Warmtepomp Drechterland

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar een warmtepomp in Drechterland? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Een dergelijk systeem neemt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een zuinige en duurzame aanpak voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 35% – 55% en de potentiële besparing ligt op €295,00 per jaar. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? Dan krijg je een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Past het ook bij mijn type huis? En welke installatie is geschikt voor mij? Dit is afhankelijk van verschillende variabelen. Op ons warmtepomp-portaal vind je meer info over een warmtepomp kopen in Drechterland.
warmtepomp-installateur-1697

 • Duurzame investering
 • Kan ook werken als airco
 • Geen effect van de stijgende gasprijs
 • Weinig onderhoud nodig
 • Flinke subsidies

ProvincieNoord-Holland
GemeenteDrechterland
Postcode1697
Netnummer0229 (+31229)
Gas-gebruik M31510 M3
Stroomgebruik kWh3020 kWh
Gemiddelde energiekosten€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Drechterland

Een installatie van een warmtepomp is niet altijd eenvoudig. Het aanbod omslaat velerlei systemen. Maar wat is voor mij geschikt? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Drechterland kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De vakspecialist of loodgieter inspecteert jouw woning en voorziet je van verdere info. Hoe je woning geïsoleerd is, en de grootte van de woning zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met punten zoals:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Wat zijn de kosten, en wat bespaar ik per jaar?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Ben je op zoek naar een erkende en goedkope warmtepomp in Drechterland? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Via deze pagina doorzoek je binnen enkele minuten warmtepomp installateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Op die manier bespaar je fors. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (1697).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Zaken als soort woning, hoe je woning geïsoleerd is, en je energieconsumptie.
 3. Naar wat voor producten zoek je? Hoeveel wil je uitgeven? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Rond het formulier af. Binnen 5 dagen volgen de betreffende offertes.

Welk type warmtepomp past in mijn woning?

Een warmtepomp is een slimme manier om zonder gas te verwarmen. De pomp onttrekt warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in de verwarming of het voorraadvat met warm water. Hieronder behandelen we twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel ondersteunt zodra het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke soort warmtepomp is perse interessant voor jou. Dat probleem ontstaat vaak door de mate van isolatie. Hierna check je uitgebreide info over de diverse warmtepompen en wat overeenstemt met jouw soort woning. De erkende verwarmingsinstallateur in Drechterland kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem is gas niet langer nodig. De gasketel kan helemaal uit je woning: een warme woning en warm sanitair water met oog voor het milieu. De CO2 uitstoot kunt u verminderen met 35% – 55% en de besparing loopt op tot €195,00 p/jaar. De installatie draait 100% op elektriciteit. De prijs ligt tussen de €4.200 en €14.000. We gaan verder in op 4 verschillende type systemen. Het echte verschil valt samen met de bron. Elke installatie heeft relevante plus- en minpunten en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant haalt warmte uit het grondwater om uw woning duurzaam te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing profiteert van warmte uit de aarde om de centrale verwarming te regelen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht variant haalt warmte uit de buitenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt feitelijk samen met jouw “ouderwetse” gasgestookte CV-ketel. Een prima oplossing om te besparen op energiekosten en de CO-2 uitstoot te beperken. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. In de regel slaat dit op de mix van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse CV-ketel. De kostprijs schommelt tussen de €2.500 en €5.350 bij een verwarmingsmonteur uit Drechterland (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-drechterland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (juni 2024), en wat levert het op?

De warmtepomp is in het begin een prijzige installatie. Gelukkig, je krijgt te maken met een fors lagere energierekening. Met behulp van de hoge subsidie behaal je een interessante terugverdientijd. Een full-electric oplossing is er vanaf €7400. Een hybride oplossing koop je al vanaf €1900. De eindfactuur wordt bepaald door specifieke facetten zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11600 – €25600Veel vermogen, relatief duur
Water-water€16500 – €25000Altijd constante temp.
Lucht-lucht€3500 – €7125Gemakkelijk te plaatsen
Lucht-water€5100 – €6625Goedkope installatie, verbruikt veel stroom
Hybride€2225 – €5450Simpele oplossing voor thuis

Wat is het gemiddelde rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Drechterland consumeert ong. 1510 m3 gas op jaarbasis. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de rekening van een aanbieder van gas en stroom als Greenchoice of Qurrent. Je verbruikt wel meer stroom. De potentiële besparing varieert van €215 tot €385. Bij hybride modellen verbruik je zowel gas als stroom. De besparing is nog steeds erg interessant, zo’n €140 (per jaar). Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met als uitgangspunt een hoge isolatiewaarde:

# WerkingEnergieverbruikEnergieprijzenBesparingen
HR-ketel1225m3€669
Buitenlucht2800kWh€468€201
Bodemwarmte1650kWh€335€335
Hybride1600 kWh + 425 M3€502€167

Interessante vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit bronnen uit de directe omgeving als omgevingslucht of uit de bodem. De interne warmtewisselaar geeft de warmte af aan de verwarmingsinstallatie van de woning. De hitte kan ook aan een voorraadvat worden afgegeven voor warm water.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Drechterland?

Niet alle huizen hebben baat bij een warmtepomp. Er gelden een aantalvereisten: de isolatie mag niets te wensen overlaten (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), het afgiftesysteem is vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Zodra je gaat voor een hybride variant is ook een moderne HR-ketel nodig.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Dit systeem is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor. Zo ga je efficiënt met energie om en reken je af met de hoge energierekening. De installatie sluit je aan op jouw reguliere CV-ketel, en is dus meteen het alternatief voor de reguliere ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente Drechterland?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar heb je onvoldoende budget? Dan is er een optie voor de erkende groene lening bij de gemeenten Drechterland. We hebben het over een een tijdelijke lening met lagere rentes, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Bekijk ook www.drechterland.nl. Mogelijk ook interessant: huren of leasen van een systeem.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een forse investering. Goed nieuws, gewoonlijk kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Drechterland. Hoeveel je krijgt hangt sterk af van zaken als het type en het vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidiebedragen schommelen tussen €550 en kunnen oplopen tot €2500. Benieuwd naar de actuele subsidie in juni 2024 voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Drechterland (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Wel zijn er een aantal randvoorwaarden: het systeem is nieuw gekocht, hij is in werking en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (5,5 kW) heb je recht op circa €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die werken op buitenlucht verstrekken ze ong. €1800.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product beginnen de bedragen bij plusminus €2375.
 • Voor een energiezuinig systeem profiteer je van een hoger bedrag (€250, met name A++ labels).
# MerkTypeKrachtSubsidie
InterClima-MTAOCT 0228 KW€2650,-
Mitsubishi Heavy IndustriesSRC50ZSX-S + vloerverwarmingskit5 KW€1800,-
ViessmannVitocal 200-S AWB-M 201.D086 KW€1900,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

De gasaansluiting de deur uit? In het geval van een energieneutrale woning heb je heel lage energiekosten, daalt de CO2 uitstoot met de helft en profiteer je van een comfortabel klimaat in huis. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Verderop vind je een actueel stappenplan van de warmteservice Drechterland aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Vergeet dit niet, want zo voorkom je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Degelijke isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een duurzaam huis. Vaak gaat het om driedubbelglas en isolatie van de zolder.

 2. Genoeg ventileren

  In het geval dat de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het van wezenlijk belang dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Slim ventileren leidt tot een gezond binnenklimaat zonder energieverspilling. Je kunt denken aan een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Zo’n 75% van de maandelijkse energienota kunnen we herleiden tot de CV-installatie en warm tapwater. Een modern en verantwoord alternatief voor de gas CV-ketel is een goede stap voorwaarts. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Installaties zoals een pelletkachel of warmtepomp werken niet op basis van gas, maar wel stroom. Dit stukje elektra kan je zelf opwekken via zonlicht dankzij zonnepanelen. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Hoogkarspel, Westwoud, Oosterblokker, Venhuizen, Wijdenes, Schellinkhout.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente