Warmtepomp Alkmaar

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor een warmtepomp in Alkmaar? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Dit systeem onttrekt warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Feitelijk dus een efficiënte en ecologische manier de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De CO-2 reductie kan oplopen tot 50% en de besparing loopt op tot €175,00, elk jaar opnieuw. Kies je nú voor een warmtepomp? Dan profiteer je van een royale subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit hangt af van een aantal verschillende aspecten. Als je iets verders scrollt vind je verdere details over een warmtepomp kopen in Alkmaar.
warmtepomp-installateur-1801

 • Benut de warmte uit van de natuur
 • Verkoeling in de zomer
 • De gasaansluiting kan de deur uit
 • Een gunstiger energielabel voor de woning
 • Hoog rendement

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1801
Netnummer072 (+3172)
Gasverbruik M31170 M3
Stroomverbruik kWh2610 kWh
Gemiddelde energiekosten€135,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Alkmaar

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen doe je niet zomaar even. We onderscheiden verschillende installaties. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Alkmaar kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De verwarmingsinstallateur of loodgieter bekijkt jouw huis of kantoor en bespreekt de details met je. De mate van isolatie en de leefruimte zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij onduidelijkheden als:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan mijn bestaande gasketel wel blijven?
 • Wat kost het, en wat is de terugverdientijd?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Op zoek naar een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Alkmaar? Het vergelijken van de installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Op basis van deze website check je eenvoudig de beste installateurs uit jouw streek. Zet alle offertes op een rijtje. Door te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de kosten. Dit werkt als volgt.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (1801).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Aspecten als soort woning, hoe je woning geïsoleerd is, en je energieconsumptie.
 3. Wat zijn je voorkeuren? En hoe dit het met de kosten? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Rond het formulier af. In een week ontvang je een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. De warmtepomp maakt slim gebruik van energie uit bijv. de grond of uit de lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We definiëren 2 type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in op het moment dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elk soort installatie is perse interessant voor jou. Dit hangt af van aspecten als bouwjaar en isolatie. In het volgende stukje doorzoek je veelzijdige details m.b.t. actuele warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw ideaalplaatje. De erkende verwarmingsinstallateur in Alkmaar kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric systeem is gas niet langer nodig. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: een warme woning en warm water uit de kraan op een bewuste manier. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel 40% – 60% en de potentiële besparing ligt op €310,00 per jaar. Het systeem werkt op stroom. De prijs ligt tussen de €6.300 en €16.400. We spreken over 4 verschillende soorten producten. Het doorslaggevende verschil is de bron van energie. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water type neemt de warmte uit grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant maakt slim gebruik van warmte uit de aardbodem om het CV-water op te warmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem maakt slim gebruik van warmte uit de buitenlucht om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type benut warmte uit de binnenlucht en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp werkt slim samen met jouw reguliere CV-ketel op gas. Een betaalbare oplossing om te bezuinigen op de energierekening waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. Vaak slaat dit op een combinatie van een luchtwarmtepomp en een recente HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.125 en €5.225 bij een verwarmingsmonteur uit Alkmaar (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-alkmaar

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in mei 2024?

De warmtepomp is allereerst een flinke kostenpost. Echter, het draait uit op veel minder stookkosten. Dankzij de hoge subsidie krijg je een aantrekkelijke terugverdientijd. Een full-electric variant is al op de markt vanaf €7500. De hybride warmtepomp laat je al plaatsen voor €2300. De totaalprijs wordt gecalculeerd door verscheidene randvoorwaarden zoals de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12500 – €23200Geen geluid, erg duur
Water-water€14200 – €21000Relatief klein systeem
Lucht-lucht€3700 – €7250Werkt ook als een airco
Lucht-water€5400 – €6950Krachtige oplossing, veel stroomverbruik
Hybride€2225 – €5400Interessante prijzen

Wat is de hoogte van het rendement?
Een woning met CV-ketel in Alkmaar consumeert ongeveer 1170 m3 gas per jaar. Via een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de nota van een leverancier als Budget Energie of Qurrent. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De jaarlijkse besparing ligt tussen de €220 tot €315. Bij een hybride installatie behoud je jouw gasaansluiting. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, gemiddeld €145 op jaarbasis. Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een goed geïsoleerd eengezinswoning:

Type systeemEnergiegebruikKostenBesparingen
HR-ketel1000m3€658
Buitenlucht2475kWh€428€230
Bodemwarmte1675kWh€296€362
Hybride1425 kWh + 350 M3€461€197

Populaire vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. de buitenlucht of grondwater. De slimme warmtewisselaar draagt warmte over aan de verwarmingsinstallatie van de woning. De hitte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Alkmaar?

Niet alle soorten woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Er zijn enkele voorwaarden: de isolatie mag niets te wensen overlaten (recent gebouwde huis voldoet), je hebt vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Wanneer je kiest voor een hybride variant moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een energiezuinige oplossing en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Het gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming. Zo ga je efficiënt met energie om en reken je af met de hoge energierekening. Een dergelijk systeem is actief naast jouw normale HR-ketel, en vervangt zodoende de huidige ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente Alkmaar?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar is het gewoon te duur? In zo’n geval kan jij gebruik maken van de milieu georiënteerde groene lening van je gemeente Alkmaar. Dit is een unieke lening met verwaarloosbare rentes, in het leven geroepen voor een ieder die de woning wil vergroenen. Zie ook www.alkmaar.nl. Tevens een goede mogelijkheid: huren of leasen van een systeem.


Subsidie aanvragen voor mijn installatie

Een warmtepomp is een grote investering. Maar, in de meeste gevallen is er de ISDE-subsidie Alkmaar. De hoogte van de tegemoetkoming heeft te maken met het type en het vermogen van het gekozen model. De subsidies starten vanaf €650 tot gemiddeld €2300. Benieuwd hoeveel subsidie je in mei 2024 krijgt voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Alkmaar (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Wel moet je voldoen aan een aantal eisen: het systeem is nieuw gekocht, het is operationeel en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • Wanneer we het hebben over een hybride warmtepomp (4 – 5 kW) verstrekken ze grofweg €1325 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die werken op buitenlucht krijg je grofweg €1725.
 • Bij de bodembron installaties start de tegemoetkoming bij om en nabij €2475.
 • Voor een systeem dat weinig stroom verbruikt wordt het nog iets lucratiever (€200, zoek naar een A++ label).
# MerkTypePowerSubsidie
InterClima-MTAHOCT 0185 KW€2650,-
Mitsubishi Heavy IndustriesFDCW140VNX-A incl. HMS140V en MT50012 KW€2500,-
ViessmannVitocal 222-S AWBT-M-E 221.C108 KW€2100,-

Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan heb je nauwelijks energiekosten, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en heb je een gezond klimaat in huis. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Verderop kan je aan de slag met een praktisch stappenplan van de warmteservice Alkmaar aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Hierdoor voorkom je dat gewonnen warmte binnenshuis blijft. Gedegen isolatie is het fundament van een woning met 0 op de meter. Wat veel toegepast wordt is spouwmuurisolatie en zolderisolatie.

 2. Voldoende ventileren

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het nodig dat er genoeg wordt geventileerd. Permanent ventileren betekent een comfortabel leefklimaat zonder verlies van warmte. Populaire vormen zijn een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. De gasketel de deur uit

  Meer dan 65% van onze gas- en stroomconsumptie kunnen we terugbrengen naar de verwarming van ons huis en warm sanitair water. Een duurzaam alternatief voor de gas CV-ketel is een uitstekende oplossing. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar er zijn allerlei opties, denk aan een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of zonneboiler hebben geen gas nodig, maar je gaat wel meer stroom gebruiken. De benodigde elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Zuid, Oudorp, Overdie, Est, Huiswaard, De Mare, Daalmeer/Koedijk, Centrum, Schermer, Graft-De Rijp.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente