Warmtepomp Enkhuizen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met een warmtepomp in Enkhuizen? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Deze installatie neemt warmte uit grondwater, aarde of lucht. Het is een economische en duurzame methode om uw woning en tapwater te verwarmen. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 50% en het bespaart flink geld, tot wel €200,00 per jaar. Doe je nu deze investering? In dit scenario kan je een aankoop doen met een royale subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit is afhankelijk van allerlei zaken. Verderop vind je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Enkhuizen.
warmtepomp-installateur-1601

 • Verwarmen en warm water op een duurzame manier
 • Verkoeling in de zomer
 • Minder afhankelijk van energiemaatschappij
 • Gemakkelijke installatie
 • Interessante terugverdientijd

ProvincieNoord-Holland
GemeenteEnkhuizen
Postcode1601
Netnummer0228 (+31228)
Gasgebruik M31220 M3
Stroomgebruik kWh2720 kWh
Gemiddelde energierekening€140,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Enkhuizen

Het laten installeren van een warmtepomp is een complex proces. Je kan kiezen uit tientallen versies. Maar welk model past bij onze woning? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Enkhuizen heeft altijd goede ideeën (soms met eigen winkel of showroom). De leverancier of loodgieter bestudeert het huis en voorziet je van verdere info. Leeftijd woning, isolatiewaarden en het jaarlijkse energiegebruik zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor vragen als:

 • Is mijn huis wel geschikt?
 • Is een warmtepomp wel de beste keuze in mijn geval?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Hoe duur is het, en na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Zoek jij een goede en goedkope warmtepomp in Enkhuizen? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Aan de hand van de warmtepomp-vergelijker bekijk jij zonder problemen warmtepomp installateurs die werken in jouw postcodegebied. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Door te vergelijken bespaar je enorm. Hoe werkt dit?

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (1601).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Onder andere soort huis, de staat van isolatie, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Wat is het budget? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Verzend de aanvraag. Na zo’n 5 werkdagen krijg je de persoonlijke offertes.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. Het apparaat onttrekt warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor het CV-water. We spreken over twee type warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). Je CV-ketel start met werken op momenten dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elk soort installatie is interessant voor jouw huis. Veel hangt af van de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. Bijgaand tref jij samengestelde raadgeving m.b.t. beschikbare warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw verwachtingen. De regionale verwarmingsinstallateur in Enkhuizen kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone installatie kan je helemaal van het aardgas af. Het is een vervangen voor de HR-ketel: je woning verwarmen en warm tapwater met oog voor het milieu. De CO2 reductie kan oplopen tot 25% – 50% en de besparing loopt op tot €305,00 per jaar. Het systeem werkt op stroom. De prijs ligt tussen de €5.000 en €12.400. We noemen hieronder 4 verschillende type modellen. Het duidelijkste verschil heeft te maken met de bron. Elke vorm heeft weer individuele pluspunten, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant gebruikt de warmte uit grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp profiteert van energie uit de aardbodem voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie benut warmte uit de buitenlucht om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de binnenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp is een aanvulling op jouw reguliere CV-ketel op gas. Een goede manier om te besparen op energiekosten waarop je ook nog een leuke subsidie ontvangt. Het gasverbruik wordt gehalveerd. In de basis gaat dit vaak over een combi van een luchtwarmtepomp en een up-to-date CV-ketel. De totaalprijs inclusief montage varieert van €2.000 en €6.300 bij een verwarmingsmonteur uit Enkhuizen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-enkhuizen

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (juni 2024) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is primair een vrij grote investering. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, je krijgt te maken met veel lagere gaskosten. Via een hoge subsidie geniet jij van een interessante terugverdientijd. Een full-electric systeem laat je al plaatsen voor €6300. Een hybride opstelling is er vanaf €2200. De factuur kan men berekenen met verscheidene randvoorwaarden als soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11900 – €24300Hoge subsidie, dure installatie
Water-water€13000 – €25000Zelfstandig systeem
Lucht-lucht€5250 – €7475CV-ketel blijft vaak nodig
Lucht-water€4200 – €6750Goedkoop, hoog energiegebruik
Hybride€2975 – €5400Snel te plaatsen

Hoe interessant is het rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Enkhuizen gebruikt ong. 1220 m3 gas per jaar. Geholpen door een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de energierekening van een leverancier als Essent of Vandebron. Je verbruikt wel meer stroom. De uiteindelijke besparing komt uit tussen de €280 tot €335. Bij hybride producten gebruik je deels stroom in plaats van gas. Al met al bespaar je nog steeds, rond de €195 op jaarbasis. Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met cijfers gebaseerd op een uitstekend geïsoleerde woning:

# SysteemEnergiegebruikEnergieprijzenBesparingen
HR-ketel1075m3€671
Buitenlucht2600kWh€443€228
Bodemwarmte1800kWh€309€362
Hybride1350 kWh + 400 M3€476€195

Recente vragen (FAQ)rondom het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit een bron als buitenlucht, ventilatielucht of bodem. De warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) de verwarming in de woning. Deze energie kan ook aan een voorraadvat worden afgegeven voor warm sanitair water.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Enkhuizen?

Niet alle type woningen zijn even interessant. Er wordt gewerkt met een paar eisen: een goed geïsoleerde woning (bestaande woning van na 1980), je hebt laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). Op het moment dat je kiest voor een hybride systeem is een zuinige CV-ketel belangrijk.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Hij is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en past dit toe op de verwarming. Zo bespaar je veel energie en kan je een mooie maandelijkse besparing realiseren. Deze installatie wordt aangesloten op jouw “ouderwetse” gasgestookte CV-ketel, en vervangt de reguliere ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Enkhuizen?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar heb je geen financiële ruimte? In zo’n geval is er een optie voor de duurzame groene lening via jouw gemeente Enkhuizen. We hebben het over een een speciaal soort lening met een scherpe rente, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Bekijk ook www.enkhuizen.nl. Mogelijk ook interessant: huur of lease van een van de besproken systemen.


Heb ik recht op subsidie?

Een warmtepomp is een prijzige installatie. Goed om te weten, normaal kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Enkhuizen. Hoeveel je krijgt heeft te maken met de energiezuinigheid en het vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidies starten vanaf €650 en lopen op tot wel €2550. Benieuwd naar de hoogte van de subsidie in juni 2024 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Enkhuizen (aardgasvrij)? Op RVO.nl vind je de actuele ISDE apparatenlijst. We onderscheiden een aantal zaken: het betreft een nieuwe installatie, het is operationeel en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (5 kW) vergeven ze ongeveer €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) moet je rekenen op zo’n €1675.
 • Bij de bodembron installaties starten de bedragen vanaf zo’n €2325.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel krijg je iets extra (€275, bij een A++ label).
# MerkTypeKrachtSubsidie
InterClima-MTAOCT 04016 KW€3400,-
Mitsubishi Heavy IndustriesFDC400KXZE1 + vloerverwarmingskit37 KW€5000,-
ViessmannVitocal 200-S AWB 201.D1310 KW€2300,-

Stappenplan voor energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, daalt de CO2 uitstoot met de helft en geniet je van een gezond wooncomfort. Hoe krijg ik dat voor elkaar? In het volgende stukje doorloop je een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Enkhuizen aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  De meeste winst haal je met isoleren. Belangrijk, want zo vermijd je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Goede isolatie is een goede uitgangspositie voor een woning met 0 op de meter. Je kunt denken aan spouwmuurisolatie en isolatie van buitengevel.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het noodzakelijk dat er genoeg wordt geventileerd. Een juiste ventilatie resulteert in een optimaal klimaat in huis zonder warmteverspilling. Voorbeelden zijn een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Zo’n 75% van de totale energierekening kunnen we terugbrengen naar de centrale verwarming en warm water. Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel op gas kan wat dat betreft uitkomst bieden. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Aan de slag met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een biomassaketel of warmtepomp werken niet op basis van gas, maar werken op basis van stroom. De stroom die hiervoor nodig is kan je zelf genereren met zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Jouw regio.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!