Warmtepomp Oterleek

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor een warmtepomp in Oterleek? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. De installatie haalt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Het betreft een efficiënte en milieuvriendelijke wijze om uw woning en tapwater te verwarmen. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 55% en je bespaart op de energierekening, tot wel €350,00 op jaarbasis. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dat geval kan je het aanschaffen met een hoge subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dit hangt af van meerdere aspecten. Op warmtepomprevolutie.nl lees je uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Oterleek.
warmtepomp-installateur-1842

 • Volledig van het gas af
 • Kan het huis ook koelen
 • Minder afhankelijk van energiemaatschappij
 • Veilig alternatief
 • Interessante subsidieregeling

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcodegebied1842
Netnummer072 (+3172)
Gas-gebruik M31170 M3
Stroom-gebruik kWh2610 kWh
Gemiddelde energiekosten€135,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Oterleek

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen is niet iets wat je zomaar even doet. We hebben te maken met velerlei oplossingen. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Oterleek kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De verwarmingsinstallateur of loodgieter bekijkt de woning / bedrijfspand en maakt een indicatie van de wensen. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de energieconsumptie zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor punten zoals:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat is de investering, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Op zoek naar een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Oterleek? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is dan een onmisbare stap. D.m.v. onze tool check je vandaag nog installateurs in jouw omgeving. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Handig, want zo bespaar je enorm. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (1842).
 2. Beschrijf jouw woning. Denk aan soort huis, isolatiewaarden, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Wat is het budget? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Rond het formulier af. In circa 5 werkdagen volgt er een transparante offerte.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De installatie haalt warmte uit bijv. de grond of uit de lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het verwarmingssysteem in je huis. Er zijn 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). De CV-ketel springt alleen bij op het moment dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elke warmtepomp kan altijd worden ingezet. Veel hangt af van de staat van isolatie. In het volgende stukje tref je waardevolle aanbevelingen die gaan over de diverse warmtepompen en wat matcht met jouw soort woning. De erkende verwarmingsinstallateur in Oterleek kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric oplossing heb je geen gas meer nodig. De gasketel kan helemaal uit je woning: een aangenaam warm huis en warm water om te douchen en wassen op een duurzame manier. De CO2 uitstoot daalt met 60% en je bespaart op de energierekening, tot wel €245,00 op jaarbasis. De installatie draait 100% op elektriciteit. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €5.700 en €12.000. We noemen hieronder vier verschillende type modellen. Het duidelijkste verschil is de energiebron. Elke aanbieder heeft relevante eigenschappen en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem haalt warmte uit het grondwater om het CV-water in huis te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem onttrekt energie uit de aarde voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem benut warmte uit de omgevingslucht om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht pomp onttrekt warmte uit de omgevingslucht en kan een huis eenvoudig verwarmen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling wordt aangesloten op jouw bestaande HR-ketel. Een prima manier om de energiekosten terug te dringen waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. In de basis gaat het om een mix van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.750 en €6.625 bij een verwarmingsmonteur uit Oterleek (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-oterleek

Wat zijn de actuele kosten van een warmtepomp in mei 2024?

De warmtepomp is aanvankelijk een vrij grote investering. Maar, het betekent lagere maandlasten door een lagere energienota. Via een subsidie oplopend tot €2.100 geniet je van een beperkte terugverdientijd. Een full-electric model kan je aanschaffen vanaf €7800. Een hybride systeem is er vanaf €3400. De uiteindelijke rekening wordt mede bepaald door specifieke factoren als isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14700 – €26400Geen buitenunit, lange terugverdientijd
Water-water€15400 – €22100Weinig grondoppervlak nodig
Lucht-lucht€4350 – €7450Zeer betaalbaar
Lucht-water€3900 – €6125Weinig onderhoud, vraagt veel stroom
Hybride€2100 – €5100Niet volledig van het gas af

Wat levert het op (rendement)?
Een huis met CV-ketel in Oterleek gebruikt circa 1170 m3 gas per jaar. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de rekening van een energiemaatschappij als Eneco of Pure Energie. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De potentiële besparing ligt tussen de €280 tot €345. Bij hybride producten behoud je jouw gasaansluiting. Al met al bespaar je nog steeds, gemiddeld €170 per jaar. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd baserend op een degelijk geïsoleerde woning:

Type systeemEnergiebehoefteEnergiekostenBesparing
HR-ketel1200m3€715
Buitenlucht2750kWh€493€222
Bodemwarmte1675kWh€350€365
Hybride1350 kWh + 400 M3€529€186

Vragen (FAQ)rondom een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. de buitenlucht of warmte uit de grond. De aanwezige warmtewisselaar draagt warmte over aan het verwarmingssysteem in je huis. De hitte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor heet tapwater.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Oterleek?

Niet alle soorten woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Standaard zijn er een paar zaken: een isolatieschil om de woning (of bereid tot verbouwen), de woning bevat vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Als het gaat om een hybride oplossing dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Deze maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Dit beperkt het verbruik van energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. Een dergelijk systeem werkt feitelijk samen met jouw “ouderwetse” HR-ketel, en is dus meteen het alternatief voor de huidige ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente Alkmaar?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar is de investering nu te groot? Dan kan jij gebruik maken van de duurzame groene lening bij de gemeenten Alkmaar. Het gaat om een unieke lening met lagere rentes, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Zie ook www.alkmaar.nl. Een ander alternatief: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoeveel subsidie ontvang ik?

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Goed nieuws, vaak kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Oterleek. Hoeveel je krijgt heeft te maken met model en vermogen van het systeem. De subsidies starten vanaf €750 tot gemiddeld €3700. Informeren naar de maximale subsidie in mei 2024 voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Oterleek (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. We onderscheiden een aantal condities: de installatie is nieuw, het systeem is operationeel en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Bij een hybride warmtepomp (4 – 5 kW) vergoeden ze plusminus €1425 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met als bron de buitenlucht vergoeden ze ong. €1675.
 • Voor een systeem met bodembron start de tegemoetkoming bij om en nabij €2275.
 • Voor een zuinige pomp krijg je iets meer terug (€150, bij een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
Alpha InnotecLWD 50A-HTD5 KW€1800,-
Itho DaalderopWPU 35c – 5G3 KW€2800,-
AermecANKI0204 KW€1550,-

Zo realiseer je een energieneutrale woning

Zonder gas verwarmen? Bij een energieneutrale woning heb je een minimale energierekening, stoot je significant minder CO2 uit en heb je een gezond wooncomfort. Hoe werkt dit? Onderstaand vind je een nuttig stappenplan van de warmteservice Oterleek aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  Stap 1 is altijd een goede isolatie van de schil. Vergeet dit niet, want zo zorg je dat gewonnen warmte verloren gaat. Fatsoenlijke isolatie is een goede uitgangspositie voor een NOM (nul op de meter) woning. Je kunt denken aan isolatie van de bodem en gevelisolatie.

 2. Ventilatie

  Indien goede isolatie aanwezig is, is het van belang dat er genoeg wordt geventileerd. Continu ventileren mondt uit in een comfortabel binnenklimaat zonder dat er veel energie verloren gaat. Vaak gaat het om een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Meer dan 65% van de energie die we gebruiken komt voort uit de verwarming en het aanmaken van warm water. Een zuinig alternatief voor de gasinstallatie is een goede stap voorwaarts. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar is er tegenwoordig veel meer keuze, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of biomassaketel verbruiken geen of amper gas, maar worden gevoed door stroom. De stroom die het gebruikt kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Zuid, Oudorp, Overdie, Est, Huiswaard, De Mare, Daalmeer/Koedijk, Centrum, Schermer, Graft-De Rijp.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!