Warmtepomp Boornbergum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor een warmtepomp in Boornbergum? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. Dit systeem onttrekt energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond. Het betreft een efficiënte en milieuvriendelijke methode om uw woning te verwarmen. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 55% en je bespaart op de energierekening, tot wel €290,00 per jaar. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? Goed nieuws, want dan kan je het aanschaffen met een flinke subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En welk type installatie rendeert het beste in mijn woning? Het antwoord hangt af van een aantal elementen. Verderop tref jij praktische info over een warmtepomp kopen in Boornbergum.
warmtepomp-installateur-9212

 • Duurzame investering
 • Werkt met een slimme thermostaat
 • Volledig zelfvoorzienend zijn
 • Eenvoudig te programmeren
 • Flinke subsidies mogelijk

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode-regio9212
Netnummer0512 (+31512)
Gasverbruik M31430 M3
Stroom-gebruik kWh2590 kWh
Gemiddelde energierekening€152,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Boornbergum

Een warmtepomp laten installeren is een ingewikkelde bezigheid. Er zijn honderden installaties. Wat is voor mij het beste alternatief? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Boornbergum biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De vakman of loodgieter onderzoekt de woonruimte en bespreekt de details met je. Wat er aan isolatie gedaan is en de grootte van de woning zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft wel oplossingen voor vragen als:

 • Is mijn woning wel geschikt?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Hoe duur is het, en wat is de terugverdientijd?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Ben je op zoek naar een efficiënte en goedkope warmtepomp in Boornbergum? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Geholpen door onze tool vind je in korte tijd leveranciers en installateurs in je postcodegebied. Je ontvangt meerdere offertes op maat. Zodoende worden de kosten een stuk lager. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (9212).
 2. Beschrijf jouw woning. Voorbeelden zijn soort huis, de manier van isoleren, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Wat zijn financiële eisen? Streef je naar een energieneutrale woning?
 4. Verzend het formulier. Binnen 4-5 dagen krijg je de persoonlijke offertes.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. De pomp gebruikt warmte uit grondwater, aarde of lucht en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door de verwarming in de woning. Hierna gaan we dieper in op de 2 soorten warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De CV-ketel gaat alleen aan als de warmtevraag erg groot is.

Niet elk apparaat kan je zomaar laten plaatsen. Dit heeft te maken met de isolatiewaarden. Op deze website vind je praktische gegevens inzake de diverse warmtepompen en wat overeenstemt met jouw wensen. De regionale verwarmingsinstallateur in Boornbergum kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone installatie ben je vrij van aardgas. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: het huis verwarmen en water water leveren met oog voor het milieu. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 50% en de besparing op de energienota loopt op tot €320,00, ieder jaar weer. Het is een volledig elektrische oplossing. De totale investering ligt tussen de €5.700 en €22.300. We noemen hieronder 4 verschillende soorten systemen. Het voornaamste verschil zit hem in de bron. Elke leverancier wordt gekenmerkt door gebruikstoepassing, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing onttrekt warmte uit het grondwater om uw woning duurzaam te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant benut energie uit de aarde om je huis van warmte te voorzien.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie haalt energie uit de lucht van buiten om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht pomp gebruikt de energie uit de buitenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem werkt slim samen met jouw moderne CV-ketel op gas. Een voordelige oplossing om de energierekening te reduceren met een CO2 reductie tot wel 40%. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. Standaard gaat dit vaak over de combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. De totaalprijs inclusief montage varieert van €2.475 en €6.600 bij een verwarmingsmonteur uit Boornbergum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-boornbergum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (juni 2023), en wat levert het op?

De warmtepomp is eerst even best wel prijzig. Dat is niet voor niets, het leidt tot een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Door gebruik te maken van een flinke subsidie haal jij een korte terugverdientijd. Een volledig elektrische variant is er vanaf €6000. De hybride warmtepomp kan je laten installeren voor €3200. De eindfactuur wordt vastgesteld door velerlei onderdelen als de isolatie, energieverbruik en type installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12600 – €27200Geen buitenunit, erg duur
Water-water€17400 – €20900Beste rendement
Lucht-lucht€4850 – €6250Niet de duurste oplossing
Lucht-water€3750 – €7325Koelende functie, geleverd met buitenunit
Hybride€2125 – €6150Snelle terugverdientijd

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een woning met CV-ketel in Boornbergum verbruikt circa 1430 m3 gas p/jaar. Middels een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de nota van een maatschappij als Delta of Vandebron. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De besparing per jaar schommelt tussen €255 tot €305. Bij hybride producten gaat het gasverbruik niet naar 0. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, om en nabij de €140 jaarlijks. Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een degelijk geïsoleerde woning:

Type installatieEnergievraagKostenBesparing
HR-ketel1225m3€657
Buitenlucht2500kWh€434€223
Bodemwarmte1950kWh€302€355
Hybride1425 kWh + 550 M3€466€191

Recente vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit een natuurlijke bron als buitenlucht, ventilatielucht of aardwarmte. De slimme warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. De energie kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Boornbergum?

Niet alle soorten woningen komen in aanmerking voor een warmtepomp. We hanteren verschillende voorwaarden: een isolatieschil om de woning (oude woning moeten eerst verbouwd worden), je hebt laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is plek voor een buffervat. Zodra je gaat voor een hybride opstelling dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Dit profiteert van warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Zo ga je efficiënt met energie om en daalt je energierekening. Het systeem wordt aangesloten op jouw moderne gasgestookte HR-ketel, en komt dus in plaats van de normale ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Smallingerland?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar moet je op de kosten letten? Dan is er een optie voor een speciale groene lening via de gemeente Smallingerland. Het betreft een tijdelijke lening met een lage rente, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. De voorwaarden vind je op www.smallingerland.nl. Je kunt ook kiezen voor de huur of lease van zo’n installatie.


Zit er subsidie op deze systemen?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Echter, normaal is er de ISDE-subsidie Boornbergum. Hoeveel deze tegemoetkoming is hangt sterk af van zaken als het type en het vermogen van het systeem. De subsidies variëren van €800 en lopen op tot wel €1600. Benieuwd naar de subsidie in juni 2023 die geldt voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Boornbergum (aardgasvrij)? Op RVO.nl vind je de actuele ISDE apparatenlijst. Wel moet je voldoen aan een aantal condities: het is een nieuw type (geen 2e hands model), het is operationeel en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • Wanneer we het hebben over een hybride warmtepomp (5,5 kW) vergeven ze ongeveer €1400 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met als bron de buitenlucht vergeven ze grofweg €1700.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen start de tegemoetkoming bij circa €2100.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem profiteer je van een hoger bedrag (€175, zoek naar een A++ label).
# MerkVariantKrachtSubsidie
GallettiENE017WL18 KW€3450,-
ViessmannVitocal 222-S AWB-M-E-AC 221.C108 KW€2100,-
GallettiHWMC013H10 KW€2150,-

In vier stappen een gasvrij huis

Helemaal van het gas af? Bij een energieneutrale woning bespaar je flink op de energierekening, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en heb je een comfortabel leefklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? In het volgende stukje komen we met een praktisch stappenplan van de warmteservice Boornbergum aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isolatie aanbrengen

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Op die manier voorkom je dat de warmte in de woning weer kan ontsnappen. Goede isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een nul-op-de-meterwoning. Vaak gaat het om bodemisolatie en buitengevelisolatie.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het belangrijk dat er genoeg wordt geventileerd. Voldoende ventileren draait uit op een prettige leefomgeving zonder veel energieverlies. In de praktijk gaat het vaak om een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Meer dan 65% van de maandelijkse energienota kunnen we herleiden tot de centrale verwarming en het genereren van warm tapwater. Een duurzaam alternatief voor de HR-ketel op basis van gas kan veel uitstoot en geld besparen. De warmtepomp is populair, maar is er tegenwoordig veel meer keuze, denk aan de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Systemen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp hebben geen gas nodig, maar hebben wel flink wat elektriciteit nodig. Deze elektra kan je zelf opwekken via zonlicht dankzij zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Drachten, Overig Smallingerland.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!