Warmtepomp Rottum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Alles weten over een warmtepomp in Rottum? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Het apparaat profiteert van warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een relatief goedkope en ecologische benadering uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. De CO-2 uitstoot daalt met 40% – 60% en je bespaart op de energierekening, tot wel €315,00, elk jaar opnieuw. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan profiteer je van een flinke subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dat wordt bepaald door verscheidene facetten. Op ons warmtepomp-portaal bekijk je meer info over een warmtepomp kopen in Rottum.
warmtepomp-installateur-8461

 • Geen fossiele brandstoffen
 • Verkoeling in de zomer
 • Het verwarmen van morgen
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt
 • Flinke subsidies mogelijk

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode-regio8461
Netnummer0513 (+31513)
Gasgebruik M31490 M3
Stroom-gebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Rottum

Een warmtepomp goed installeren is een moeilijke handeling. Je kan kiezen uit tal van oplossingen. Maar wat is voor mij geschikt? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Rottum biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De verwarmingsinstallateur of loodgieter checkt grondig het huis en ontwikkeld een voorstel. Wat er aan isolatie gedaan is en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met vraagstukken als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat is de terugverdientijd?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Behoefte aan een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Rottum? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Gebruikmakend van onze website tref je in enkele stappen (verwarmings)installateurs die actief zijn in jouw regio. Zet alle offertes op een rijtje. Door te vergelijken kan je flink geld besparen. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (8461).
 2. Specificeer de woning. Zaken als type woning, isolatiewaarden, en je energieconsumptie.
 3. Geef uw voorkeuren door. Wat is het budget? Wil je hybride of volledig elektrisch?
 4. Verstuur de gegevens. In een week krijg je de offerte per mail.

Welke soorten warmtepompen worden onderscheiden?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. Dit innovatieve systeem benut de energie uit buitenlucht, grond of water en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in het verwarmingssysteem in je huis. Er bestaan 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Vervangt jouw CV-ketel volledig.
 2. De hybride warmtepomp: Maakt een combinatie met de standaard gasgestookte ketel. De HR-ketel schakelt in als de warmtevraag erg groot is.

Niet elk apparaat is interessant voor jouw huis. Dat probleem ontstaat vaak door hoe je woning geïsoleerd is. In het volgende stukje doorzoek jij praktische info met betrekking tot de diverse warmtepompen en wat aansluit op jouw wensen en soort huis. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Rottum kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie kan je de woning verwarmen zonder gas. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: je woning verwarmen en heet water uit de kraan met een focus op duurzaamheid. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €350,00, elk jaar opnieuw. De basis van dit systeem is elektriciteit. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €4.200 en €19.700. We spreken over vier verschillende soorten installaties. Het noemenswaardige verschil is de energietoevoer. Elk apparaat heeft weer individuele voordelen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp gebruikt de warmte uit grondwater om uw woning duurzaam te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie neemt de warmte uit de aarde voor warm tapwater en centrale verwarming.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem onttrekt energie uit de lucht van buiten voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem onttrekt energie uit de lucht van buiten en kan een huis eenvoudig verwarmen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem wordt aangesloten op jouw huidige HR-ketel op gas. Een voordelige oplossing om maandelijkse lasten te verminderen met een CO2 reductie tot wel 40%. Het gasverbruik wordt gehalveerd. In de praktijk slaat dit op een mix van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse CV-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.575 en €5.000 bij een verwarmingsmonteur uit Rottum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-rottum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in oktober 2022?

De warmtepomp is eerst even best wel prijzig. Het betaalt zich wel uit, het leidt tot een significant lagere energierekening. D.m.v. interessante subsidies realiseer je een hele scherpe terugverdientijd. 0kan je aanschaffen vanaf €6200. De hybride warmtepomp is beschikbaar vanaf €3500. De uiteindelijke investering wordt berekend a.d.h.v. velerlei factoren zoals de isolatie, energieverbruik en type installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11300 – €26700Veel besparen, niet goedkoop
Water-water€17800 – €21900Op basis van grondwater
Lucht-lucht€3700 – €6075Eenvoudige installatie
Lucht-water€3950 – €7225Goedkope installatie, neemt ruimte buiten in
Hybride€2900 – €6900Ook voor oudere woning

Wat is het gemiddelde rendement?
Een familie met CV-ketel in Rottum gebruikt ong. 1490 m3 gas p/jaar. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de jaarlijkse kosten bij een energie aanbieder als Eneco of Vandebron. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De jaarlijkse besparing schatten we op €235 tot €315. Bij hybride modellen verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt dus iets lager, plusminus €145 op jaarbasis. Ter verduidelijk een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd op basis van een stevig geïsoleerde woning:

# WerkingEnergiegebruikEnergiekostenBesparing
HR-ketel1250m3€651
Buitenlucht2400kWh€449€202
Bodemwarmte1800kWh€319€332
Hybride1325 kWh + 525 M3€482€169

Veelgestelde vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit een natuurlijke bron als de buitenlucht of warmte uit de grond. Een warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het afgifte systeem (bijv. vloerverwarming). De energie kan ook aan een voorraadvat worden afgegeven voor heet tapwater.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Rottum?

Niet alle woningen renderen met een warmtepomp. We noemen een aantalvoorwaarden: de isolatie mag niets te wensen overlaten (bestaande huizen van na 1985), je beschikt over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Als het gaat om een hybride oplossing is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Het is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel. Dit bespaart veel energie en daardoor gaat de energierekening omlaag. Het apparaat is actief naast jouw reguliere gasgestookte HR-ketel, en vervangt de simpele ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente De Fryske Marren?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar heb je geen financiële ruimte? In zo’n geval is er een optie voor de aantrekkelijke groene lening bij de gemeenten De Fryske Marren. Het gaat om een unieke lening met een betaalbare rente, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Alle info vind je op www.defryskemarren.nl. Tevens een goede mogelijkheid: de huur of lease van zo’n installatie.


Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Maar, normaliter kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Rottum. Hoeveel je hiervoor krijgt hangt samen met de energieprestatie en vermogen van het artikel. De subsidies starten vanaf €500 tot maar liefst €2800. Benieuwd naar de subsidie in oktober 2022 die geldt voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Rottum (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal regels: de installatie is nieuw, het is netjes aangesloten en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • Wanneer we het hebben over een hybride warmtepomp (5,5 kW) verstrekken ze ong. €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die werken op buitenlucht vergeven ze zo’n €1950.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product kan je uitgaan van minimaal ong. €2200.
 • Voor een systeem dat weinig stroom verbruikt krijg je iets meer terug (€125, zoek naar een A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
EnersoBW 40 EVI42 KW€6000,-
TechnecoVulcan 08 ACR (W/W)11 KW€2900,-
EnergyPanelThermboil TB-250 E+I0 KW€1100,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Een woning zonder gas? Bij een energieneutrale woning gaat de energienota fors omlaag, daalt de CO2 uitstoot met de helft en realiseer je een prettig klimaat in huis. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Bijgaand bieden we een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Rottum aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De meeste winst haal je met isoleren. Dan voorkom je dat warmte uit de woonvertrekken weer kan ontsnappen. Een solide isolatie is het fundament van een nul-op-de-meterwoning. Vaak gaat het om isolatie van het dak en gevelisolatie.

 2. Voldoende ventileren

  Zodra het huis voldoet aan de isolatienormen, is het essentieel dat de woning constant geventileerd wordt. Slim ventileren resulteert in een prettige leefomgeving zonder veel energieverlies. Voorbeelden zijn balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Ruim 70% van de totale energierekening kunnen we terugbrengen naar onze verwarming en het aanmaken van warm water. Een modern en verantwoord alternatief voor de HR-ketel op gas kan veel uitstoot en geld besparen. De warmtepomp ligt voor de hand, maar er is nog meer, bijvoorbeeld infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Systemen zoals een warmtepomp of pelletkachel verbruiken geen gas, maar je gaat wel meer stroom gebruiken. De nodige elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!