Warmtepomp Alphen aan den Rijn

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Op zoek naar een warmtepomp in Alphen aan den Rijn? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Het apparaat haalt energie uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht. Het gaat om een voordelige en milieuvriendelijke methode om uw huis op een aangename manier te verwarmen. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 50% en de potentiële besparing ligt op €280,00 per jaar. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? Wacht niet te lang, want dan kan je een aankoop doen met een flinke subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En welk soort systeem moet ik kiezen? Hieraan ten grondslag liggen een aantal verschillende factoren. Op ons warmtepomp-portaal vind je uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Alphen aan den Rijn.
warmtepomp-installateur-2401

 • Een verantwoorde keuze
 • Mogelijkheid tot koelen van de woning
 • Ruim aanbod in de regio
 • Gemakkelijke installatie
 • Forse besparing mogelijk

ProvincieZuid-Holland
GemeenteAlphen aan den Rijn
Postcode2401
Netnummer0172 (+31172)
Gas-gebruik M31400 M3
Stroomgebruik kWh2930 kWh
Gemiddelde energierekening€146,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Alphen aan den Rijn

Het laten installeren van een warmtepomp is niet altijd eenvoudig. Er is keuze uit tal van versies. Maar welk model past bij onze woning? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Alphen aan den Rijn kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De expert of loodgieter onderzoekt het verblijf en biedt advies op maat. Hoe je woning geïsoleerd is, en maandelijks energieverbruik zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft wel oplossingen voor vragen zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Wat is de investering, en wat levert het op?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Geïnteresseerd in een zuinige en goedkope warmtepomp in Alphen aan den Rijn? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Via onze website tref je veelzijdige installateurs uit de regio. Maak een goede vergelijking van de offertes. Zo kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (2401).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Onder andere type huis, aangebrachte isolatie, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Hoe kijk je prijstechnisch? Streef je naar een energieneutrale woning?
 4. Verzend het formulier. Na zo’n 5 werkdagen volgen de betreffende offertes.

Welk type warmtepomp past in mijn woning?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Hij haalt warmte uit buitenlucht, grond of water en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het verwarmingssysteem in je huis. Hieronder behandelen we 2 type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in op momenten dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elk systeem kan altijd worden ingezet. Dit hangt af van aspecten als de manier van isoleren. In het volgende stukje ontdek jij samengestelde toelichtingen over de type warmtepompenen wat matcht met jouw verwachtingen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Alphen aan den Rijn kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem heb je geen gas meer nodig. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: vloerverwarming aansturen en water water leveren op een bewuste manier. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 30% – 55% en de besparing loopt op tot €190,00, elk jaar opnieuw. Het is een volledig elektrische oplossing. De kostprijs schommelt tussen de €4.500 en €20.000. We noemen hieronder 4 verschillende type installaties. Het echte verschil is de bron van energie. Elke installatie heeft weer individuele voordelen, voorwaarden en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp maakt slim gebruik van energie uit grondwater om het CV-water op te warmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant onttrekt warmte uit de aarde om het CV-water in huis te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type gebruikt de energie uit de buitenlucht voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing haalt warmte uit de buitenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem sluit je aan op jouw moderne CV-ketel op gas. Een laagdrempelige oplossing om een lagere energienota te realiseren die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. Standaard betreft dit de mix van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. De onkostenvergoeding hiervoor ligt tussen de €2.250 en €6.800 bij een verwarmingsmonteur uit Alphen aan den Rijn (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-alphen-aan-den-rijn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in juni 2024?

Een warmtepomp is initieel een forse investering. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het betekent een fors lagere energierekening. Met behulp van een royale subsidie behaal jij een korte terugverdientijd. Een full-electric variant laat je al plaatsen voor €7100. Een hybride systeem is beschikbaar vanaf €2900. Het prijskaartje wordt vastgesteld door velerlei onderwerpen als isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12500 – €23200Hoog rendement (COP), lange terugverdientijd
Water-water€16700 – €23200Op basis van 2 putten
Lucht-lucht€5450 – €7000Werkt ook als een airco
Lucht-water€3850 – €6900Kan ook koelen, geleverd met buitenunit
Hybride€2375 – €5900Ook voor oudere woning

Wat is het rendement?
Een woning met CV-ketel in Alphen aan den Rijn gebruikt circa 1400 m3 gas p/jaar. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energienota van een energie aanbieder als Greenchoice of Vandebron. Je stroomverbruik neemt wel toe. De uiteindelijke besparing schatten we op €250 tot €340. Bij hybride oplossingen gebruik je nog wel deels gas. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, om en nabij de €140 per 12 maanden. Bijgaand een aantal voorbeelden van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een goed geïsoleerd eengezinswoning:

# SysteemEnergiegebruikPrijzenBesparingen
HR-ketel1250m3€668
Buitenlucht2725kWh€454€214
Bodemwarmte2000kWh€321€347
Hybride1425 kWh + 475 M3€488€180

Populaire vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit verschillende bronnen als lucht of aarde. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte over aan de verwarmingsinstallatie van de woning. Deze warmte kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor heet tapwater.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Alphen aan den Rijn?

Niet alle huizen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Hiervoor gelden een stuk of wat eisen: een goed geïsoleerde woning (oude woning moeten eerst verbouwd worden), je hebt vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Zodra je gaat voor de zogenaamde hybride pomp is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Het systeem gebruikt de warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Zo ga je efficiënt met energie om en kan je de energienota flink reduceren. Het apparaat werkt feitelijk samen met jouw normale HR-ketel op gas, en vervangt de huidige ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Alphen aan den Rijn?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar kan je het nu niet betalen? In dat geval kan je profiteren van een speciale groene lening via de gemeente Alphen aan den Rijn. Het gaat om een tijdelijke lening met lagere rentes, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Check ook www.alphenaandenrijn.nl. Tevens een goede mogelijkheid: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Subsidie aanvragen voor warmtepompen

Een warmtepomp is een prijzige installatie. Gelukkig, voor de meeste systemen kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Alphen aan den Rijn. De omvang van de subsidie wordt gecalculeerd aan de hand van het type en het vermogen van het artikel. Subsidiebedragen beginnen bij €725 tot doorgaans €2550. Nieuwsgierig hoeveel subsidie je in juni 2024 krijgt voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Alphen aan den Rijn (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Er zijn een aantal regels: het gaat om een nieuw gekocht systeem, het is operationeel en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (5 – 6 kW) moet je rekenen op zo’n €1300 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) heb je recht op grofweg €1625.
 • Bij de bodembron installaties begint het subsidiebedrag bij ongeveer €2150.
 • Voor een energiezuinig apparaat krijg je iets extra (€175, let op het A++ label).
# MerkVariantPowerSubsidie
LennoxAqua4 AAH051PS32 KW€4350,-
SPRSUNCGK/D-42(T)23 KW€3450,-
WaterFurnaceNSKW1212 KW€3000,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

De gasaansluiting de deur uit? In het geval van een energieneutrale woning heb je nauwelijks energiekosten, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en profiteer je van een optimale leefomgeving. Hoe bereik ik dit? Hierbij vind je een actueel stappenplan van de warmteservice Alphen aan den Rijn aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Energieneutraal bouwen begint met isoleren. Belangrijk, want zo voorkom je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Degelijke isolatie is de basis van een woning met 0 op de meter. Je kunt denken aan dakisolatie en isolatie van de kruipruimte.

 2. Slim ventileren

  Zodra de woning goed is geïsoleerd, is het van wezenlijk belang dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Permanent ventileren betekent een optimaal binnenklimaat zonder energieverspilling. Je kunt denken aan een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Zo’n 75% van onze gas- en stroomconsumptie wordt teweeggebracht door verwarmen en heet water uit de kraan. Een zuinig alternatief voor de gas HR-ketel is een goede stap voorwaarts. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Oplossingen zoals een warmtepomp of pelletkachel gebruiken geen (of nauwelijks) gas, maar werken op basis van stroom. De gevraagde stroom kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Oudshoorn, Ridderveld, Zegersloot, Hoorn, Hoge Zijde, Lage Zijde, Steekterpolder, Kerk en Zanen, Rietveld, Benthuizen, Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente