Warmtepomp Smallingerland

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor een warmtepomp in Smallingerland? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. De installatie neemt energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. We hebben het over een een relatief goedkope en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 35% – 55% en je bespaart al snel €335,00 op jaarbasis. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In zo’n geval ontvang je een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Is mijn woning geschikt? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dit heeft te maken met een aantal verschillende randvoorwaarden. Op warmtepomprevolutie.nl lees je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Smallingerland.
warmtepomp-installateur-9214

 • Minder uitstoot van CO-2
 • Beschikt over koelende functie
 • Combineren met zonnepanelen
 • Interessante salderingsregeling
 • Lagere energierekening

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode-regio9214
Netnummer0512 (+31512)
Gas-verbruik M31430 M3
Stroom-verbruik kWh2590 kWh
Gemiddelde energiekosten€152,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Smallingerland

Een warmtepomp goed installeren is een hele klus. Er bestaan velerlei producten. Wat is voor mij het beste alternatief? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Smallingerland kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De installateur of loodgieter inspecteert jouw huis en voorziet je van verdere info. Wat er aan isolatie gedaan is en de leefruimte zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met vragen als:

 • Is het een slimme keuze voor mijn woning?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan mijn bestaande gasketel wel blijven?
 • Wat is de prijs, en wat bespaar ik per jaar?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Wil jij een praktische en goedkope warmtepomp in Smallingerland? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Door gebruik te maken van warmtepomprevolutie.nl vind jij snel en eenvoudig installateurs uit de buurt. Je ontvangt meerdere offertes op maat. Hiermee bespaar je tot wel 40% op de kosten. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (9214).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Feiten zoals categorie huis, aangebrachte isolatie, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Geef uw voorkeuren door. Hoe kijk je prijstechnisch? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Dien de aanvraag in. Binnen een dag of 5 ontvang je een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. Dit innovatieve systeem haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond en de warmtewisselaar brengt dit over op de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). Hierna gaan we dieper in op de twee type warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. De hybride warmtepomp: Maakt een combinatie met de standaard gasgestookte ketel. De CV-ketel gaat alleen aan zodra er sprake is van piekbelasting.

Niet elke installatie past bij jouw woning en situatie. Een belangrijk aspect is leeftijd woning, isolatiewaarden. Op deze website lees jij veelzijdige details ten aanzien van actuele warmtepompen en wat strookt met jouw soort woning. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Smallingerland heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone oplossing is gas niet langer nodig. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: een aangenaam warm huis en warm water uit de kraan met oog voor het milieu. De CO2 uitstoot daalt met circa 50% en je profiteert van een besparing tot wel €285,00 op jaarbasis. De basis van dit systeem is elektriciteit. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €3.700 en €15.400. Er bestaan in Nederland vier verschillende soorten installaties. Het noemenswaardige verschil zit hem in de bron. Elke installatie heeft weer individuele voor- en nadelen, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant gebruikt de warmte uit grondwater voor warm tapwater en centrale verwarming.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie maakt slim gebruik van energie uit de aardbodem om het CV-water in huis te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem gebruikt de energie uit de buitenlucht om het CV-water in huis te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de binnenlucht en kan een huis eenvoudig verwarmen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt slim samen met jouw traditionele HR-ketel op gas. Een voordelige manier om een lagere energienota te realiseren en de CO-2 uitstoot te beperken. Het gasverbruik wordt gehalveerd. In de regel beslaat dit de mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwe CV-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.875 en €6.050 bij een verwarmingsmonteur uit Smallingerland (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-smallingerland

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in mei 2024?

Zo’n warmtepomp is allereerst een kostbaar systeem. Echter, het draait uit op een significant lagere energierekening. Met behulp van ISDE subsidie haal jij een korte terugverdientijd. Een volledig elektrisch model koop je al vanaf €7800. Een hybride systeem kan je laten installeren voor €2400. De totaalprijs wordt bepaald aan de hand van velerlei randvoorwaarden als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10300 – €24000Veel besparen, dure installatie
Water-water€15600 – €20200Weinig grondoppervlak nodig
Lucht-lucht€4600 – €6300Binnen- en buitenunit
Lucht-water€3750 – €6825goede performance, hoog energiegebruik
Hybride€2750 – €6350Goede tussenoplossing

Wat levert het op (rendement)?
Een huis met CV-ketel in Smallingerland verbruikt pakweg 1430 m3 gas per jaar. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energierekening van een energiemaatschappij als Essent of Pure Energie. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De maximale besparing fluctueert tussen de €240 tot €330. Bij hybride systemen gebruik je nog wel deels gas. De besparing ligt dus iets lager, zo’n €175 (per jaar). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met als fundament een stevig geïsoleerde woning:

Soort installatieEnergieverbruikEnergieprijsBesparing
HR-ketel1000m3€682
Buitenlucht2675kWh€457€225
Bodemwarmte2075kWh€321€361
Hybride1550 kWh + 550 M3€491€191

Veelgestelde vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt warmte uit verschillende bronnen als lucht van buiten of warmte uit de grond. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de verwarming of het voorraadvat met warm water. Deze energie wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor warm water.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Smallingerland?

Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. We onderscheiden een paar zaken: een hoge isolatiewaarde (bestaande huizen van na 1985), de woning wordt verwarmd met radiatoren (LTV) of vloerverwarming en je hebt voldoende ruimte (buffervat). Zodra je gaat voor het hybride systeem moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Deze is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Dit bespaart veel energie en daardoor gaat de energierekening omlaag. De installatie is een aanvulling op jouw reguliere HR-ketel, en is een vervanger voor de eenzijdige ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Smallingerland?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? Wacht niet te lang, want dan hebben we de unieke groene lening bij de gemeenten Smallingerland. Kort gezegd een speciaal soort lening met beperkte rente, in het leven geroepen voor een ieder die de woning wil vergroenen. Zie ook www.smallingerland.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een prijzige installatie. Gelukkig, gewoonlijk heb je recht op de ISDE-subsidie Smallingerland. De hoogte van dit bedrag hangt sterk af van zaken als het soort apparaat en vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidies starten vanaf €700 tot plusminus €3850. Interesse naar de hoogte van de subsidie in mei 2024 voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Smallingerland (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Wel zijn er een aantal richtlijnen: het is een origineel en nieuw model, het is operationeel en er zit een periode van max. 6 maanden tussen installatie en aanvraag.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (6 kW) moet je rekenen op plusminus €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) verstrekken ze pakweg €1775.
 • Voor een systeem met bodembron starten de bedragen vanaf om en nabij €2350.
 • Voor een zuinige pomp wordt het nog iets lucratiever (€225, let op het A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
HitachiYutaki-S RASM6(V)NE14 KW€2700,-
MDVMHC-V7W/D2N16 KW€1900,-
ThermorAeromax Premium V4 200L0 KW€1250,-

Hoe wordt een woning energieneutraal?

Verwarming en warm water zonder gas? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je heel lage energiekosten, stoot je significant minder CO2 uit en profiteer je van een prettig leefklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Onderstaand vind je een praktisch stappenplan van de warmteservice Smallingerland aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De woning grondig isoleren. Belangrijk, want zo verhinder je dat de gerealiseerde warmte binnenshuis blijft. Fatsoenlijke isolatie is het fundament van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Populaire vormen zijn spouwmuurisolatie en gevelisolatie.

 2. Goede ventilatie

  Zodra de isolatie gedaan is, is het essentieel dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Permanent ventileren is belangrijk voor een optimaal leefklimaat zonder dat er veel energie verloren gaat. Je kunt denken aan balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Verwarmen zonder gas

  Het grootste deel van de energie die we gebruiken komt voort uit het verwarmen van onze woning en warm sanitair water. Een efficiënt alternatief voor de gas CV-ketel is een goede keuze. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er zijn meer opties zoals een biomassaketel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een biomassaketel of warmtepomp hebben geen gas nodig, maar wel stroom. De benodigde elektra kan je in eigen beheer opwekken middels zonnepanelen. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in Drachten, Overig Smallingerland.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente