Warmtepomp Elahuizen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Alles weten over een warmtepomp in Elahuizen? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Het apparaat benut de energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Dit is een efficiënte en milieuvriendelijke methode om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 55% en de besparing loopt op tot €170,00, ieder jaar weer. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? Goed nieuws, want dan profiteer je van een flinke subsidie. Kan een warmtepomp in mijn huis? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit hangt af van een aantal randvoorwaarden. Op onze website bekijk jij meer info over een warmtepomp kopen in Elahuizen.
warmtepomp-installateur-8581

 • Zelf kiezen voor een beter milieu
 • Meer leefcomfort
 • Geen last van stijgende stroomprijzen
 • Veilige manier van verwarmen
 • Hoge subsidies zijn mogelijk

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8581
Netnummer0514 (+31514)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energiekosten€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Elahuizen

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen doe je niet zomaar even. Je kan kiezen uit honderden versies. Wat is voor mij het beste alternatief? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Elahuizen kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De installateur of loodgieter checkt grondig de woning en brengt een warmteplan in kaart. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de grootte van de woning zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt uitkomst bij dilemma’s als:

 • Is mijn woning wel geschikt?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Kan ik het aansluiten op mijn huidige CV-ketel?
 • Wat kun je zeggen over de aanschafprijs, en wat is het rendement?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Behoefte aan een erkende en goedkope warmtepomp in Elahuizen? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Met onze tool ontdek je vandaag nog (verwarmings)installateurs die werken in jouw postcodegebied. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Op die manier worden de kosten een stuk lager. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (8581).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Zaken als categorie huis, hoe je woning geïsoleerd is, en stroom/gasverbruik.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? Hoeveel wil je uitgeven? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Klik op verzenden. In een week ontvangt u een of meerdere offertes.

Wat voor type warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. De installatie profiteert van energie uit grondwater, aarde of lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het verwarmingssysteem in je huis. Hierna gaan we dieper in op de 2 type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De HR-ketel schakelt in wanneer het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elk systeem is geschikt voor elke situatie. Dat komt vooral door wat er aan isolatie gedaan is. Verderop lees je veelzijdige details ten aanzien van populaire warmtepompen en wat overeenstemt met jouw ideaalplaatje. De lokale verwarmingsinstallateur in Elahuizen kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie ben je vrij van aardgas. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: jullie huis verwarmen en warm tapwater op een milieuvriendelijke manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel circa 50% en je bespaart al snel €315,00 per jaar. Natuurlijk een volledig elektrisch product. De kostprijs schommelt tussen de €3.700 en €14.500. Er bestaan in Nederland vier verschillende type modellen. Het cruciaalste verschil valt samen met de bron. Elk model wordt gekenmerkt door voordelen en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water type profiteert van warmte van het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem benut warmte uit de aarde om je huis van warmte te voorzien.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type haalt energie uit de omgevingslucht om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem benut energie uit de omgevingslucht en kan een huis eenvoudig verwarmen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp is actief naast jouw bestaande HR-ketel. Een voordelige oplossing om de energiekosten terug te dringen en de CO-2 uitstoot te beperken. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. In de regel betreft dit de mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwe CV-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.450 en €5.475 bij een verwarmingsmonteur uit Elahuizen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-elahuizen

Wat zijn de geschatte kosten van een warmtepomp in oktober 2022?

Zo’n warmtepomp is allereerst een prijzige installatie. Gelukkig, het mondt uit in lagere maandlasten door een lagere energienota. Geholpen door een subsidie oplopend tot €2.100 realiseer je een hele scherpe terugverdientijd. 0kan je aanschaffen vanaf €6300. Een hybride oplossing koop je al vanaf €2500. De totaalprijs is afhankelijk van verschillende onderdelen zoals type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14500 – €25400Hoge besparing, erg duur
Water-water€13800 – €23900Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€3600 – €6450Verwarmen en koelen
Lucht-water€3550 – €6950Weinig onderhoud, veel elektriciteit nodig
Hybride€2425 – €6550Geschikt voor bestaande bouw

Wat is de hoogte van het rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Elahuizen gebruikt grofweg 1490 m3 gas per jaar. Met een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de nota van een aanbieder van gas en stroom als Engie of Nuon. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De maximale besparing vinden we terug tussen de €270 tot €370. Bij hybride producten blijf je altijd iets aan gas consumeren. De gemiddelde besparing is iets minder, gemiddeld €145 (12 maanden). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met data van een hoge isolatiewaarde:

# WerkingEnergiegebruikEnergiekostenBesparingen
HR-ketel1050m3€725
Buitenlucht2650kWh€471€254
Bodemwarmte2025kWh€326€399
Hybride1325 kWh + 425 M3€508€218

Vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron als buitenlucht, ventilatielucht of uit de grond. De warmtewisselaar geeft de warmte af aan afgiftesysteem in de woning. Deze hitte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Elahuizen?

Niet alle soorten woningen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. We onderscheiden enkele van deze randvoorwaarden: isolatie moet goed voor elkaar zijn (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), er wordt gewerkt met vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Wanneer je gaat voor een hybride opstelling moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing voor huizen met mechanische ventilatie. Dit product wint warmte terug uit ventilatielucht om je huis te verwarmen. Zo ga je efficiënt met energie om en kan je de energienota flink reduceren. De installatie is een aanvulling op jouw normale gasketel, en is eigenlijk een vervanger voor de huidige ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente De Fryske Marren?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar moet je op de kosten letten? Dan hebben we een speciale groene lening via jouw gemeente De Fryske Marren. Dit is een kortlopende lening met lagere rentes, in het leven geroepen voor een ieder die de woning wil vergroenen. Ga ook naar www.defryskemarren.nl. Je kunt ook kiezen voor huur of lease van een van de besproken systemen.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een flinke investering. Echter, dikwijls kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Elahuizen. Hoeveel je krijgt hangt samen met het max. vermogen en energielabel van de geplaatste artikelen. De subsidies starten vanaf €525 tot doorgaans €2150. Informeren naar de huidige subsidie in oktober 2022 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Elahuizen (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. We onderscheiden een aantal condities: het is een origineel en nieuw model, het systeem is operationeel en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (5 kW) moet je rekenen op ongeveer €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met als bron de buitenlucht heb je recht op grofweg €1775.
 • Bij de grotere bodembron installaties lopen de bedragen op vanaf plusminus €2100.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je iets extra (€225, bij een A++ label).
# MerkTypeKrachtSubsidie
Fujitsu AtlanticExtensa DUO A.I. 86 KW€1900,-
ThermiaDiplomat Optimum G3 10RF12 KW€3000,-
EnersoWW 066 KW€2800,-

In 4 stappen naar een energieneutraal huis

De gasaansluiting de deur uit? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan houd je elke maand flink geld over, reduceer je de uitstoot van CO2 en krijg je een optimaal leefklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Bijgaand is er een waardevol stappenplan van de warmteservice Elahuizen aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  De woning grondig isoleren. Dan verhinder je dat warme lucht binnenshuis blijft. Grondige isolatie is een goede uitgangspositie voor een energieneutraal huis. Wat veel toegepast wordt is isolatie van de bodem en gevelisolatie.

 2. Ventilatie

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Innovatief ventileren mondt uit in een aangenaam leefklimaat zonder dat je veel warmte verliest. Grote winst valt te behalen met balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Ruim 70% van het energiegebruik kunnen we terugbrengen naar de verwarming van ons huis en het genereren van warm tapwater. Een milieuvriendelijk alternatief voor de gasgestookte HR-ketel is een uitstekende oplossing. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er is meer keuze, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een zonneboiler of warmtepomp zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar werken met stroom. De benodigde stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!