Warmtepomp Sint Nicolaasga

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Op zoek naar een warmtepomp in Sint Nicolaasga? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. De pomp benut de warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het gaat om een efficiënte en milieuvriendelijke wijze om je huis te verwarmen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 30% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €350,00 op jaarbasis. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? Dan kan je het laten plaatsen met een subsidie oplopend tot €2.100. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Het antwoord hangt af van allerlei zaken. Op deze pagina bekijk jij verdere details over een warmtepomp kopen in Sint Nicolaasga.
warmtepomp-installateur-8521

 • Minder CO-2 belasting
 • Kan ook dienen als koeling
 • Niet afhankelijk van stijgende gasprijzen
 • Weinig onderhoud
 • Tot €300 per jaar besparen

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcodegebied8521
Netnummer0513 (+31513)
Gas-verbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Sint Nicolaasga

Een warmtepomp laten installeren is niet altijd eenvoudig. Er zijn verscheidene onderdelen. De vraag is; wat is de beste? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Sint Nicolaasga kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De verwarmingsinstallateur of loodgieter analyseert uitvoerig de woning en brengt een warmteplan in kaart. De manier van isoleren en maandelijks energieverbruik zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met dilemma’s als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Wat is de prijs, en wat bespaar ik per jaar?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Behoefte aan een erkende en goedkope warmtepomp in Sint Nicolaasga? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Op basis van deze website ontdek je moeiteloos installateurs uit de omgeving. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Zo bespaar je enorm. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (8521).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Denk aan categorie woning, de manier van isoleren, en energieverbruik.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Naar welke tarieven kijk je? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Verstuur de gegevens. Binnen een week krijg je de persoonlijke offertes.

Wat voor soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. De warmtepomp gebruikt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater en de warmtewisselaar brengt dit over op de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Hierna gaan we dieper in op de 2 type warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Draait samen met een gasketel in een gecombineerd systeem. De CV-ketel gaat alleen aan zodra de warmtevraag erg groot is.

Niet elk systeem is geschikt voor elke situatie. Dat komt vooral door de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. Bijgaand doorzoek je accurate aanbevelingen die gaan over populaire warmtepompen en wat schikt naar jouw soort woning. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Sint Nicolaasga kan jou hierover ook meer vertellen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric systeem kan je het helemaal af zonder gas. De HR ketel heeft geen functie meer: je woning verwarmen en heet water uit de kraan op een milieuvriendelijke manier. De CO2 reductie kan oplopen tot 35% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €210,00 p/jaar. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €3.400 en €23.500. We onderscheiden grofweg vier verschillende soorten modellen. Het voornaamste verschil is de energiebron. Elke leverancier wordt gekenmerkt door plus- en minpunten, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem haalt energie uit het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp profiteert van warmte uit de aardbodem om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem gebruikt de energie uit de buitenlucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type neemt de energie uit de omgevingslucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt slim samen met jouw bestaande HR-ketel. Een prima manier om direct te bezuinigen op energiekosten die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Standaard gaat dit vaak over zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe CV-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.350 en €4.475 bij een verwarmingsmonteur uit Sint Nicolaasga (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-sint-nicolaasga

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in september 2023?

Zo’n warmtepomp is in het begin een kostbaar systeem. Maar het mooie is, het draait uit op flink lagere energiekosten. Aan de hand van een subsidie oplopend tot €2.100 realiseer jij een goede terugverdientijd. Een full-electric pomp koop je al vanaf €7700. De hybride warmtepomp is al op de markt vanaf €3100. De eindfactuur wordt getekend door allerlei aspecten zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14000 – €27500Veel besparen, hoge investering
Water-water€16000 – €20800Op basis van 2 putten
Lucht-lucht€4850 – €6925Buiten- en binnenunit
Lucht-water€3650 – €6625Hoge subsidie, veel elektriciteit nodig
Hybride€2000 – €6500Interessante prijzen

Wat is het rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Sint Nicolaasga verbruikt pakweg 1490 m3 gas p/jaar. Met een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energierekening van een energiemaatschappij als Delta of Oxxio. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De totale besparing vinden we terug tussen de €230 tot €400. Bij hybride modellen verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt dus iets lager, om en nabij de €150 per 12 maanden. Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de terugverdientijd baserend op een stevig geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergiegebruikEnergieprijsBesparing
HR-ketel1175m3€692
Buitenlucht2325kWh€471€221
Bodemwarmte1950kWh€332€360
Hybride1375 kWh + 525 M3€505€187

Meest gestelde vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan verschillende bronnen als lucht of uit de bodem. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. De hitte is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Sint Nicolaasga?

Niet alle soorten woningen hebben baat bij een warmtepomp. Er gelden enkele van deze voorwaarden: het huis moet goed geïsoleerd zijn (bestaande woning van na 1980), het huis wordt verwarmd op basis van radiatoren (LTV) of vloerverwarming en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). Bij een keuze voor een hybride oplossing is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Het maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Dit bespaart veel energie en kan je de energienota flink reduceren. De pomp wordt aangesloten op jouw “ouderwetse” HR-ketel op gas, en is eigenlijk een vervanger voor de standaard ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente De Fryske Marren?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar heb je onvoldoende budget? Wacht niet te lang, want dan kan je profiteren van de interessante groene lening bij de gemeenten De Fryske Marren. Het gaat om een kortlopende lening met een lage rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Bekijk ook www.defryskemarren.nl. Een ander alternatief: de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Subsidie aanvragen voor mijn installatie

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Goed om te weten, veelal kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Sint Nicolaasga. De hoogte van de tegemoetkoming wordt berekend a.d.h.v. model en vermogen van de aangeschafte spullen. De subsidies starten vanaf €675 tot plusminus €2100. Nieuwsgierig naar de hoogte van de subsidie in september 2023 voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Sint Nicolaasga (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal voorwaarden: het gaat om een nieuw gekocht systeem, hij is actief en er zit een periode van max. 6 maanden tussen installatie en aanvraag.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (5,5 kW) ontvang je grofweg €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) moet je rekenen op pakweg €1600.
 • Bij systemen met een bodembron mag jij rekenen op minimaal zo’n €2350.
 • Voor een energiezuinig apparaat ligt het bedrag nog weer wat hoger (€275, zoek naar een A++ label).
# MerkTypeVermogenSubsidie
FujitsuWaterstage HT 14F11 KW€2400,-
TesyEVHP 9S 200 600 KW€1100,-
EnersoAWK-O 18 EVI15 KW€2650,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval heb je een minimale energierekening, stoot je minder CO-2 uiten heb je een optimaal binnenklimaat. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Hierbij doorloop je een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Sint Nicolaasga aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Belangrijk, want zo weet je zeker dat de gerealiseerde warmte niet naar buiten ontsnapt. Grondige isolatie is het fundament van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Vaak gaat het om driedubbelglas en isolatie van de kruipruimte.

 2. Ventilatie

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het essentieel dat de woning constant geventileerd wordt. Goede ventilatie draait uit op een gezond klimaat in huis zonder dat er veel energie verloren gaat. In de praktijk gaat het vaak om balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. CV-ketel vervangen

  Bijna 80% van ons energieverbruik heeft te maken met de centrale verwarming en heet water uit de kraan. Een milieuvriendelijk alternatief voor de gasgestookte CV-ketel is een goede stap voorwaarts. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of zonneboiler verbruiken geen of amper gas, maar worden gevoed door stroom. De gevraagde stroom kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!