Warmtepomp Utrecht

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar een warmtepomp in Utrecht? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Deze installatie maakt slim gebruik van warmte uit grondwater, aarde of lucht. Het betreft een efficiënte en milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De CO-2 uitstoot kunt u verminderen met 60% en je profiteert van een besparing tot wel €250,00 per jaar. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dat geval ontvang je een royale subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit hangt af van een aantal randvoorwaarden. Op warmtepomprevolutie.nl check je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Utrecht.
warmtepomp-installateur-3500

 • Minder CO-2 belasting
 • Werkt met een slimme thermostaat
 • Ruim aanbod in de regio
 • Gemakkelijke installatie
 • Tot de helft aan subsidie terugvragen

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrecht
Postcode-regio3500
Netnummer030 (+3130)
Gasgebruik M3760 M3
Stroom-gebruik kWh2500 kWh
Gemiddelde energiekosten€105,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Utrecht

Het inregelen van een warmtepomp is een hele klus. Je kan kiezen uit tientallen systemen. Maar wat is voor mij geschikt? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Utrecht kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De aanbieder of loodgieter onderzoekt jouw huis en maakt een indicatie van de wensen. De manier van isoleren en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor onduidelijkheden als:

 • Is mijn huis wel geschikt?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Zijn de aanschafkosten hoog, en wat levert het op?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Ben je op zoek naar een erkende en goedkope warmtepomp in Utrecht? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. D.m.v. warmtepomprevolutie.nl tref jij in korte tijd de beste installateurs in jouw omgeving. Zet alle offertes op een rijtje. Daarmee bespaar je fors. Hoe werkt dit?

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (3500).
 2. Omschrijf de woning. Onder andere type en leeftijd woning, hoe je woning geïsoleerd is, en energieverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? En hoe dit het met de kosten? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Klik op verzenden. In 3-4 dagen ontvang je de offerte op maat.

Wat voor soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De installatie profiteert van energie uit uit de aarde, grondwater en lucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op de verwarming of het voorraadvat met warm water. Hieronder behandelen we twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). Je CV-ketel start met werken als als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elk apparaat rendeert in jouw woning. Dat probleem ontstaat vaak door leeftijd woning, isolatiewaarden. Op deze pagina doorzoek je praktische adviezen met betrekking tot alle verschillende warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw ideaalplaatje. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Utrecht kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric oplossing is een gasaansluiting overbodig geworden. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: een warme woning en warm water uit de kraan op een duurzame manier. De CO2 reductie kan oplopen tot 35% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €215,00 per jaar. Het is een volledig elektrische oplossing. De totaalprijs inclusief montage varieert van €5.100 en €24.500. Er bestaan in Nederland vier verschillende soorten systemen. Het echte verschil zit hem in de bron. Elke pomp heeft zijn eigen kenmerken en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp neemt de warmte uit grondwater voor een energieneutraal verwarmd huis.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp benut energie uit de aarde om het CV-water in huis te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie onttrekt warmte uit de buitenlucht om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem benut energie uit de binnenlucht en realiseert zo warme luchtstromen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp werkt slim samen met jouw reguliere CV-ketel. Een prima oplossing om de energierekening te reduceren waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. Doorgaans betreft dit zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een recente HR-ketel. De eenmalige investering ligt tussen de €2.800 en €7.025 bij een verwarmingsmonteur uit Utrecht (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-utrecht

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (maart 2024) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is in het begin best wel prijzig. Echter, je krijgt te maken met lagere maandlasten door een lagere energienota. Via een hoge subsidie krijg jij een snelle terugverdientijd. Een full-electric systeem laat je al plaatsen voor €6400. Het hybride systeem is al op de markt vanaf €2000. De eindfactuur wordt bepaald aan de hand van verscheidene facetten zoals soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14200 – €27400Geen geluid, dure installatie
Water-water€17700 – €24200Altijd constante temp.
Lucht-lucht€4750 – €7050Werkt ook als een airco
Lucht-water€4850 – €6100Goedkope installatie, buitenunit in zicht
Hybride€3000 – €6750Simpele oplossing voor thuis

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een familie met CV-ketel in Utrecht gebruikt circa 760 m3 gas op jaarbasis. Middels een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de energierekening van een energieleverancier als Essent of NLE. Je stroomverbruik neemt wel toe. De totale besparing schatten we op €260 tot €365. Met een hybride oplossing gaat het gasverbruik niet naar 0. De besparing is nog steeds erg interessant, rond de €165 per jaar. Bijgaand een aantal voorbeelden van de terugverdientijd met data van een degelijk geïsoleerde woning:

Soort installatieEnergievraagOnkostenBesparing
HR-ketel1000m3€746
Buitenlucht2800kWh€515€231
Bodemwarmte1975kWh€366€380
Hybride1400 kWh + 525 M3€552€194

Actuele vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit een bron als omgevingslucht, ventilatielucht of bodem. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het verwarmingssysteem in je huis. De energie kan ook aan een voorraadvat worden afgegeven voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Utrecht?

Niet alle soorten woningen hebben baat bij een warmtepomp. Hiervoor gelden meerdere vereisten: isolatie moet goed voor elkaar zijn (bestaande woning van na 1980), in het huis zitten vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er kan een buffervat geplaatst worden. Als het gaat om de zogenaamde hybride pomp moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Dit systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen. Dit beperkt het verbruik van energie en daardoor gaat de energierekening omlaag. Het systeem is actief naast jouw normale CV-ketel op gas, en is een vervanger voor de basis ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Utrecht?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een optie voor de milieu georiënteerde groene lening bij gemeente Utrecht. Kort gezegd een speciale lening met aanlokkelijke rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Voor meer info zie www.utrecht.nl. Mogelijk ook interessant: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Kan ik subsidie aanvragen?

Een warmtepomp is een grote investering. Vergeet niet, veelal kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Utrecht. De omvang van de subsidie hangt samen met het type en het vermogen van het product. De subsidies fluctueren tussen de €750 en lopen op tot wel €1500. Informeren naar de actuele subsidie in maart 2024 voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Utrecht (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Er gelden een aantal zaken: het is een origineel en nieuw model, hij is actief en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (4 – 5 kW) moet je rekenen op zo’n €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit verstrekken ze om en nabij €1950.
 • Bij de grotere bodembron installaties kan je uitgaan van minimaal plusminus €2475.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem krijg je iets meer terug (€225, zoek naar een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
KRONOTERMWPLV-09-S1 NT7 KW€2000,-
SolvisVaero I 8kW7 KW€1850,-
ViessmannVitocal 300-G BW/BWS 301.B1315 KW€3300,-

Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Geen gas meer verbruiken? In een energieneutrale woning dalen jouw maandelijkse energielasten fors, ben je een stuk energiezuiniger en heb je een prettig binnenklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? Bijgaand doorloop je een handig stappenplan van de warmteservice Utrecht aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De meeste winst haal je met isoleren. Vergeet dit niet, want zo voorkom je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Gedegen isolatie vormt de basis van een energieneutraal huis. Wat veel toegepast wordt is bodemisolatie en kruipruimte isolatie.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Op het moment dat de isolatie gedaan is, is het noodzakelijk dat er schone en frisse lucht in huis is. Innovatief ventileren draait uit op een prettig leefklimaat zonder verspilling van energie. Wat veel toegepast wordt is ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. CV-ketel vervangen

  Zo’n 75% van de energie die we gebruiken vloeit voort uit verwarmen en warm sanitair water. Een modern en verantwoord alternatief voor de gasgestookte HR-ketel is een goede keuze. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er zijn allerlei opties, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp of infraroodpanelen werken niet op basis van gas, maar werken met stroom. Deze elektra kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in West, Noordwest, Overvecht, Noordoost, Oost, Binnenstad, Zuid, Zuidwest, Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente