Warmtepomp Foudgum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Overweeg jij een warmtepomp in Foudgum? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. De installatie gebruikt warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het betreft een voordelige en duurzame aanpak om uw woning te verwarmen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 30% – 55% en de potentiële besparing ligt op €185,00 per jaar. Doe je nu deze investering? In dat geval kan je een aankoop doen met een interessante subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dat ligt aan diverse factoren. In het volgende kopje vind jij praktische info over een warmtepomp kopen in Foudgum.
warmtepomp-installateur-9154

 • Veel minder uitstoot van CO-2
 • Kan het huis ook koelen
 • Minder afhankelijk van energieleverancier
 • Relatief weinig onderhoud
 • Subsidie tot 50% van aankoopprijs

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcodegebied9154
Netnummer0519 (+31519)
Gas-verbruik M31490 M3
Stroomgebruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Foudgum

Het plaatsen van de warmtepomp is een moeilijke handeling. Er bestaan velerlei onderdelen. Wat is voor mij het beste alternatief? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Foudgum kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De monteur of loodgieter bestudeert de woning / bedrijfspand en biedt advies op maat. De manier van isoleren en de omvang van de woning zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor dilemma’s als:

 • Is het een slimme keuze voor mijn woning?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Ben je op zoek naar een efficiënte en goedkope warmtepomp in Foudgum? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Aan de hand van de warmtepomp-vergelijker bekijk jij binnen enkele minuten warmtepomp installateurs in je woonplaats. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Zodoende kan je fors bezuinigen op de investering. Dit werkt als volgt.

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (9154).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Onder andere categorie woning, de staat van isolatie, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Geef uw voorkeuren door. Wat is het budget? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Verstuur de gegevens. Na zo’n 5 werkdagen volgt er een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp is geschikt?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Het systeem gebruikt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de verwarming in de woning. We spreken over 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De CV-ketel springt alleen bij in het geval dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke oplossing past bij jouw woning en situatie. Dat probleem ontstaat vaak door de mate van isolatie. In de paragraaf hierna bekijk jij actuele adviezen inzake alle verschillende warmtepompen en wat conformeert aan jouw situatie. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Foudgum heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: een warm huis en warm tapwater met oog voor het milieu. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel 35% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €235,00 op jaarbasis. Het is een volledig elektrische oplossing. De kostprijs schommelt tussen de €3.200 en €11.200. We onderscheiden grofweg vier verschillende type modellen. Het doorslaggevende verschil is de energiebron. Elke installatie heeft weer individuele kenmerken, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem profiteert van energie uit grondwater om het huis lekker warm te stoken.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie maakt slim gebruik van warmte uit de aardbodem om het huis lekker warm te stoken.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water oplossing maakt slim gebruik van warmte uit de lucht van buiten om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de binnenlucht en realiseert zo warme luchtstromen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp sluit je aan op jouw normale CV-ketel. Een prima manier om de energiekosten terug te dringen die ook nog eens milieuvriendelijk is. Je gaat de helft minder gas gebruiken. In de praktijk betreft dit zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. De kosten daarvoor liggen tussen €2.175 en €4.775 bij een verwarmingsmonteur uit Foudgum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-foudgum

Veel gekozen merken:


Wat zijn de kosten van een warmtepomp in september 2023?

Een warmtepomp is allereerst beslist niet goedkoop. Maar, het mondt uit in veel lagere gaskosten. Door middel van een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs behaal jij een interessante terugverdientijd. Een full-electric pomp is er vanaf €7800. De zogenaamde hybride pomp kan je aanschaffen vanaf €2700. De uiteindelijke investering is afhankelijk van allerlei variabelen als isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10800 – €24100Geen geluid, lange terugverdientijd
Water-water€15200 – €25000Kan ook koelen
Lucht-lucht€4150 – €6175Lage aanschafprijs
Lucht-water€5150 – €7075Laagdrempelig, hoog stroomgebruik
Hybride€2050 – €5950Voor veel woningen interessant

Wat is het rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Foudgum gebruikt circa 1490 m3 gas p/jaar. Via een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de jaarlijkse kosten bij een energiemaatschappij als Engie of Qurrent. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De totale besparing vinden we terug tussen de €225 tot €370. Met een hybride oplossing behoud je jouw gasaansluiting. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, plusminus €140 per 12 maanden. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een degelijk geïsoleerde woning:

Type installatieEnergiegebruikPrijzenBesparingen
HR-ketel1175m3€740
Buitenlucht2350kWh€488€252
Bodemwarmte1850kWh€340€400
Hybride1600 kWh + 450 M3€525€215

Vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit diverse bronnen zoals buitenlucht, ventilatielucht of warmte uit de grond. De aanwezige warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze hitte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Foudgum?

Niet alle gebouwen en huizen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Er zijn een paar eisen: een top-isolatie (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), je beschikt over vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Bij een keuze voor een hybride oplossing is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Dit systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming. De energieconsumptie zal verminderen en kan je een mooie maandelijkse besparing realiseren. De installatie werkt feitelijk samen met jouw huidige HR-ketel, en komt dus in plaats van de simpele ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Dongeradeel?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar is de investering nu te groot? Dan bestaat er tegenwoordig een speciale groene lening in de regio Dongeradeel. Het is een unieke lening met beperkte rente, geschikt voor mensen die duurzaam willen investeren in hun huis. De voorwaarden vind je op www.dongeradeel.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: huren of leasen van een systeem.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Goed om te weten, in de regel heb je recht op de ISDE-subsidie Foudgum. De omvang van de subsidie komt tot stand door model en vermogen van het gekozen model. De subsidies starten vanaf €625 tot plusminus €3800. Onderzoek doen naar de subsidie in september 2023 die geldt voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Foudgum (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Voor de aanvraag gelden een aantal eisen: het systeem is nieuw gekocht, hij is in werking en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (5 kW) vergeven ze ong. €1325 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit vergeven ze zo’n €1850.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen begint het subsidiebedrag bij ong. €2400.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je nog eens extra terug (€275, met name A++ labels).
# MerkModelKrachtSubsidie
GallettiENX033HL30 KW€4800,-
ViessmannVitocal 222-S AWBT-M-E-AC 221.C086 KW€1900,-
GallettiLCX 094HQ65 KW€7800,-

Zo realiseer je een energieneutrale woning

Helemaal van het gas af? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je heel lage energiekosten, ben je een stuk energiezuiniger en realiseer je ook nog eens een comfortabel klimaat in huis. Hoe bereik ik dit? Bijgaand komen we met een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Foudgum aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isolatie aanbrengen

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Hierdoor weet je zeker dat de warmte in huis naar buiten gaat. Degelijke isolatie is het fundament van een energieneutraal huis. Grote winst valt te behalen met driedubbelglas en buitengevelisolatie.

 2. Genoeg ventileren

  Zodra de woning goed is geïsoleerd, is het nodig dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Voldoende ventileren zorgt voor een prettig klimaat in huis zonder verlies van warmte. Grote winst valt te behalen met een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Verwarmen zonder gas

  Ruim 70% van onze gas- en stroomconsumptie heeft te maken met onze verwarming en het genereren van warm tapwater. Een zuinig alternatief voor de gas CV-ketel kan wat dat betreft uitkomst bieden. De warmtepomp is populair, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Systemen zoals een warmtepomp of infraroodpanelen verbruiken geen of amper gas, maar sluit je aan op elektriciteit. De gevraagde stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!