Warmtepomp Utrechtse Heuvelrug

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Alles weten over een warmtepomp in Utrechtse Heuvelrug? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Het apparaat benut de energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een efficiënte en verantwoorde manier om je huis te verwarmen. De CO-2 uitstoot daalt met 40% – 60% en de potentiële besparing ligt op €190,00 op jaarbasis. Doe je nu deze investering? Goed nieuws, want dan ontvang je een hoge subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dit hangt af van diverse facetten. Als je iets verders scrollt vind jij handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Utrechtse Heuvelrug.
warmtepomp-installateur-3959

 • Minder CO-2 uitstoot
 • Verwarmt als het koud is en koelt als het warm is
 • Klaar voor de toekomst
 • Waardevermeerdering huis
 • Bespaar wel €350 per jaar

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrechtse Heuvelrug
Postcodegebied3959
Netnummer0343 (+31343)
Gas-verbruik M31730 M3
Stroom-gebruik kWh3260 kWh
Gemiddelde energiekosten€186,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Utrechtse Heuvelrug

Een warmtepomp goed installeren doe je niet zomaar even. Je hebt keuze uit diverse producten. De vraag is; wat is de beste? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Utrechtse Heuvelrug kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De monteur of loodgieter analyseert uitvoerig de woonruimte en brengt een warmteplan in kaart. Hoe je woning geïsoleerd is, en de leefruimte zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met onduidelijkheden als:

 • Is mijn woning wel geschikt?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat is de prijs, en wat is de terugverdientijd?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Bent u op zoek naar een goede en goedkope warmtepomp in Utrechtse Heuvelrug? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Op basis van onze website ontdek je binnen enkele minuten leveranciers en installateurs uit de buurt. Zet alle offertes op een rijtje. Handig, want zo kan je fors bezuinigen op de investering. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Geef je contactgegevens en adresgegevens op (3959).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Zaken als type en leeftijd huis, mate van isolatie, en stroom/gasverbruik.
 3. Naar welke oplossing kijk je? En hoe dit het met de kosten? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Dien de aanvraag in. Binnen een paar dagen krijg je de offerte per mail.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De installatie haalt energie uit buitenlucht, grond of water wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op de verwarming of het voorraadvat met warm water. Er bestaan twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Maakt een combinatie met de standaard gasgestookte ketel. De CV-ketel gaat alleen aan op het moment dat er sprake is van piekbelasting.

Niet elke warmtepomp past bij jouw woning en situatie. Veel hangt af van de isolatiewaarden. Op warmtepomprevolutie.nl ontdek jij handige gegevens over beschikbare warmtepompen en wat in lijn is met jouw wensen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Utrechtse Heuvelrug kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric systeem kan je helemaal van het aardgas af. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: een warm huis en warm sanitair water op een duurzame manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 40% – 60% en je bespaart op de energierekening, tot wel €290,00, elk jaar opnieuw. Het systeem werkt op stroom. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €6.000 en €12.700. We spreken over 4 verschillende type systemen. Het voornaamste verschil is de input van energie. Elk type installatie heeft weer individuele voor- en nadelen en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing haalt warmte uit het grondwater voor warm water in de woning (+ verwarming).
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie onttrekt energie uit de aarde voor warm water in de woning (+ verwarming).
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem maakt slim gebruik van energie uit de buitenlucht om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing onttrekt energie uit de binnenlucht en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride oplossing werkt feitelijk samen met jouw moderne gasgestookte HR-ketel. Een voordelige manier om de energiekosten terug te dringen en de CO-2 uitstoot te beperken. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. In de regel beslaat dit een combinatie van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.800 en €5.900 bij een verwarmingsmonteur uit Utrechtse Heuvelrug (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-utrechtse-heuvelrug

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in maart 2024?

Zo’n warmtepomp is aanvankelijk een flinke kostenpost. Dat is niet voor niets, het mondt uit in flink lagere energiekosten. Door gebruik te maken van interessante subsidies realiseer jij een korte terugverdientijd. Een full-electric oplossing is er vanaf €7400. De hybride warmtepomp is beschikbaar vanaf €2800. Het prijskaartje is gebaseerd op verscheidene onderwerpen zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13600 – €23000Passief koelen, relatief duur
Water-water€17500 – €22700Altijd constante temp.
Lucht-lucht€4150 – €6550Werkt samen met CV-ketel
Lucht-water€5000 – €7275Hoge subsidie, veel stroom benodigd
Hybride€2025 – €5900Hoge subsidie

Wat levert het op (rendement)?
Een woning met CV-ketel in Utrechtse Heuvelrug verbruikt circa 1730 m3 gas per jaar. Door gebruik te maken van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de jaarlijkse kosten bij een leverancier als Eneco of Qurrent. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De maximale besparing varieert van €235 tot €340. Bij hybride systemen blijf je wel iets gas gebruiken. De gemiddelde besparing is iets minder, zo’n €165 (12 maanden). Bijgaand een aantal voorbeelden van de terugverdientijd met data van een normaal geïsoleerd huis:

# SysteemEnergieverbruikKostenBesparingen
HR-ketel1100m3€747
Buitenlucht2525kWh€523€224
Bodemwarmte1800kWh€374€374
Hybride1475 kWh + 600 M3€560€187

Interessante vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit een bron als omgevingslucht, ventilatielucht of warmte in de aarde. Je warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het verwarmingssysteem in je huis. De warmte kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Utrechtse Heuvelrug?

Niet alle soorten woningen zijn even interessant. We noemen een stuk of wat zaken: het betreft een goed geïsoleerde woning (oude woning moeten eerst verbouwd worden), het afgiftesysteem is laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Wanneer je gaat voor een hybride variant is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Het profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen. Zo ga je efficiënt met energie om en daardoor gaat de energierekening omlaag. Het apparaat werkt feitelijk samen met jouw bestaande gasketel, en komt dus in plaats van de simpele ventilatiebox. Ook geschikt voor flats/appartementen.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Utrechtse Heuvelrug?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar heb je geen financiële ruimte? In dit scenario kan jij gebruik maken van de duurzame groene lening van je gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het is een aantrekkelijke lening met aanlokkelijke rente, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Zie ook www.heuvelrug.nl. Een ander alternatief: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Echter, voor de meeste systemen kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Utrechtse Heuvelrug. Hoeveel deze tegemoetkoming is heeft te maken met het type en het vermogen van het artikel. De hoogte van de subsidies starten bij €775 tot doorgaans €3250. Informeren hoeveel subsidie je in maart 2024 krijgt voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Utrechtse Heuvelrug (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Wel zijn er een aantal regels: het is een origineel en nieuw model, hij is in werking en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (5 kW) vergeven ze ongeveer €1200 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) krijg je plusminus €1525.
 • Voor een systeem met bodembron beginnen de bedragen bij zo’n €2075.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem ligt het bedrag nog weer wat hoger (€175, met name A++ labels).
# MerkVariantVermogenSubsidie
KRONOTERMWPLV-14-S1-NT12 KW€2500,-
SolvisVaero I 11kW10 KW€2150,-
ViessmannVitocal 300-G BW/BWS 301.B1720 KW€3800,-

In vier stappen een gasvrije woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, neem je jouw verantwoordelijkheid voor het klimaat en realiseer je een gezonde leefomgeving. Maar hoe realiseer ik dit? In het volgende stukje doorloop je een praktisch stappenplan van de warmteservice Utrechtse Heuvelrug aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Belangrijk, want zo vermijd je dat warmte uit de woonvertrekken binnenshuis blijft. Goed toegepaste isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een woning met 0 op de meter. Populaire vormen zijn bodemisolatie en isolatie van de zolder.

 2. Voldoende ventileren

  Wanneer goede isolatie aanwezig is, is het belangrijk dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Continu ventileren zorgt voor een prettig wooncomfort zonder dat er veel energie verloren gaat. Je kunt denken aan ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Veruit het belangrijkste deel van het gas en stroom dat we gebruiken vloeit voort uit het verwarmen van onze woning en warm tapwater. Een duurzaam alternatief voor de gas HR-ketel kan wat dat betreft uitkomst bieden. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er zijn meer opties zoals de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Systemen zoals een warmtepomp of biomassaketel zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar hebben wel elektriciteit nodig. De gevraagde elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Doorn, Driebergen-Rijssenburg, Leersum, Amerongen, Maarn.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente