Warmtepomp Houtigehage

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Op zoek naar een warmtepomp in Houtigehage? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Het apparaat neemt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. We hebben het over een een efficiënte en duurzame oplossing om je huis te verwarmen. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 50% en het bespaart flink geld, tot wel €175,00 per jaar. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In zo’n geval ontvang je een flinke subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En welke installatie is geschikt voor mij? Hieraan ten grondslag liggen verscheidene randvoorwaarden. Als je iets verders scrollt bekijk jij handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Houtigehage.
warmtepomp-installateur-9223

 • Groene investering
 • Geen airco nodig dankzij koelende functie
 • Los van de energieleverancier
 • Interessante salderingsregeling
 • Hoge subsidie

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9223
Netnummer0512 (+31512)
Gasgebruik M31430 M3
Stroom-verbruik kWh2590 kWh
Gemiddelde energierekening€152,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Houtigehage

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen is niet iets wat je zomaar even doet. Je hebt keuze uit diverse versies. Maar wat is voor mij geschikt? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Houtigehage kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De expert of loodgieter onderzoekt de woonruimte en maakt een indicatie van de wensen. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de energieconsumptie zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor vragen als:

 • Is mijn woning wel geschikt?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat is de terugverdientijd?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Geïnteresseerd in een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Houtigehage? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Dankzij onze tool vind jij in korte tijd (verwarmings)installateurs die actief zijn in jouw regio. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Handig, want zo bespaar je enorm. Dit werkt als volgt.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (9223).
 2. Beschrijf jouw woning. Zaken als type huis, de staat van isolatie, en je energieconsumptie.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Wat is het budget? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verzend de aanvraag. Binnen een week krijg je de persoonlijke offertes.

Welk type warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De installatie onttrekt warmte uit de bodem of buitenlucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We onderscheiden 2 soorten warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De CV-ketel gaat alleen aan wanneer als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elke soort warmtepomp rendeert in jouw woning. Dit wordt veroorzaakt door de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. Op warmtepomprevolutie.nl ontdek jij praktische toelichtingen ten aanzien van beschikbare warmtepompen en wat conformeert aan jouw wensen. De regionale verwarmingsinstallateur in Houtigehage kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric oplossing ben je vrij van aardgas. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: je woning verwarmen en water water leveren op een duurzame manier. De CO2 reductie kan oplopen tot 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €215,00 p/jaar. De installatie draait 100% op elektriciteit. De totaalprijs inclusief montage varieert van €6.100 en €21.000. We werken op dit moment met 4 verschillende type systemen. Het duidelijkste verschil zit hem in de bron. Elk apparaat heeft weer individuele pluspunten, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant maakt slim gebruik van warmte uit grondwater om de woning te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie maakt slim gebruik van energie uit de aardbodem om het huis lekker warm te stoken.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water oplossing haalt energie uit de lucht van buiten om een huis van verwarming en warm tapwater te voorzien.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem onttrekt energie uit de buitenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant is actief naast jouw reguliere CV-ketel op gas. Een relatief goedkope manier om te besparen op energiekosten met een CO2 reductie tot wel 40%. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. In de basis spreken we dan over de combi van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.475 en €5.325 bij een verwarmingsmonteur uit Houtigehage (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-houtigehage

Wat zijn de geschatte kosten van een warmtepomp in september 2023?

Zo’n warmtepomp is aanvankelijk best wel prijzig. Gelukkig, het betekent flink lagere energiekosten. Middels aantrekkelijk subsidies heb jij een snelle terugverdientijd. Een full-electric pomp is al op de markt vanaf €7200. Een hybride variant koop je al vanaf €2700. De factuur kan men berekenen met allerlei zaken als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13400 – €27800Hoge subsidie, erg duur
Water-water€13400 – €24800Altijd constante temp.
Lucht-lucht€5050 – €6425Relatief voordelig
Lucht-water€3550 – €6325Gemakkelijk plaatsen, geleverd met buitenunit
Hybride€2400 – €6200Goed voor EPC waarde

Is het rendement aantrekkelijk?
Een huishouden met CV-ketel in Houtigehage verbruikt om en nabij 1430 m3 gas per jaar. D.m.v. een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energierekening van een energieleverancier als Engie of Oxxio. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De maximale besparing vinden we terug tussen de €240 tot €395. Met een hybride product gebruik je nog wel deels gas. Al met al bespaar je nog steeds, plusminus €195 jaarlijks. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd met als fundament een hoge isolatiewaarde:

# SysteemEnergiebehoeftePrijzenBesparing
HR-ketel1050m3€666
Buitenlucht2775kWh€460€206
Bodemwarmte2025kWh€326€340
Hybride1600 kWh + 400 M3€493€173

Actuele vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit een natuurlijke bron als lucht van buiten of uit de grond. De slimme warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Deze warmte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Houtigehage?

Niet alle gebouwen en huizen zijn even interessant. We hanteren een paar mitsen en maren: de woning moet redelijk geïsoleerd zijn (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), er wordt gewerkt met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). Wanneer je gaat voor een hybride opstelling is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een energiezuinige oplossing toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Hij maakt gebruik van de warme ventilatielucht om je huis te verwarmen. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en reken je af met de hoge energierekening. Deze installatie werkt feitelijk samen met jouw huidige HR-ketel, en is een vervanger voor de eenzijdige ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Smallingerland?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar kan je het nu niet betalen? Wacht niet te lang, want dan hebben we de erkende groene lening via de gemeente Smallingerland. Het gaat om een speciaal soort lening met een scherpe rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Bekijk ook www.smallingerland.nl. Je kunt ook kiezen voor het leasen of huren van een installatie.


Zit er subsidie op deze duurzame installaties?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Goed om te weten, normaliter kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Houtigehage. Hoeveel je krijgt hangt sterk af van zaken als de energiezuinigheid en het vermogen van het systeem. De subsidies starten vanaf €550 en kunnen oplopen tot €2850. Informeren naar de actuele subsidie in september 2023 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Houtigehage (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. Er zijn een aantal randvoorwaarden: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is aangesloten en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (5 kW) krijg je grofweg €1325 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) heb je recht op circa €1775.
 • Bij de bodembron installaties kan je uitgaan van minimaal om en nabij €2375.
 • Voor een energiezuinig apparaat krijg je nog eens extra terug (€175, bij een A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
GallettiENE025WS25 KW€4150,-
ViessmannVitocal 222-S AWB-M-E-AC 201.C045 KW€1800,-
GallettiLEP 052PS53 KW€7100,-

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Bij een energieneutrale woning bespaar je flink op de energierekening, stoot je minder CO-2 uiten krijg je een aangenaam binnenklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? Bijgaand bieden we een waardevol stappenplan van de warmteservice Houtigehage aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Zodoende weet je zeker dat de warmte naar buiten gaat. Een solide isolatie vormt de basis van een woning met 0 op de meter. Populaire vormen zijn spouwmuurisolatie en zolderisolatie.

 2. Goede ventilatie

  Zodra het huis voldoet aan de isolatienormen, is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Goed ventileren draait uit op een prettig binnenklimaat zonder dat je veel warmte verliest. Populaire vormen zijn balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. De gasketel de deur uit

  Ruim 70% van het gas en stroom dat we gebruiken wordt teweeggebracht door verwarmen en het genereren van warm tapwater. Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel op gas is een goede stap voorwaarts. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar er is meer keuze, denk aan een biomassaketel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of pelletkachel zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar werken op basis van elektriciteit. De benodigde stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Drachten, Overig Smallingerland.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!