Warmtepomp Leiden

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor een warmtepomp in Leiden? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. Dit systeem profiteert van energie uit buitenlucht, grond of water. Dit is een zuinige en ecologische manier uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen. De CO-2 uitstoot daalt met circa 50% en de potentiële besparing ligt op €335,00 per jaar. Kies je nú voor een warmtepomp? Wacht niet te lang, want dan heb je recht op een flinke subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dat ligt aan meerdere zaken. Hierna vind jij praktische info over een warmtepomp kopen in Leiden.
warmtepomp-installateur-2301

 • Volledig van het gas af
 • Zowel in staat om te verwarmen als koelen
 • Volledig zelfvoorzienend zijn
 • Gemakkelijke installatie
 • Subsidie oplopend tot €2.100

ProvincieZuid-Holland
GemeenteLeiden
Postcode-regio2301
Netnummer071 (+3171)
Gasverbruik M3920 M3
Stroom-verbruik kWh2450 kWh
Gemiddelde energierekening€114,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Leiden

Een warmtepomp goed installeren is niet altijd eenvoudig. Er is keuze uit velerlei systemen. Maar welk model past bij onze woning? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Leiden kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De leverancier of loodgieter onderzoekt de woonruimte en maakt een indicatie van de wensen. Wat er aan isolatie gedaan is en beschikbare ruimte/warmtevraag spelen een belangrijke rol. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt uitkomst bij punten zoals:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Hoe duur is het, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Wil jij een goede en goedkope warmtepomp in Leiden? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Middels warmtepomprevolutie.nl doorzoek je binnen enkele minuten erkende installateurs in jouw omgeving. Maak een goede vergelijking van de offertes. Op die manier kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (2301).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Denk aan categorie huis, mate van isolatie, en energieverbruik.
 3. Naar welke oplossing kijk je? Hoeveel wil je uitgeven? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Rond het formulier af. Binnen 5 dagen krijg je de offerte per mail.

Wat voor soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. Het systeem gebruikt warmte uit bijv. de grond of uit de lucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We onderscheiden 2 soorten warmtepompen:

 1. De volledig elektrische – zelfstandige – warmtepomp: Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). Je CV-ketel start met werken als het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elk soort installatie is geschikt voor elke situatie. Dat probleem ontstaat vaak door de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. Op deze pagina tref jij veelzijdige details aangaande alle verschillende warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw wensen en soort huis. De erkende verwarmingsinstallateur in Leiden kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie ben je vrij van aardgas. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: jullie huis verwarmen en warm water om te douchen en wassen waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. De CO2 uitstoot kunt u verminderen met 60% en je profiteert van een besparing tot wel €205,00 op jaarbasis. Natuurlijk een volledig elektrisch product. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €4.700 en €18.600. We differentiëren 4 verschillende type installaties. Het voornaamste verschil is waar de energie vandaan komt. Elke aanbieder heeft weer individuele kenmerken, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp profiteert van warmte van het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie neemt de energie uit de aardbodem om het CV-water in huis te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie haalt warmte uit de omgevingslucht voor een goed verwarmde woning.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie haalt energie uit de binnenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp wordt aangesloten op jouw moderne gasketel. Een voordelige oplossing om te besparen op energiekosten waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Standaard spreken we dan over de combi van een luchtwarmtepomp en een moderne HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.425 en €6.025 bij een verwarmingsmonteur uit Leiden (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-leiden

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in mei 2024?

Zo’n warmtepomp is allereerst een vrij grote investering. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het mondt uit in een fors lagere energierekening. Met behulp van een royale subsidie haal jij een snelle terugverdientijd. Een full-electric variant is al op de markt vanaf €7500. Een hybride oplossing kan je aanschaffen vanaf €1900. Het prijskaartje wordt berekend door velerlei variabelen zoals type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10400 – €26300Veel besparen, dure installatie
Water-water€15800 – €23300Relatief klein systeem
Lucht-lucht€4150 – €6600Flexibel systeem (ook als airco)
Lucht-water€4650 – €7375goede performance, geleverd met buitenunit
Hybride€2150 – €5050Zeer betaalbaar

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Leiden consumeert plusminus 920 m3 gas per jaar. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de kosten bij een energieleverancier als Energiedirect of Powerpeers. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De maximale besparing fluctueert tussen de €215 tot €375. Met een hybride product gebruik je nog wel deels gas. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, ga uit van €170 op jaarbasis. Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met als fundament een goed geïsoleerd eengezinswoning:

Type installatieEnergieverbruikOnkostenBesparing
HR-ketel1100m3€693
Buitenlucht2350kWh€478€215
Bodemwarmte2000kWh€340€353
Hybride1375 kWh + 350 M3€513€180

Vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een bron als omgevingslucht, ventilatielucht of uit de bodem. De slimme warmtewisselaar geeft de warmte af aan de bestaande cv-installatie. De warmte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat voor aangenaam warm water.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Leiden?

Helaas, niet alle woningen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Er gelden een aantalmitsen en maren: de woning voldoet aan de huidige isolatienormen (oude woning moeten eerst verbouwd worden), het afgiftesysteem is speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Wanneer je kiest voor een hybride variant dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een energiezuinige oplossing en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Deze onttrekt warmte aan de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Dit beperkt het verbruik van energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. Hij werkt samen met jouw bestaande CV-ketel op gas, en vervangt de simpele ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente Leiden?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar is de investering nu te groot? Goed nieuws, want dan bestaat er tegenwoordig een speciale groene lening bij gemeente Leiden. Kort gezegd een speciaal soort lening met lagere rentes, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. De voorwaarden vind je op www.leiden.nlgemeent. Tevens een goede mogelijkheid: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Heb ik recht op subsidie?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Vergeet niet, dikwijls kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Leiden. Hoeveel je krijgt heeft te maken met de energiezuinigheid en het vermogen van de installatie. De subsidies fluctueren tussen de €850 tot wel €3450. Interesse naar de actuele subsidie in mei 2024 voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Leiden (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Er zijn een aantal randvoorwaarden: het is een nieuw type (geen 2e hands model), het is volledig geïnstalleerd en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (5,5 kW) vergoeden ze pakweg €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht verstrekken ze ongeveer €1625.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen kan je uitgaan van minimaal pakweg €2450.
 • Voor een energiezuinig systeem ontvang je iets meer (€175, zoek naar een A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
LGTherma V HU141 U32 / HN1616 NK210 KW€2300,-
Stiebel-EltronWPL 57 A SR (232126)26 KW€3750,-
WaterkotteEco Touch DS 5012.5 Ai NC (B/W)9 KW€2800,-

Hoe wordt een woning energieneutraal?

Helemaal van het gas af? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, ben je een stuk energiezuiniger en geniet je van een prettig binnenklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Onderstaand tref je een actueel stappenplan van de warmteservice Leiden aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De meeste winst haal je met isoleren. Zo verhinder je dat de warmte in huis verloren gaat. Grondige isolatie is het startpunt voor een woning met 0 op de meter. Voorbeelden zijn isolatie van de bodem en gevelisolatie.

 2. Genoeg ventileren

  Als de woning geïsoleerd is, is het essentieel dat er genoeg wordt geventileerd. Voldoende ventileren draait uit op een aangename leefomgeving zonder verspilling van warmte. Vaak gaat het om ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Verwarmen zonder gas

  Bijna 80% van de energie die we gebruiken kunnen we herleiden tot de centrale verwarming en het aanmaken van warm water. Een zuinig alternatief voor de CV-ketel op basis van gas kan wat dat betreft uitkomst bieden. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er zijn allerlei opties, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Aan de slag met zonnepanelen

  Systemen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp gebruiken geen (of nauwelijks) gas, maar je gaat wel meer stroom gebruiken. De gevraagde stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Binnenstad-Zuid, Binnenstad-Noord, Stationsdistrict, Leiden-Noord, Roodenburgerdistrict, Bos- en Gasthuisdistrict, Morsdistrict, Boerhaavedistrict, Merenwijkdistrict, Stevenshofdistrict.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!