Warmtepomp Grootegast

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Alles weten over een warmtepomp in Grootegast? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Dit systeem neemt energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het betreft een economische en verantwoorde aanpak uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. De CO-2 uitstoot kunt u verminderen met 35% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €235,00 op jaarbasis. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? In zo’n geval kan je het aanschaffen met een interessante subsidie. Is mijn woning geschikt? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Hieraan ten grondslag liggen een aantal variabelen. Op ons warmtepomp-portaal bekijk je praktische info over een warmtepomp kopen in Grootegast.
warmtepomp-installateur-9861

 • Significant lagere CO2 uitstoot
 • Verkoeling in de zomer
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte
 • Gemakkelijk instellen op de gewenste temperatuur
 • Interessante subsidieregeling

ProvincieGroningen
GemeenteGrootegast
Postcodegebied9861
Netnummer0594 (+31594)
Gas-gebruik M31760 M3
Stroom-gebruik kWh3130 kWh
Gemiddelde energiekosten€186,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Grootegast

Het laten installeren van een warmtepomp is niet altijd eenvoudig. Je vindt tal van onderdelen. Maar wat is voor mij geschikt? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Grootegast heeft altijd goede ideeën (soms met eigen winkel of showroom). De leverancier of loodgieter checkt grondig jouw huis en ontwikkeld een voorstel. Wat er aan isolatie gedaan is en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met dilemma’s als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Hoe duur is het, en wat bespaar ik per jaar?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Geïnteresseerd in een erkende en goedkope warmtepomp in Grootegast? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Door gebruik te maken van deze website check je eenvoudig installateurs in je postcodegebied. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Door te vergelijken bespaar je fors. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (9861).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Denk aan categorie huis, aangebrachte isolatie, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Geef uw voorkeuren door. En hoe dit het met de kosten? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Dien de aanvraag in. Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Het apparaat maakt slim gebruik van warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). We definiëren 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De CV-ketel springt alleen bij in het geval dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elk soort installatie past bij jouw woning en situatie. Veel hangt af van de isolatiewaarden. Hierna vind je handige info met betrekking tot beschikbare warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw wensen en soort huis. De lokale verwarmingsinstallateur in Grootegast heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone oplossing is gas niet langer nodig. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: een aangenaam warm huis en warm sanitair water met een focus op duurzaamheid. De CO2 uitstoot daalt met circa 50% en de besparing op de energienota loopt op tot €350,00 per jaar. De basis van dit systeem is elektriciteit. De kostprijs schommelt tussen de €4.000 en €11.200. We werken op dit moment met 4 verschillende type producten. Het cruciaalste verschil is de input van energie. Elke leverancier wordt gekenmerkt door voor- en nadelen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie benut warmte van het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp gebruikt de warmte uit de aarde voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie benut warmte uit de lucht van buiten om het CV-water op te warmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem benut energie uit de binnenlucht en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem sluit je aan op jouw “ouderwetse” CV-ketel. Een prima manier om direct te bezuinigen op energiekosten die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Doorgaans spreken we dan over zo’n combinatie van een luchtwarmtepomp en een up-to-date CV-ketel. De totaalprijs inclusief montage varieert van €2.500 en €7.225 bij een verwarmingsmonteur uit Grootegast (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-grootegast

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (april 2024) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is in eerste instantie een flinke kostenpost. Echter, je realiseert een fors lagere energierekening. Geholpen door ISDE subsidie realiseer jij een hele scherpe terugverdientijd. Een full-electric pomp laat je al plaatsen voor €6300. Een hybride opstelling koop je al vanaf €3400. De uiteindelijke rekening wordt gebudgetteerd middels velerlei randvoorwaarden als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11300 – €25900Geen buitenunit, prijzig
Water-water€15700 – €23800Uitstekend rendement
Lucht-lucht€3800 – €6250Niet duur, redelijk efficiënt
Lucht-water€5300 – €6050Goedkope installatie, buitenunit in zicht
Hybride€2950 – €5100Niet volledig van het gas af

Wat is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Grootegast verbruikt plusminus 1760 m3 gas op jaarbasis. Geholpen door een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de kosten bij een leverancier als Greenchoice of Vandebron. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De energiebesparing komt uit tussen de €215 tot €360. Bij hybride producten gebruik je nog wel deels gas. De besparing ligt vaak wat lager, ga uit van €155 per 12 maanden. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd op basis van een degelijk geïsoleerde woning:

# WerkingEnergiebehoeftePrijzenBesparingen
HR-ketel1250m3€747
Buitenlucht2650kWh€493€254
Bodemwarmte1800kWh€344€403
Hybride1325 kWh + 400 M3€530€217

Actuele vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit bronnen uit de directe omgeving als omgevingslucht of aarde. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af aan de bestaande cv-installatie. De hitte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Grootegast?

Niet alle huizen renderen met een warmtepomp. Er gelden meerdere vereisten: een top-isolatie (bestaande woning van na 1980), de woning bevat vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. In het geval van een hybride systeem dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en werkt slim samen met de mechanische ventilatie. Dit model benut slim de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Zo ga je efficiënt met energie om en ga je veel minder betalen voor energie. De installatie sluit je aan op jouw traditionele gasgestookte CV-ketel, en vervangt op die manier de normale ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente Grootegast?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar heb je geen financiële ruimte? In dit scenario kan je profiteren van de erkende groene lening bij gemeente Grootegast. Het betreft een tijdelijke lening met een betaalbare rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Bezoek ook www.grootegast.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Hoeveel subsidie ontvang ik?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Goed nieuws, normaal kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Grootegast. Hoe hoog dat bedrag is hangt samen met energielabel en vermogen van het artikel. De subsidiebedragen schommelen tussen €675 tot wel €3750. Onderzoek doen naar de april 2024 subsidie voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Grootegast (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. Er gelden een aantal eisen: het betreft een nieuwe installatie, het is operationeel en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (4 – 5 kW) krijg je grofweg €1275 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) verstrekken ze plusminus €1750.
 • Bij de bodembron installaties mag jij rekenen op minimaal circa €2075.
 • Kies je voor een extra duurzame installatie, dan ligt het bedrag nog weer wat hoger (€300, als er sprake is van een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
IBK / CLINTCHA/K/WP 262-P57 KW€6850,-
Mitsubishi ElectricZC(R)112Y12 KW€2500,-
TraneCXAX 026 HE SN47 KW€5850,-

Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Een woning zonder gas? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval gaat de energienota fors omlaag, stoot je significant minder CO2 uit en heb je een aangenaam leefklimaat. Hoe werkt dit? Hierbij tref je een praktisch stappenplan van de warmteservice Grootegast aardgasvrij om zelf jouw “0 op de meter” woning te bewerkstelligen.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Belangrijk, want zo voorkom je dat warme lucht de woning ontglipt. Fatsoenlijke isolatie is het startpunt voor een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Voorbeelden zijn dakisolatie en isolatie van de kruipruimte.

 2. Slim ventileren

  Op het moment dat de isolatie gedaan is, is het essentieel dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Goed ventileren is belangrijk voor een comfortabel wooncomfort zonder energieverspilling. Populaire vormen zijn balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Het grootste deel van de energie die we gebruiken wordt teweeggebracht door onze verwarming en heet water uit de kraan. Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel op gas is daarom aan te raden. De warmtepomp ligt voor de hand, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar het gevolg is wel een hoger stroomverbruik. De benodigde stroom kan je zelf opwekken via zonlicht dankzij zonnepanelen. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Grootegast, Lutjegast, Opende, Oldekerk.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente