Warmtepomp Drachten

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Wil je meer weten over een warmtepomp in Drachten? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. De installatie benut de energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Feitelijk dus een economische en ecologische methode voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 35% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €195,00, ieder jaar weer. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? In zo’n geval kan je het laten plaatsen met een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dat wordt bepaald door allerlei aspecten. Op onze website bekijk jij uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Drachten.
warmtepomp-installateur-9201

 • Minder impact op het milieu
 • Constante verwarming van de woning
 • Los van de energieleverancier
 • Vaak geleverd met afstandsbediening
 • Subsidies tot wel €2.000

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9201
Netnummer0512 (+31512)
Gasverbruik M31430 M3
Stroomgebruik kWh2590 kWh
Gemiddelde energierekening€152,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Drachten

Het plaatsen van de warmtepomp is een hele klus. We onderscheiden diverse onderdelen. Wat is nu goed voor mij? Daarvoor is goed advies nodig. Een warmtepomp installatiebedrijf in Drachten kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De leverancier of loodgieter checkt grondig de woning en bespreekt de details met je. De isolatiewaarden en het jaarlijkse energiegebruik zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij dilemma’s als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Wat is de investering, en wat is de terugverdientijd?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Ben je op zoek naar een professionele goedkope warmtepomp in Drachten? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is dan een onmisbare stap. Met de warmtepomp-vergelijker doorzoek jij zonder problemen (verwarmings)installateurs in jouw omgeving. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Door te vergelijken kan je fors bezuinigen op de investering. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (9201).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Voorbeelden zijn categorie woning, aangebrachte isolatie, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Geef uw voorkeuren door. Wat mag het project kosten? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Klik op verzenden. Binnen 7 dagen volgen de betreffende offertes.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. Hij neemt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming of het voorraadvat met warm water. Hieronder behandelen we 2 type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Vervangt jouw CV-ketel volledig.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. De HR-ketel schakelt in als het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elk type warmtepomp kan je zomaar laten plaatsen. Veel hangt af van bouwjaar en isolatie. In het volgende stukje tref je waardevolle raadgeving met betrekking tot actuele warmtepompen en wat in lijn is met jouw wensen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Drachten kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie is gas niet langer nodig. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: jullie huis verwarmen en warm tapwater op een bewuste manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 25% – 50% en je bespaart op de energierekening, tot wel €190,00 op jaarbasis. Het is een volledig elektrische oplossing. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €3.700 en €15.800. We differentiëren 4 verschillende type systemen. Het noemenswaardige verschil valt samen met de bron. Elk apparaat wordt gekenmerkt door gebruikstoepassing, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant profiteert van warmte van het grondwater om de woning te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp profiteert van warmte uit de aardbodem om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water oplossing onttrekt warmte uit de omgevingslucht om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de omgevingslucht en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt slim samen met jouw bestaande gasgestookte CV-ketel. Een relatief goedkope manier om de energiekosten terug te dringen waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Gemiddeld heb je dan te maken met de mix van een luchtwarmtepomp en een zuinige HR-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.825 en €6.300 bij een verwarmingsmonteur uit Drachten (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-drachten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in juni 2023?

Zo’n warmtepomp is in het begin beslist niet goedkoop. Het betaalt zich wel uit, je realiseert veel lagere gaskosten. Middels de hoge subsidie behaal je een interessante terugverdientijd. 0is er vanaf €6000. Een hybride oplossing laat je al plaatsen voor €2700. De uiteindelijke kostprijs hangt af van meerdere facetten zoals de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12100 – €25800Hoog rendement, lange terugverdientijd
Water-water€15100 – €20800Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€3650 – €6975Verwarmen en koelen
Lucht-water€3650 – €6075Goedkoop, hoog energiegebruik
Hybride€2125 – €7000Simpele oplossing voor thuis

Wat is de hoogte van het rendement?
Een gezin met CV-ketel in Drachten gebruikt grofweg 1430 m3 gas per jaar. Via een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de maandelijkse rekening van een leverancier van energie als Energiedirect of NLE. Je stroomverbruik neemt wel toe. De besparing per jaar vinden we terug tussen de €270 tot €340. Met een hybride systeem gebruik je deels stroom in plaats van gas. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, plusminus €175 (per jaar). Ter verduidelijk een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met data van een degelijk geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergiebehoefteOnkostenBesparingen
HR-ketel1050m3€654
Buitenlucht2550kWh€451€203
Bodemwarmte2100kWh€320€334
Hybride1300 kWh + 375 M3€484€170

Populaire vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit diverse bronnen zoals ventilatielucht of grondwater. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de verwarming of het voorraadvat met warm water. De warmte is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water om te douchen.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Drachten?

Niet alle huizen zijn even interessant. We noemen een aantalmitsen en maren: het betreft een goed geïsoleerde woning (bestaande woning van na 1980), in het huis zitten vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er is plek voor een buffervat. Wanneer je gaat voor een hybride oplossing is ook een moderne HR-ketel nodig.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze voor huizen met mechanische ventilatie. Het profiteert van warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Deze manier is heel effectief en ga je veel minder betalen voor energie. De installatie sluit je aan op jouw normale CV-ketel op gas, en is eigenlijk een vervanger voor de huidige ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Hoe maak ik gebruik van de duurzaamheidslening in de gemeente Smallingerland?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar heb je weinig financiële middelen? Dan bestaat er tegenwoordig de unieke groene lening bij de gemeenten Smallingerland. Het is een tijdelijke lening met beperkte rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Bezoek ook www.smallingerland.nl. Een andere optie is het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Subsidie aanvragen voor warmtepompen

Een warmtepomp is een flinke investering. Gelukkig, normaal kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Drachten. De hoogte van dit bedrag wordt berekend a.d.h.v. model en vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidies starten vanaf €600 tot plusminus €3950. Interesse naar de subsidie in juni 2023 die geldt voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Drachten (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal condities: het is een nieuw type (geen 2e hands model), het systeem is operationeel en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (4 kW) vergeven ze circa €1400 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht krijg je grofweg €1525.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen starten de bedragen vanaf plusminus €2250.
 • Voor een systeem dat weinig stroom verbruikt krijg je iets meer terug (€300, bij het A++ label).
# MerkTypePowerSubsidie
GallettiENE012WS13 KW€2950,-
ViessmannVitocal 222-S AWB-E 221.C1611 KW€2400,-
GallettiHWM03322 KW€3350,-

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

De gasaansluiting de deur uit? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en behaal je een comfortabel binnenklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Onderstaand tref je een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Drachten aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  Energieneutraal bouwen begint met isoleren. Zo vermijd je dat de warmte binnenshuis blijft. Grondige isolatie vormt de basis van een duurzaam huis. In de praktijk gaat het vaak om HR++ glas en isolatie van de kruipruimte.

 2. Genoeg ventileren

  Als de woning goed is geïsoleerd, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Voldoende ventileren leidt tot een gezond binnenklimaat zonder verlies van warmte. Populaire vormen zijn een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Het grootste deel van de totale energierekening wordt teweeggebracht door de verwarming en warm sanitair water. Een innovatief en zuinig alternatief voor de gasgestookte CV-ketel kan veel uitstoot en geld besparen. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of zonneboiler werken niet op basis van gas, maar sluit je aan op elektriciteit. De nodige elektra kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Drachten, Overig Smallingerland.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!