Warmtepomp Ouwsterhaule

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Ouwsterhaule? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Het systeem maakt slim gebruik van warmte uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht. Het gaat om een zuinige en duurzame aanpak de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 25% – 50% en het bespaart flink geld, tot wel €200,00, ieder jaar weer. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? Wacht niet te lang, want dan profiteer je van een flinke subsidie. Rendeert het ook in mijn woning? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dit hangt af van een aantal variabelen. Hierna ontdek je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Ouwsterhaule.
warmtepomp-installateur-8513

 • Gereduceerde CO-2 uitstoot
 • Verwarmt als het koud is en koelt als het warm is
 • Niet afhankelijk van stijgende gasprijzen
 • Onderhoudsarme investering
 • Hoge subsidies zijn mogelijk

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode-regio8513
Netnummer0513 (+31513)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomgebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energiekosten€160,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Ouwsterhaule

Het laten installeren van een warmtepomp is niet altijd eenvoudig. Er bestaan diverse toepassingen. Maar wat is voor mij geschikt? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Ouwsterhaule kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De expert of loodgieter onderzoekt het verblijf en kan een plan opstellen. De staat van isolatie en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met vraagstukken als:

 • Is mijn huis wel geschikt?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Zijn de aanschafkosten hoog, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Geïnteresseerd in een zuinige en goedkope warmtepomp in Ouwsterhaule? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Door middel van onze tool vind jij eenvoudig erkende installateurs die werken in jouw postcodegebied. Je ontvangt meerdere offertes op maat. Op die manier bespaar je enorm. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (8513).
 2. Beschrijf jouw woning. Denk aan soort huis, de staat van isolatie, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Naar welke oplossing kijk je? Wat is het budget? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Verzend het formulier. Binnen 5 dagen ontvang je een offerte op maat.

Welk type warmtepomp past in mijn woning?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De warmtepomp haalt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het verwarmingssysteem in je huis. We definiëren 2 soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. De hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De HR-ketel ondersteunt op momenten dat er extra warmte noodzakelijk is.

Niet elke installatie past bij jouw woning en situatie. Dit heeft te maken met wat er aan isolatie gedaan is. Bijgaand tref je accurate adviezen omtrent beschikbare warmtepompen en wat schikt naar jouw verwachtingen. De lokale verwarmingsinstallateur in Ouwsterhaule kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie heb je geen gas meer nodig. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: een warme woning en warm sanitair water met een focus op duurzaamheid. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met circa 50% en je bespaart al snel €185,00 op jaarbasis. De installatie draait 100% op elektriciteit. De prijs ligt tussen de €4.600 en €14.400. We noemen hieronder vier verschillende type producten. Het cruciaalste verschil is de bron van energie. Elk type heeft weer individuele voor- en nadelen, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing maakt slim gebruik van warmte uit grondwater om de woning te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie maakt slim gebruik van warmte uit de aardbodem om het CV-water op te warmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type benut energie uit de lucht van buiten voor een goed verwarmde woning.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht variant onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem sluit je aan op jouw moderne HR-ketel. Een relatief goedkope oplossing om de energierekening te reduceren die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. Doorgaans slaat dit op een mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.725 en €6.000 bij een verwarmingsmonteur uit Ouwsterhaule (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-ouwsterhaule

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (oktober 2022) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is primair een flinke kostenpost. Het betaalt zich wel uit, het betekent veel lagere gaskosten. Door middel van een zeer aantrekkelijke subsidie behaal jij een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrische pomp is beschikbaar vanaf €8000. De hybride warmtepomp laat je al plaatsen voor €1900. De totaalprijs wordt gebudgetteerd middels specifieke aspecten als soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12100 – €23400Hoog rendement (COP), niet goedkoop
Water-water€17200 – €24700Kan ook koelen
Lucht-lucht€3500 – €6650Goedkoopste oplossing, redelijk rendement
Lucht-water€4050 – €7125Goedkoop, neemt ruimte buiten in
Hybride€2125 – €6500Interessante prijzen

Wat is het rendement?
Een woning met CV-ketel in Ouwsterhaule verbruikt om en nabij 1490 m3 gas p/jaar. Middels een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de kosten bij een energieleverancier als Energiedirect of Pure Energie. Je verbruikt wel meer stroom. De totale besparing fluctueert tussen de €205 tot €330. Bij een hybride installatie gebruik je nog wel deels gas. De besparing is nog steeds erg interessant, plusminus €180 (12 maanden). Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met data van een uitstekend geïsoleerde woning:

# SysteemEnergiegebruikEnergieprijsBesparing
HR-ketel1125m3€687
Buitenlucht2775kWh€474€213
Bodemwarmte1600kWh€337€350
Hybride1450 kWh + 375 M3€508€179

Actuele vragen (FAQ)rondom het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit verscheidene bronnen als o.a. omgevingslucht of aarde. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de verwarming of het voorraadvat met warm water. De hitte kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Ouwsterhaule?

Niet alle woningen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. We noemen een paar eisen: het betreft een goed geïsoleerde woning (of bereid tot verbouwen), de woning bevat vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Als het gaat om het hybride systeem dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Deze installatie onttrekt warmte aan de ventilatielucht voor de verwarming en warm water. Dit bespaart veel energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. De installatie werkt slim samen met jouw normale HR-ketel, en vervangt zodoende de standaard ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente De Fryske Marren?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? In dat geval is er een optie voor de unieke groene lening via jouw gemeente De Fryske Marren. We hebben het over een een aantrekkelijke lening met aanlokkelijke rente, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Zie ook www.defryskemarren.nl. Een andere optie is huur of lease van een van de besproken systemen.


Heb ik recht op subsidie?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Gelukkig, normaliter heb je recht op de ISDE-subsidie Ouwsterhaule. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de energiezuinigheid en het vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidies variëren van €550 tot wel €2100. Informeren naar de actuele subsidie in oktober 2022 voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Ouwsterhaule (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Er gelden een aantal condities: het is een nieuw type (geen 2e hands model), het is netjes aangesloten en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • Bij een hybride warmtepomp (6 kW) vergeven ze ong. €1275 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht vergeven ze circa €1900.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen beginnen de bedragen bij ong. €2475.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel ontvang je iets meer (€200, let op het A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
FerroliRVL-I Plus 98 KW€2100,-
TechniQ-EnergyTQE-AIR-MONO-6KW4 KW€1700,-
EnersoAWK-O 139 KW€2050,-

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan gaat de energienota fors omlaag, neem je jouw verantwoordelijkheid voor het klimaat en realiseer je een comfortabele leefomgeving. Hoe bereik ik dit? Hierna doorloop je een nuttig stappenplan van de warmteservice Ouwsterhaule aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Stap 1 is altijd een goede isolatie van de schil. Hiermee zorg je dat de warmte in de woning je huis weer verlaat. Gedegen isolatie is het fundament van een duurzaam huis. Grote winst valt te behalen met isolatie van de bodem en zolderisolatie.

 2. Genoeg ventileren

  In het geval dat de isolatie gedaan is, is het van belang dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Continu ventileren betekent een comfortabel binnenklimaat zonder verspilling van warmte. Voorbeelden zijn balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. CV-ketel vervangen

  Het grootste deel van de totale energierekening vloeit voort uit het verwarmen van onze woning en het genereren van warm tapwater. Een innovatief en zuinig alternatief voor de gas HR-ketel is een goede stap voorwaarts. Je denkt dan al gauw aan de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een biomassaketel of warmtepomp gebruiken geen (of nauwelijks) gas, maar je gaat wel meer stroom gebruiken. De benodigde stroom kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!