Warmtepomp Follega

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Wil je meer weten over een warmtepomp in Follega? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. De pomp haalt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Feitelijk dus een economische en duurzame wijze om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 60% en je bespaart op de energierekening, tot wel €305,00, elk jaar opnieuw. Doe je nu deze investering? Dan krijg je een subsidie oplopend tot €2.100. Kan een warmtepomp in mijn huis? En welk type past bij mijn woning? Dat ligt aan diverse aspecten. Op onze website tref je meer info over een warmtepomp kopen in Follega.
warmtepomp-installateur-8535

 • Milieuvriendelijke keuze
 • Verwarmen en koelen
 • Volledig zelfvoorzienend zijn
 • Onderhoudsarme investering
 • Subsidies tot wel €2.000

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcodegebied8535
Netnummer0514 (+31514)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomgebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Follega

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen is een ingewikkelde bezigheid. We onderscheiden tal van onderdelen. Wat is voor mij het beste alternatief? Daarvoor is goed advies nodig. Een warmtepomp installatiebedrijf in Follega heeft altijd goede ideeën (soms met eigen winkel of showroom). De leverancier of loodgieter inspecteert het huis en maakt een indicatie van de wensen. De staat van isolatie en maandelijks energieverbruik zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor vraagstukken als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat is de investering, en wat levert het op?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Bent u op zoek naar een goede en goedkope warmtepomp in Follega? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Dankzij deze pagina vind jij binnen enkele minuten verwarmingsinstallateurs in je postcodegebied. Zet alle offertes op een rijtje. Handig, want zo bespaar je enorm. Hoe werkt dit?

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (8535).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Denk aan soort woning, hoe je woning geïsoleerd is, en je energieconsumptie.
 3. Geef uw voorkeuren door. Hoe kijk je prijstechnisch? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Rond het formulier af. Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat.

Welke soorten warmtepompen worden onderscheiden?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. Het apparaat onttrekt energie uit de bodem of buitenlucht en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door de verwarming in de woning. Er zijn twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). Je HR-ketel zal aanspringen op het moment dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke warmtepomp is perse interessant voor jou. Veel hangt af van wat er aan isolatie gedaan is. Hierna doorzoek jij samengestelde info m.b.t. actuele warmtepompen en wat strookt met jouw wensen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Follega kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie kan je het helemaal af zonder gas. De HR ketel heeft geen functie meer: het huis verwarmen en warm water uit de kraan op een duurzame manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 25% – 50% en je bespaart al snel €225,00 op jaarbasis. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De kostprijs schommelt tussen de €5.200 en €21.500. We werken op dit moment met 4 verschillende type modellen. Het belangrijkste verschil valt samen met de bron. Elk type installatie wordt gekenmerkt door eigenschappen en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie haalt warmte uit het grondwater voor een goed verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant benut energie uit de aardbodem voor warm tapwater en centrale verwarming.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem neemt de warmte uit de buitenlucht voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing gebruikt de energie uit de binnenlucht en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp wordt aangesloten op jouw reguliere gasgestookte HR-ketel. Een goede oplossing om de energierekening te reduceren waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Doorgaans spreken we dan over een combinatie van een luchtwarmtepomp en een moderne HR-ketel. De tarieven liggen tussen de €2.800 en €6.950 bij een verwarmingsmonteur uit Follega (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-follega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in september 2022?

Een warmtepomp is primair een prijzige installatie. Echter, je realiseert een fors lagere energierekening. Via de huidige subsidies realiseer jij een aantrekkelijke terugverdientijd. 0is beschikbaar vanaf €6500. Een hybride opstelling is er vanaf €2400. De totaalprijs wordt mede bepaald door verschillende variabelen als isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13200 – €25900Hoge subsidie, niet goedkoop
Water-water€16100 – €22100Weinig grondoppervlak nodig
Lucht-lucht€4700 – €6575Flexibel systeem (ook als airco)
Lucht-water€4150 – €6875Koelende functie, hoog stroomgebruik
Hybride€2200 – €6600Gemakkelijk te plaatsen

Wat levert het op (rendement)?
Een familie met CV-ketel in Follega gebruikt om en nabij 1490 m3 gas op jaarbasis. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de kosten bij een energiemaatschappij als Budget Energie of Powerpeers. Dit verbruikt wel veel stroom. De besparing per jaar varieert van €210 tot €400. Met een hybride systeem gebruik je nog wel deels gas. De besparing ligt vaak wat lager, ga uit van €155 jaarlijks. Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd baserend op een stevig geïsoleerde woning:

# SysteemEnergiebehoeftePrijzenBesparing
HR-ketel1125m3€703
Buitenlucht2300kWh€471€232
Bodemwarmte1825kWh€330€373
Hybride1525 kWh + 500 M3€506€197

Veelgestelde vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt warmte uit een natuurlijke bron als lucht van buiten of aardwarmte. De interne warmtewisselaar geeft de warmte af aan de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). De hitte is ook toe te passen op een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Follega?

Niet alle soorten woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Er wordt gewerkt met enkele van deze mitsen en maren: het huis moet goed geïsoleerd zijn (of bereid tot verbouwen), je hebt vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en er is plek voor een buffervat. Wanneer je kiest voor een hybride type is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Dit product is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water. Zo ga je efficiënt met energie om en hierdoor zal je energierekening lager worden. De pomp is een aanvulling op jouw huidige CV-ketel op gas, en komt dus in plaats van de simpele ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente De Fryske Marren?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar moet je op de kosten letten? Dan bestaat er tegenwoordig de aantrekkelijke groene lening via jouw gemeente De Fryske Marren. Kort gezegd een unieke lening met een betaalbare rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. De voorwaarden vind je op www.defryskemarren.nl. Daarnaast kan men ook kiezen voor het leasen of huren van een installatie.


Hoeveel subsidie krijg ik?

Een warmtepomp is een forse investering. Goed om te weten, veelal kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Follega. De hoogte van de tegemoetkoming komt tot stand door het soort apparaat en vermogen van het artikel. De subsidies fluctueren tussen de €575 tot maar liefst €3000. Benieuwd naar de maximale subsidie in september 2022 voor een volledig elektrische (full-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Follega (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal voorwaarden: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is in werking en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (4 kW) verstrekken ze circa €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht ontvang je ong. €1975.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product lopen de bedragen op vanaf zo’n €2250.
 • Voor een systeem dat weinig stroom verbruikt ontvang je iets meer (€175, bij het A++ label).
# MerkModelVermogenSubsidie
FujitsuWaterstage Comfort 1310 KW€2300,-
ThermiaAtec 117 KW€2000,-
EnersoAWK-C 2115 KW€2650,-

Zo realiseer je een energieneutrale woning

Geen gas meer verbruiken? In een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, slinkt de CO2 uitstoot van jouw woning en profiteer je van een optimaal binnenklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? Bijgaand tref je een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Follega aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Energieneutraal bouwen begint met isoleren. Zo weet je zeker dat de warmte in huis binnenshuis blijft. Degelijke isolatie is een goede uitgangspositie voor een nul-op-de-meterwoning. Populaire vormen zijn isolatie van de vloer en buitengevelisolatie.

 2. Genoeg ventileren

  Zodra de woning goed is geïsoleerd, is het cruciaal dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Continu ventileren leidt tot een optimaal wooncomfort zonder energieverspilling. Je kunt denken aan een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. CV-ketel vervangen

  Bijna 80% van de totale energierekening komt voort uit de CV-installatie en het aanmaken van warm water. Een milieuvriendelijk alternatief voor de gas HR-ketel kan wat dat betreft uitkomst bieden. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar is er tegenwoordig veel meer keuze, denk aan een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Apparaten zoals een biomassaketel of warmtepomp gebruiken geen (of nauwelijks) gas, maar werken op basis van stroom. Dit stukje elektra kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!