Warmtepomp Dantumadiel

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Dantumadiel? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. De installatie profiteert van warmte uit buitenlucht, grond of water. Feitelijk dus een efficiënte en milieuvriendelijke manier uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. De CO-2 uitstoot daalt met 30% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €190,00 per jaar. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dit scenario kan je een aankoop doen met een zeer aantrekkelijke subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dat ligt aan verschillende elementen. Verderop lees je meer info over een warmtepomp kopen in Dantumadiel.
warmtepomp-installateur-9271

 • Lagere CO2-uitstoot
 • Kan ook werken als airco
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken
 • Gemakkelijke installatie
 • Interessante subsidieregeling

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9271
Netnummer0511 (+31511)
Gasverbruik M31630 M3
Stroom-verbruik kWh2620 kWh
Gemiddelde energiekosten€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Dantumadiel

Een warmtepomp laten installeren is een ingewikkelde bezigheid. Er zijn verscheidene versies. Wat is voor mij het beste alternatief? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Dantumadiel kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De aanbieder of loodgieter onderzoekt jouw huis of kantoor en bespreekt de details met je. De mate van isolatie en de grootte van de woning zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met issues zoals:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Wat zijn de kosten, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Ben je op zoek naar een erkende en goedkope warmtepomp in Dantumadiel? Het vergelijken van de installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Met behulp van de warmtepomp-vergelijker ontdek jij vandaag nog (verwarmings)installateurs in je woonplaats. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Op die manier bespaar je fors. Dit werkt als volgt.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (9271).
 2. Beschrijf jouw woning. Voorbeelden zijn type huis, de staat van isolatie, en energieverbruik.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Wat mag het project kosten? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Verzend het formulier. Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Hij benut de energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Er bestaan twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Draait samen met een gasketel in een gecombineerd systeem. De HR-ketel ondersteunt op het moment dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elke soort warmtepomp kan je zomaar laten plaatsen. Dat probleem ontstaat vaak door de isolatie van je woning. Hieronder ontdek je actuele toelichtingen die gaan over de type warmtepompenen wat schikt naar jouw situatie. De erkende verwarmingsinstallateur in Dantumadiel heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric systeem kan je de woning verwarmen zonder gas. Het is een vervangen voor de HR-ketel: je woning verwarmen en warm water om te douchen en wassen met oog voor het milieu. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel 25% – 50% en de besparing op de energienota loopt op tot €175,00, ieder jaar weer. Het systeem werkt op stroom. De totaalprijs inclusief montage varieert van €6.800 en €17.600. Er bestaan in Nederland 4 verschillende soorten producten. Het echte verschil is de energiebron. Elke installatie heeft weer individuele pluspunten en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing haalt energie uit het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem maakt slim gebruik van energie uit de aardbodem om het CV-water in huis te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant benut warmte uit de lucht van buiten om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem onttrekt energie uit de buitenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling is actief naast jouw traditionele gasgestookte HR-ketel. Een uitstekende oplossing om maandelijkse lasten te verminderen die ook nog eens hartstikke duurzaam is. Het gasverbruik wordt gehalveerd. In de praktijk spreken we dan over een combi van een luchtwarmtepomp en een zuinige HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.300 en €7.100 bij een verwarmingsmonteur uit Dantumadiel (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-dantumadiel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (juli 2024), en wat levert het op?

Een warmtepomp is primair best wel prijzig. Dat is niet voor niets, je realiseert veel lagere gaskosten. Middels een royale subsidie realiseer jij een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrische variant kan je aanschaffen vanaf €7000. De hybride warmtepomp kan je laten installeren voor €2300. De factuur wordt berekend a.d.h.v. specifieke randvoorwaarden zoals soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13900 – €26300Geen geluid, dure installatie
Water-water€13300 – €20100Uitstekend rendement
Lucht-lucht€4800 – €6325CV-ketel blijft vaak nodig
Lucht-water€4850 – €6500goede performance, verbruikt veel stroom
Hybride€2100 – €6350Snelle terugverdientijd

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Dantumadiel consumeert om en nabij 1630 m3 gas op jaarbasis. Middels een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de rekening van een energiemaatschappij als Eneco of Pure Energie. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De uiteindelijke besparing ligt tussen de €210 tot €360. Bij hybride oplossingen gebruik je nog wel deels gas. Al met al bespaar je nog steeds, ga uit van €185 (12 maanden). Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd op basis van een hoge isolatiewaarde:

Type installatieEnergievraagEnergieprijzenBesparing
HR-ketel1025m3€672
Buitenlucht2675kWh€464€208
Bodemwarmte2075kWh€329€343
Hybride1375 kWh + 600 M3€497€175

Veelgestelde vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit bronnen uit de directe omgeving als omgevingslucht of uit de bodem. De geïntegreerde warmtewisselaar geeft de warmte af aan afgiftesysteem in de woning. De hitte kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Dantumadiel?

Helaas, niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. We hanteren verschillende zaken: het huis moet goed geïsoleerd zijn (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), je beschikt over vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. In het geval van een hybride opstelling moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Het systeem maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en daardoor gaat de energierekening omlaag. De installatie werkt feitelijk samen met jouw “ouderwetse” gasgestookte HR-ketel, en vervangt de eenzijdige ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Dantumadiel?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar kan je op dit moment geen grote investering doen? In dit scenario kan je profiteren van een speciale groene lening via de gemeente Dantumadiel. Dit is een aantrekkelijke lening met een lage rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Alle info vind je op www.dantumadeel.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Kan ik subsidie aanvragen voor mijn installatie?

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Echter, veelal is er de ISDE-subsidie Dantumadiel. Hoe hoog dat bedrag is hangt sterk af van zaken als het soort apparaat en vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidiebedragen schommelen tussen €550 en kunnen oplopen tot €2050. Interesse naar de hoogte van de subsidie in juli 2024 voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Dantumadiel (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Er zijn een aantal voorwaarden: het systeem is nieuw gekocht, het is volledig geïnstalleerd en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Bij een hybride warmtepomp (5 – 6 kW) krijg je ong. €1375 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met als bron de buitenlucht moet je rekenen op om en nabij €1625.
 • Bij de grotere bodembron installaties begint het subsidiebedrag bij ongeveer €2325.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je iets extra (€175, met name A++ labels).
# MerkVariantKrachtSubsidie
HiseerAS10V-QPNHE8 KW€2100,-
MDVMHA-V6W/D2N1 + SMK-80CD30GN15 KW€1800,-
Thermics EnergieCaldensa 1511 KW€2400,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval houd je elke maand flink geld over, slinkt de CO2 uitstoot van jouw woning en behaal je een gezond binnenklimaat. Hoe werkt dit? Hieronder vind je een waardevol stappenplan van de warmteservice Dantumadiel aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Zo mag je ervan uitgaan dat de warmte in de woning je huis weer verlaat. Gedegen isolatie is een goede uitgangspositie voor een NOM (nul op de meter) woning. Je kunt denken aan isolatie van het dak en zolderisolatie.

 2. Ventilatie

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het van wezenlijk belang dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Goede ventilatie resulteert in een prettig wooncomfort zonder verlies van warmte. Vaak gaat het om balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Om en nabij de 75% van de maandelijkse energienota komt voort uit de CV-installatie en warm tapwater. Een zuinig alternatief voor de HR-ketel op gas kan veel uitstoot en geld besparen. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar is er tegenwoordig veel meer keuze, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Systemen zoals een pelletkachel of warmtepomp verbruiken geen gas, maar worden gevoed door stroom. Dit stukje elektra kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Centrum, Oost, Zuid, West.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente