Warmtepomp Damwâld

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Meer weten over een warmtepomp in Damwâld? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. De pomp maakt slim gebruik van energie uit buitenlucht, grond of water. Het gaat om een zuinige en verantwoorde oplossing uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 35% – 55% en je bespaart op de energierekening, tot wel €345,00, ieder jaar weer. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dat geval krijg je een zeer aantrekkelijke subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dit hangt af van een aantal factoren. In het volgende kopje ontdek jij praktische info over een warmtepomp kopen in Damwâld.
warmtepomp-installateur-9104

 • Een duurzame oplossing
 • In de zomer een koelende functie
 • Toekomstbestendig
 • Weinig storingen
 • Flinke subsidies

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9104
Netnummer0511 (+31511)
Gasverbruik M31630 M3
Stroomgebruik kWh2620 kWh
Gemiddelde energiekosten€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Damwâld

Een warmtepomp laten installeren is een hele klus. We onderscheiden tal van toepassingen. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Damwâld biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De leverancier of loodgieter onderzoekt jouw huis of kantoor en brengt een warmteplan in kaart. De isolatiewaarden en de omvang van de woning zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met dilemma’s als:

 • Werkt het ook in mijn woning?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Kan ik het aansluiten op mijn huidige CV-ketel?
 • Wat zijn de kosten, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Interesse in een goede en goedkope warmtepomp in Damwâld? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. D.m.v. warmtepomprevolutie.nl vind jij in een zeer korte periode warmtepomp installateurs uit jouw streek. Zet alle offertes op een rijtje. Door te vergelijken kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (9104).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Feiten zoals soort woning, isolatiewaarden, en energieverbruik.
 3. Geef uw voorkeuren door. Wat zijn financiële eisen? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verzend het formulier. Binnen 3-4 dagen krijg je de persoonlijke offertes.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. Dit innovatieve systeem haalt warmte uit grondwater, aarde of lucht en geeft deze via een warmtewisselaar af aan het verwarmingssysteem in je huis. Er zijn 2 soorten warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. Je CV-ketel start met werken in het geval dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elk soort installatie is interessant voor jouw huis. Dit heeft te maken met de manier van isoleren. In de paragraaf hierna check jij veelzijdige details inzake alle verschillende warmtepompen en wat past bij jouw verwachtingen. De lokale verwarmingsinstallateur in Damwâld heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie ben je vrij van aardgas. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: een warme woning en warm water in de badkamer en keuken met oog voor het milieu. De CO2 reductie kan oplopen tot 50% en je bespaart op de energierekening, tot wel €310,00 per jaar. Natuurlijk een volledig elektrisch product. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €3.200 en €17.800. We gaan verder in op vier verschillende soorten installaties. Het onderscheid is de energietoevoer. Elk apparaat wordt gekenmerkt door plus- en minpunten, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp onttrekt energie uit het grondwater voor warm water in de woning (+ verwarming).
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp profiteert van energie uit de aardbodem om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie neemt de warmte uit de buitenlucht om het CV-water in huis te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht pomp benut energie uit de lucht van buiten en realiseert zo warme luchtstromen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem werkt feitelijk samen met jouw moderne CV-ketel op gas. Een relatief goedkope manier om te besparen op energiekosten waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Standaard spreken we dan over de combinatie van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. De tarieven liggen tussen de €2.200 en €5.275 bij een verwarmingsmonteur uit Damwâld (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-damwald

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (februari 2024) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is in eerste instantie beslist niet goedkoop. Maar, je realiseert een fors lagere energierekening. Via de hoge subsidie krijg jij een goede terugverdientijd. Een full-electric systeem koop je al vanaf €7300. Een hybride oplossing is al op de markt vanaf €2500. De uiteindelijke rekening wordt vastgesteld door velerlei onderdelen zoals gas en stroom verbruik, isolatie en model installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14800 – €25000Geen geluid, erg duur
Water-water€14100 – €21000Op basis van grondwater
Lucht-lucht€3950 – €7025Relatief voordelig
Lucht-water€5350 – €6750Ruimte subsidie, buitenunit in zicht
Hybride€2850 – €5800Ook voor bestaande bouw

Hoe hoog is het rendement?
Een familie met CV-ketel in Damwâld verbruikt grofweg 1630 m3 gas p/jaar. Met een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energienota van een aanbieder van gas en stroom als Energiedirect of Powerpeers. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De besparing per jaar fluctueert tussen de €250 tot €365. Bij een hybride installatie blijf je wel iets gas gebruiken. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, om en nabij de €165 (jaarlijks). Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een uitstekend geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergieverbruikEnergieprijzenBesparing
HR-ketel1050m3€708
Buitenlucht2425kWh€496€212
Bodemwarmte1975kWh€354€354
Hybride1350 kWh + 425 M3€531€177

Vragen (FAQ)rondom een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. de buitenlucht of warmte in de aarde. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het koude water uit de cv-installatie. De warmte is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm sanitair water.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Damwâld?

Niet alle soorten woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Er gelden een paar zaken: een goed geïsoleerde woning (oude woning moeten eerst verbouwd worden), de woning wordt verwarmd met speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en er is plek voor een buffervat. Wanneer je kiest voor een hybride variant is ook een moderne HR-ketel nodig.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Dit product profiteert van warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming. Deze manier is heel effectief en kan je de energienota flink reduceren. Hij is een aanvulling op jouw traditionele gasgestookte CV-ketel, en komt dus in plaats van de reguliere ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente Dantumadiel?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er de interessante groene lening via jouw gemeente Dantumadiel. Het betreft een speciale lening met een lage rente, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Ga ook naar www.dantumadeel.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: huur of lease van een van de besproken systemen.


Kan ik subsidie aanvragen?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Goed nieuws, in de meeste gevallen kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Damwâld. De omvang van de subsidie hangt samen met het soort apparaat en vermogen van de installatie. De subsidies starten vanaf €950 tot gemiddeld €3100. Benieuwd naar de huidige subsidie in februari 2024 voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Damwâld (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Er zijn een aantal randvoorwaarden: de installatie is nieuw, hij is in werking en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (4,5 kW) krijg je ongeveer €1300 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) ontvang je ongeveer €1750.
 • Bij systemen met een bodembron beginnen de bedragen bij plusminus €2300.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem krijg je iets extra (€275, kijk naar het A++ label).
# MerkModelVermogenSubsidie
GallettiMCW 010HS9 KW€2800,-
VaillantflexoCOMPACT VWF 118/4 + VWW 11/4 SI (0010016684)15 KW€3300,-
GallettiMPED027H22 KW€3350,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

De gasaansluiting de deur uit? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, stoot je significant minder CO2 uit en realiseer je een comfortabel binnenklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Hieronder vind je een waardevol stappenplan van de warmteservice Damwâld aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Dan weet je zeker dat de warmte verloren gaat. Gedegen isolatie legt de basis voor een NOM (nul op de meter) woning. Je kunt denken aan isolatie van de bodem en zolderisolatie.

 2. Slim ventileren

  Op het moment dat de isolatie gedaan is, is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Ventileren draait uit op een gezond wooncomfort zonder warmteverspilling. Je kunt denken aan balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Om en nabij de 75% van ons energieverbruik kunnen we terugbrengen naar verwarmen en warm tapwater. Een modern en verantwoord alternatief voor de CV-ketel op gas is daarom aan te raden. De warmtepomp is populair, maar er zijn meer opties zoals infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Oplossingen zoals een warmtepomp of pelletkachel zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar werken met elektriciteit. De benodigde stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Centrum, Oost, Zuid, West.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!