Warmtepomp Groningen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Interesse in een warmtepomp in Groningen? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Het apparaat neemt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een efficiënte en ecologische oplossing uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 50% en de potentiële besparing ligt op €335,00 per jaar. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? In dat geval profiteer je van een royale subsidie. Kan een warmtepomp in mijn huis? En welk type past bij mijn woning? Dit heeft te maken met een aantal verschillende elementen. Als je iets verders scrollt tref je meer info over een warmtepomp kopen in Groningen.
warmtepomp-installateur-9701

 • Verwarmen en warm water op een duurzame manier
 • Ook in staat woning te koelen
 • Geen last van stijgende stroomprijzen
 • Weinig onderhoud
 • Subsidies tot wel €2.000

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode-regio9701
Netnummer050 (+3150)
Gas-verbruik M31190 M3
Stroomgebruik kWh2320 kWh
Gemiddelde energierekening€130,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Groningen

Een installatie van een warmtepomp is een complex proces. Het aanbod omslaat tal van toepassingen. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Groningen kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De vakman of loodgieter analyseert uitvoerig de woning / bedrijfspand en bespreekt de details met je. Wat er aan isolatie gedaan is en de energieconsumptie zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij issues zoals:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Is een warmtepomp wel de beste keuze in mijn geval?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Hoe zit het met de prijs, en wat is de terugverdientijd?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Wil jij een goede en goedkope warmtepomp in Groningen? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Aan de hand van onze tool tref jij zonder moeite erkende installateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Daarmee bespaar je fors. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (9701).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Denk aan type en leeftijd huis, wat er aan isolatie gedaan is, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Wat mag het project kosten? Streef je naar een energieneutrale woning?
 4. Verzend de aanvraag. Na 3-4 dagen volgt er een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Het systeem maakt slim gebruik van energie uit de bodem of buitenlucht wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de verwarming in de woning. We onderscheiden twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De CV-ketel springt alleen bij in het geval dat er extra warmte noodzakelijk is.

Niet elke installatie kan je zomaar laten plaatsen. Dat probleem ontstaat vaak door de manier van isoleren. Onderstaand bekijk je samengestelde adviezen m.b.t. beschikbare warmtepompen en wat strookt met jouw situatie. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Groningen kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie is een gasaansluiting overbodig geworden. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: het huis verwarmen en heet water uit de kraan waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel circa 50% en het bespaart flink geld, tot wel €315,00 p/jaar. Natuurlijk een volledig elektrisch product. De kostprijs schommelt tussen de €4.700 en €23.900. We noemen hieronder vier verschillende soorten producten. Het noemenswaardige verschil is de input van energie. Elke vorm wordt gekenmerkt door voor- en nadelen en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant gebruikt de energie uit grondwater om de centrale verwarming te regelen.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem onttrekt energie uit de aardbodem om het huis lekker warm te stoken.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie neemt de warmte uit de buitenlucht om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie haalt warmte uit de lucht van buiten en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp wordt aangesloten op jouw normale CV-ketel. Een goede oplossing om direct te bezuinigen op energiekosten die ook nog eens hartstikke duurzaam is. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. Vaak hebben we het over een combi van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. De onkostenvergoeding hiervoor ligt tussen de €2.275 en €4.675 bij een verwarmingsmonteur uit Groningen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-groningen

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in april 2024?

Een warmtepomp is aanvankelijk beslist niet goedkoop. Maar, het betekent een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Met behulp van lucratieve subsidies haal je een aantrekkelijke terugverdientijd. Een volledig elektrische oplossing kan je laten installeren voor €7600. De hybride warmtepomp is al op de markt vanaf €2900. Het prijskaartje is afhankelijk van velerlei aspecten als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12100 – €23500Veel vermogen, niet goedkoop
Water-water€15000 – €24300Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€3750 – €7475Niet duur, redelijk efficiënt
Lucht-water€5350 – €7375Weinig onderhoud, buitenunit maakt geluid
Hybride€3000 – €5750Iedereen kan hier van profiteren

Wat is de hoogte van het rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Groningen gebruikt ongeveer 1190 m3 gas p/jaar. Middels een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de jaarlijkse kosten bij een leverancier van energie als Essent of Qurrent. Je stroomverbruik neemt wel toe. De energiebesparing vinden we terug tussen de €250 tot €400. Met een hybride oplossing behoud je jouw gasaansluiting. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, rond de €145 (per jaar). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met data van een perfect geïsoleerd huis:

# InstallatieEnergieverbruikEnergieprijzenBesparingen
HR-ketel1250m3€746
Buitenlucht2350kWh€485€261
Bodemwarmte1850kWh€336€410
Hybride1350 kWh + 400 M3€522€224

Veelgestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit verschillende bronnen als lucht of warmte uit de grond. De aanwezige warmtewisselaar draagt warmte over aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Deze hitte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Groningen?

Helaas, niet alle huizen zijn even interessant. We onderscheiden een stuk of wat mitsen en maren: een hoge isolatiewaarde (oude woning moeten eerst verbouwd worden), je hebt laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is plek voor een buffervat. Op het moment dat je kiest voor een hybride variant is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Het onttrekt warmte aan de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en daardoor gaat de energierekening omlaag. De pomp werkt samen met jouw moderne CV-ketel op gas, en is een vervanger voor de standaard ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Groningen?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar kijk je specifiek naar lage prijzen? In zo’n geval kan je kiezen voor de erkende groene lening via jouw gemeente Groningen. Het is een kortlopende lening met beperkte rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. De voorwaarden vind je op www.gemeente.groningen.nl. Een andere optie is het leasen of huren van een installatie.


Heb ik recht op subsidie?

Een warmtepomp is best wel prijzig. Maar, normaliter kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Groningen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van het soort apparaat en vermogen van de geplaatste artikelen. Subsidiebedragen beginnen bij €975 tot gemiddeld €2700. Informeren naar de hoogte van de subsidie in april 2024 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Groningen (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Wel zijn er een aantal richtlijnen: het gaat om een nieuw gekocht systeem, hij is in werking en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (4 kW) vergeven ze ong. €1400 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) vergeven ze plusminus €1825.
 • Bij de grotere bodembron installaties kan je uitgaan van minimaal ongeveer €2375.
 • Voor een zuinige pomp ligt het bedrag nog weer wat hoger (€250, met name A++ labels).
# MerkVariantKrachtSubsidie
IBK / CLINTCHA/K/WP 242-P50 KW€6150,-
Mitsubishi ElectricZC(R)80V9 KW€2200,-
TraneCXAX 026 HE LN47 KW€5850,-

In 4 stappen naar een energieneutraal huis

Geen gas meer verbruiken? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval dalen jouw maandelijkse energielasten fors, reduceer je de uitstoot van CO2 en profiteer je van een gezond binnenklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? Op warmtepomprevolutie.nl vind je een waardevol stappenplan van de warmteservice Groningen aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Daarmee zorg je dat warmte uit de woonvertrekken binnenshuis blijft. Een solide isolatie vormt de basis van een duurzaam huis. Vaak gaat het om bodemisolatie en isolatie van de kruipruimte.

 2. Slim ventileren

  Als de eerste fase van het isoleren is afgerond, is het nodig dat de woning constant geventileerd wordt. Innovatief ventileren is belangrijk voor een comfortabel wooncomfort zonder warmteverspilling. Populaire vormen zijn een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Bijna 80% van ons energieverbruik vloeit voort uit onze verwarming en het aanmaken van warm water. Een verantwoord alternatief voor de gas HR-ketel kan veel uitstoot en geld besparen. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar er is meer keuze, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Milieuvriendelijke systemen zoals een warmtepomp of infraroodpanelen zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar hebben wel flink wat stroom nodig. De stroom die het gebruikt kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Centrum, Oud-Zuid, Oud-West, Oud-Noord, Oosterparkwijk, Zuidoost, Helpman e.o., Zuidwest, Hoogkerk e.o., Nieuw-West, Noordwest, Noordoost, Noorddijk e.o., Meerdorpen.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente