ook interessant: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Kan ik subsidie aanvragen voor mijn installatie?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Goed nieuws, doorgaans is er de ISDE-subsidie Tjerkgaast. De omvang van de subsidie heeft te maken met het soort apparaat en vermogen van de aangeschafte spullen. De subsidiebedragen schommelen tussen €950 tot doorgaans €3100. Interesse naar de subsidie in september 2022 die geldt voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Tjerkgaast (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. Er zijn een aantal eisen: het is een origineel en nieuw model, hij is in werking en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (5 kW) vergeven ze zo’n €1350 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit heb je recht op grofweg €1925.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen starten de bedragen vanaf grofweg €2150.
 • Voor een energiezuinig systeem wordt het nog iets lucratiever (€200, bij het A++ label).
# MerkVariantPowerSubsidie
FujitsuWaterstage HT 16F12 KW€2350,-
TesyEVHP 200 600 KW€1100,-
EnersoAWK-O 23 EVI19 KW€3050,-

Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Geen gas meer verbruiken? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan bespaar je flink op de energierekening, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en heb je een gezond leefklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Hierbij bieden we een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Tjerkgaast aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Daarmee mag je ervan uitgaan dat warmte uit de woonvertrekken de woning ontglipt. Goed toegepaste isolatie is het startpunt voor een duurzaam huis. Voorbeelden zijn isolatie van de spouwmuur en isolatie van buitengevel.

 2. Goede ventilatie

  Op het moment dat de woning geïsoleerd is, is het belangrijk dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Goede ventilatie mondt uit in een aangenaam wooncomfort zonder dat er veel energie verloren gaat. Vaak gaat het om ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Bijna 80% van het gas en stroom dat we gebruiken komt voort uit de CV-installatie en heet water uit de kraan. Een duurzaam alternatief voor de gasgestookte ketel kan wat dat betreft uitkomst bieden. De warmtepomp ligt voor de hand, maar er is meer keuze, denk aan infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Oplossingen zoals een zonneboiler of warmtepomp verbruiken geen of amper gas, maar hebben wel flink wat elektriciteit nodig. De stroom die hiervoor nodig is kan je zelf genereren met zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!