Warmtepomp Nijega

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp in Nijega? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Een dergelijk systeem gebruikt warmte uit grondwater, aarde of lucht. Feitelijk dus een efficiënte en duurzame benadering de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 35% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €200,00 per jaar. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? In dit scenario profiteer je van een flinke subsidie. Is mijn woning geschikt? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dit hangt af van verschillende factoren. In het volgende kopje bekijk je praktische info over een warmtepomp kopen in Nijega.
warmtepomp-installateur-9217

 • Met respect voor natuur en milieu
 • Ook in staat woning te koelen
 • Minder afhankelijk van stijgende energieprijzen
 • Eenvoudig te bedienen
 • Forse besparing mogelijk

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9217
Netnummer0512 (+31512)
Gas-verbruik M31430 M3
Stroomverbruik kWh2590 kWh
Gemiddelde energierekening€152,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Nijega

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen doe je niet zomaar even. We hebben te maken met allerlei oplossingen. Maar wat is voor mij geschikt? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Nijega kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De specialist of loodgieter analyseert jouw huis of kantoor en kan een plan opstellen. De isolatiewaarden en de energievraag spelen een belangrijke rol. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor vraagstukken als:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Hoe zit het met de prijs, en wat levert het op?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Behoefte aan een efficiënte en goedkope warmtepomp in Nijega? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Op basis van onze website bekijk je veelzijdige installateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Maak een goede vergelijking van de offertes. Hiermee kan je fors bezuinigen op de investering. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (9217).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Onder andere categorie woning, aangebrachte isolatie, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Geef uw voorkeuren door. Naar welke tarieven kijk je? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Dien de aanvraag in. Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Hij maakt slim gebruik van energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We spreken over twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De CV-ketel springt alleen bij op het moment dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke warmtepomp is interessant voor jouw huis. Veel hangt af van de manier van isoleren. In de paragraaf hierna doorzoek jij toepasbare raadgeving met betrekking tot de soorten warmtepompen en wat aansluit op jouw wensen en soort huis. De erkende verwarmingsinstallateur in Nijega kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie kan je de woning verwarmen zonder gas. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: je woning verwarmen en warm water uit de kraan op een duurzame manier. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel 35% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €185,00 per jaar. Het systeem werkt op stroom. De kostprijs schommelt tussen de €6.200 en €12.300. We gaan verder in op 4 verschillende soorten systemen. Het duidelijkste verschil zit hem in de bron. Elke aanbieder heeft weer individuele kenmerken, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem benut energie uit grondwater voor een goed verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem onttrekt energie uit de aarde voor warm water in de woning (+ verwarming).
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant gebruikt de warmte uit de omgevingslucht om het CV-water in huis te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht pomp maakt slim gebruik van energie uit de omgevingslucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant sluit je aan op jouw huidige CV-ketel. Een betaalbare manier om de energierekening te reduceren waarop je ook nog een leuke subsidie ontvangt. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. In de praktijk gaat dit vaak over de combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe CV-ketel. De kosten daarvoor liggen tussen €2.725 en €6.575 bij een verwarmingsmonteur uit Nijega (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-nijega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in september 2023?

Een warmtepomp is allereerst een flinke kostenpost. Echter, het betekent flink lagere energiekosten. D.m.v. een zeer aantrekkelijke subsidie geniet je van een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrische pomp is beschikbaar vanaf €7500. De hybride warmtepomp is al op de markt vanaf €2400. De uiteindelijke rekening wordt berekend a.d.h.v. verschillende aspecten als soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11300 – €25800Hoge subsidie, niet goedkoop
Water-water€15300 – €21100Op basis van 2 putten
Lucht-lucht€4800 – €6550Werkt samen met HR-ketel
Lucht-water€5050 – €6975Krachtige oplossing, vraagt veel stroom
Hybride€2625 – €5900Goede tussenoplossing

Wat is het gemiddelde rendement?
Een huis met CV-ketel in Nijega verbruikt pakweg 1430 m3 gas p/jaar. Met een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de maandelijkse rekening van een leverancier als Delta of Oxxio. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De uiteindelijke besparing schatten we op €215 tot €345. Bij hybride installaties gaat het gasverbruik niet naar 0. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, rond de €190 per jaar. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een hoge isolatiewaarde:

# WerkingEnergievraagPrijzenBesparing
HR-ketel1250m3€661
Buitenlucht2375kWh€463€198
Bodemwarmte2025kWh€331€331
Hybride1525 kWh + 475 M3€496€165

Meest gestelde vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan verscheidene bronnen als o.a. omgevingslucht of uit de grond. De warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het CV-water. De hitte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat voor warm sanitair water.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Nijega?

Niet alle soorten woningen renderen met een warmtepomp. Er gelden een paar zaken: een hoge isolatiewaarde (of bereid tot verbouwen), de woning bevat speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). Wanneer je kiest voor het hybride systeem moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en werkt slim samen met de mechanische ventilatie. Dit product onttrekt warmte aan de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en hierdoor zal je energierekening lager worden. De installatie is actief naast jouw “ouderwetse” HR-ketel op gas, en vervangt op die manier de standaard ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Smallingerland?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? In zo’n geval bestaat er tegenwoordig de milieu georiënteerde groene lening van je gemeente Smallingerland. Dit is een kortlopende lening met verwaarloosbare rentes, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Zie ook www.smallingerland.nl. Een andere optie is de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Zit er subsidie op deze systemen?

Een warmtepomp is een forse investering. Goed om te weten, voor de meeste systemen kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Nijega. Hoeveel je krijgt hangt af van de energieprestatie en vermogen van de installatie. De subsidies starten vanaf €525 tot maar liefst €3050. Interesse hoeveel subsidie je in september 2023 krijgt voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Nijega (aardgasvrij)? Op RVO.nl vind je de actuele ISDE apparatenlijst. Wel zijn er een aantal zaken: je hebt een nieuw model gekocht, hij is actief en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (4 – 5 kW) ontvang je ong. €1350 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) moet je rekenen op plusminus €1550.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen starten de bedragen vanaf om en nabij €2100.
 • Voor een zuinige pomp krijg je iets meer terug (€175, kijk naar het A++ label).
# MerkTypePowerSubsidie
GallettiENE022WL22 KW€4000,-
ViessmannVitocal 200-S AWB 201.D109 KW€2200,-
GallettiLEP 042MS44 KW€6200,-

Hoe wordt een woning energieneutraal?

De gasaansluiting de deur uit? Bij een energieneutrale woning heb je heel lage energiekosten, reduceer je de uitstoot van CO2 en heb je een comfortabel leefklimaat. Hoe werkt dit? Verderop doorloop je een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Nijega aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Vergeet dit niet, want zo weet je zeker dat warmte uit de woonvertrekken de woning ontglipt. Fatsoenlijke isolatie is een goede uitgangspositie voor een energieneutraal huis. In de praktijk gaat het vaak om triple glas en kruipruimte isolatie.

 2. Goede ventilatie

  Op het moment dat de woning goed is geïsoleerd, is het noodzakelijk dat er genoeg wordt geventileerd. Continu ventileren mondt uit in een prettig binnenklimaat zonder onnodig warmteverlies. Populaire vormen zijn ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Het grootste deel van het energiegebruik wordt veroorzaakt door het verwarmen van onze woning en heet water uit de kraan. Een zuinig alternatief voor de HR-ketel op gas kan veel uitstoot en geld besparen. Je denkt dan al gauw aan de warmtepomp, maar er is nog meer, bijvoorbeeld de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Installaties zoals een warmtepomp of zonneboiler werken niet op basis van gas, maar sluit je aan op stroom. Deze elektra kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Drachten, Overig Smallingerland.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!