Warmtepomp Ballum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor een warmtepomp in Ballum? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Deze installatie benut de warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem. We hebben het over een een efficiënte en milieuvriendelijke aanpak om uw huis op een aangename manier te verwarmen. De CO-2 reductie kan oplopen tot 50% en je bespaart al snel €250,00 op jaarbasis. Doe je nu deze investering? In dit scenario kan je een aankoop doen met een zeer aantrekkelijke subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Het antwoord hangt af van verscheidene facetten. Op deze pagina bekijk jij handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Ballum.
warmtepomp-installateur-9162

 • Kies voor een beter milieu
 • Verwarmt als het koud is en koelt als het warm is
 • Groot aanbod lokale installateurs
 • Veilige manier van verwarmen
 • Tot €300 per jaar besparen

ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9162
Netnummer0519 (+31519)
Gas-verbruik M31720 M3
Stroomgebruik kWh2980 kWh
Gemiddelde energiekosten€181,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Ballum

Het plaatsen van de warmtepomp is niet iets wat je zomaar even doet. Er is keuze uit tientallen producten. Maar welk model past bij onze woning? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Ballum kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De vakman of loodgieter onderzoekt de woning en maakt een indicatie van de wensen. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de energieconsumptie zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt uitkomst bij vragen als:

 • Is mijn huis wel geschikt?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Zijn de aanschafkosten hoog, en wat is het rendement?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Interesse in een professionele goedkope warmtepomp in Ballum? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Dankzij deze pagina vergelijk je vandaag nog verwarmingsinstallateurs in je woonplaats. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Hiermee worden de kosten een stuk lager. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (9162).
 2. Omschrijf de woning. Feiten zoals type huis, de manier van isoleren, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Naar welke oplossing kijk je? Wat mag het project kosten? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Rond het formulier af. Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Het systeem haalt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater en geeft deze via een warmtewisselaar af aan de verwarming of het voorraadvat met warm water. We spreken over twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Maakt een combinatie met de standaard gasgestookte ketel. De CV-ketel springt alleen bij in het geval dat er sprake is van piekbelasting.

Niet elke soort warmtepomp is perse interessant voor jou. Dat probleem ontstaat vaak door hoe je woning geïsoleerd is. Op deze pagina bekijk jij waardevolle raadgeving omtrent de soorten warmtepompen en wat overeenstemt met jouw verwachtingen. De regionale verwarmingsinstallateur in Ballum kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie is een gasaansluiting overbodig geworden. De HR ketel heeft geen functie meer: vloerverwarming aansturen en warm tapwater met een focus op duurzaamheid. Hiermee realiseert u een CO2 reductie van circa 50% en je bespaart op de energierekening, tot wel €205,00 per jaar. Het systeem werkt op stroom. De prijs ligt tussen de €6.600 en €19.600. We werken op dit moment met vier verschillende soorten modellen. Het voornaamste verschil heeft te maken met de bron. Elke merk wordt gekenmerkt door voordelen, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water type gebruikt de energie uit grondwater om de centrale verwarming te regelen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water type benut warmte uit de aardbodem om het CV-water in huis te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant gebruikt de warmte uit de omgevingslucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem gebruikt de energie uit de lucht van binnen en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp werkt feitelijk samen met jouw traditionele HR-ketel op gas. Een prima oplossing om te besparen op energiekosten die ook nog eens hartstikke duurzaam is. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. In de basis hebben we het over zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een moderne HR-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.550 en €4.575 bij een verwarmingsmonteur uit Ballum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-ballum

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in december 2023?

Een warmtepomp is initieel een forse investering. Echter, je krijgt te maken met een fors lagere energierekening. Via een subsidie oplopend tot €2.100 geniet jij van een goede terugverdientijd. Een full-electric oplossing laat je al plaatsen voor €8000. Een hybride systeem kan je aanschaffen vanaf €2000. De totaalprijs wordt getekend door verscheidene aspecten als de isolatie, energieverbruik en type installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11700 – €28000Hoog rendement, relatief duur
Water-water€17400 – €23000Altijd constante temp.
Lucht-lucht€5500 – €6375CV-ketel blijft vaak nodig
Lucht-water€5150 – €6350Totaaloplossing, afhankelijk van buitentemp.
Hybride€2975 – €6200Goede tussenoplossing

Hoe hoog is het rendement?
Een gezin met CV-ketel in Ballum gebruikt ongeveer 1720 m3 gas per jaar. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energierekening van een leverancier als Eneco of Pure Energie. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De energiebesparing varieert van €220 tot €395. Met een hybride product verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt vaak wat lager, zo’n €160 per 12 maanden. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd met data van een hoge isolatiewaarde:

Soort installatieEnergiebehoefteEnergieprijzenBesparing
HR-ketel1100m3€744
Buitenlucht2475kWh€521€223
Bodemwarmte1975kWh€372€372
Hybride1325 kWh + 375 M3€558€186

Veelgestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een bron als omgevingslucht of warmte uit de grond. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) de bestaande cv-installatie. De warmte is ook toe te passen op een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Ballum?

Niet alle gebouwen en huizen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een aantalzaken: het huis moet goed geïsoleerd zijn (of bereid tot verbouwen), je hebt laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. In het geval van het hybride systeem is het gewenst dat je over een moderne HR-ketel beschikt.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Dit systeem maakt gebruik van de warme ventilatielucht voor de verwarming en warm water. Zo ga je efficiënt met energie om en daalt je energierekening. Het apparaat werkt slim samen met jouw reguliere HR-ketel op gas, en is dus meteen het alternatief voor de huidige ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente Ameland?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je profiteren van een speciale groene lening via de gemeente Ameland. Het is een interessante lening met verwaarloosbare rentes, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Bezoek ook www.ameland.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: het leasen of huren van een installatie.


Kan ik subsidie aanvragen?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Maar, veelal kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Ballum. De hoogte van de tegemoetkoming wordt gecalculeerd aan de hand van model en vermogen van het systeem. De subsidiebedragen schommelen tussen €725 tot maar liefst €3700. Informeren naar de hoogte van de subsidie in december 2023 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Ballum (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Wel moet je voldoen aan een aantal voorwaarden: het is een origineel en nieuw model, hij is aangesloten en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (5 kW) heb je recht op grofweg €1275 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit heb je recht op plusminus €1700.
 • Bij de bodembron installaties starten de bedragen vanaf ongeveer €2450.
 • Voor een zuinige pomp profiteer je van een hoger bedrag (€175, let op het A++ label).
# MerkModelVermogenSubsidie
GallettiENE006HL7 KW€2650,-
ViessmannVitocal 222-S AWBT-E-AC 221.C1611 KW€2400,-
GallettiVPR72HS57 KW€6850,-

Stappenplan voor energieneutrale woning

Geen gas meer verbruiken? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je nauwelijks energiekosten, reduceer je de uitstoot van CO2 en realiseer je een aangenaam leefklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? Bijgaand doorloop je een waardevol stappenplan van de warmteservice Ballum aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Stap 1 is altijd een goede isolatie van de schil. Daarmee vermijd je dat de warmte binnenshuis blijft. Degelijke isolatie vormt de basis van een woning met 0 op de meter. Grote winst valt te behalen met driedubbelglas en buitengevelisolatie.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Zodra goede isolatie aanwezig is, is het van wezenlijk belang dat de woning constant geventileerd wordt. Voldoende ventileren betekent een gezonde leefomgeving zonder verspilling van warmte. In de praktijk gaat het vaak om een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Veruit het belangrijkste deel van de energie die we gebruiken heeft te maken met verwarmen en het genereren van warm tapwater. Een duurzaam alternatief voor de HR-ketel op basis van gas is een goede stap voorwaarts. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  Systemen zoals een warmtepomp of zonneboiler verbruiken geen gas, maar hebben wel flink wat stroom nodig. De benodigde stroom kan je zelf opwekken via zonlicht dankzij zonnepanelen. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Jouw regio.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!