Warmtepomp Bornwird

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Bornwird? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. Het apparaat maakt slim gebruik van warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het betreft een economische en ecologische aanpak om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De CO-2 uitstoot daalt met circa 50% en je profiteert van een besparing tot wel €270,00 op jaarbasis. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? Dan kan je het aanschaffen met een interessante subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk type installatie rendeert het beste in mijn woning? Dit is afhankelijk van meerdere aspecten. Verderop vind jij uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Bornwird.
warmtepomp-installateur-9156

 • Veel minder uitstoot van CO-2
 • Kan ook werken als airco
 • Toekomstbestendig
 • Weinig storingen
 • Elk jaar flink besparen op energiekosten

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcodegebied9156
Netnummer0519 (+31519)
Gas-gebruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Bornwird

Een warmtepomp goed installeren is niet altijd eenvoudig. We hebben te maken met flink wat systemen. Maar wat is voor mij geschikt? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Bornwird kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De verwarmingsinstallateur of loodgieter bestudeert jouw huis of kantoor en voorziet je van verdere info. Leeftijd woning, isolatiewaarden en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met vragen zoals:

 • Is het een slimme keuze voor mijn woning?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Hoe duur is het, en wat levert het op?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Interesse in een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Bornwird? Het vergelijken van de installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Door middel van de warmtepomp-vergelijker lees je direct verwarmingsinstallateurs in jouw omgeving. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Zo kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Hoe werkt dit?

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (9156).
 2. Omschrijf de woning. Zoals type woning, de manier van isoleren, en je energieconsumptie.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. En hoe dit het met de kosten? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Rond het formulier af. Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Welk type warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. Het systeem haalt warmte uit de bodem of buitenlucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het CV-water. We definiëren 2 type warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Draait samen met een gasketel in een gecombineerd systeem. De CV-ketel gaat alleen aan als het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke soort warmtepomp kan altijd worden ingezet. Dit hangt af van aspecten als hoe je woning geïsoleerd is. In het volgende stukje lees je actuele informatie inzake actuele warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw verwachtingen. De regionale verwarmingsinstallateur in Bornwird kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric oplossing ben je vrij van aardgas. Het is een vervangen voor de HR-ketel: radiatoren / vloerverwarming aansturen en water water leveren op een bewuste manier. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met 50% en het bespaart flink geld, tot wel €325,00, elk jaar opnieuw. Het systeem werkt op stroom. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €6.000 en €19.200. We werken op dit moment met vier verschillende type installaties. Het duidelijkste verschil is de energiebron. Elke leverancier heeft zijn eigen pluspunten, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem haalt energie uit het grondwater om de woning te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem neemt de energie uit de aarde voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant haalt warmte uit de buitenlucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de binnenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt feitelijk samen met jouw reguliere gasgestookte CV-ketel. Een betaalbare oplossing om de energiekosten terug te dringen die ook nog eens hartstikke duurzaam is. Je gaat de helft minder gas gebruiken. Standaard heb je dan te maken met een combi van een luchtwarmtepomp en een recente HR-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.750 en €6.250 bij een verwarmingsmonteur uit Bornwird (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-bornwird

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in juni 2023?

Een warmtepomp is initieel een kostbaar systeem. Maar, het mondt uit in een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Middels een zeer aantrekkelijke subsidie haal jij een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrische variant koop je al vanaf €7100. De hybride warmtepomp is beschikbaar vanaf €2600. Het prijskaartje kan men berekenen met verscheidene aspecten zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14600 – €25400Geen geluid, dure installatie
Water-water€14300 – €24700Relatief klein systeem
Lucht-lucht€4400 – €6125Relatief lage investering
Lucht-water€5050 – €6125Kan ook koelen, vraagt veel stroom
Hybride€2125 – €6650Eenvoudig aan te sluiten

Wat is het gemiddelde rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Bornwird verbruikt grofweg 1490 m3 gas per jaar. Via een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de rekening van een leverancier van energie als Greenchoice of Powerpeers. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De potentiële besparing schommelt tussen €250 tot €325. Met een hybride oplossing behoud je jouw gasaansluiting. De gemiddelde besparing is iets minder, ongeveer €160 per 12 maanden. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met data van een perfect geïsoleerd huis:

# InstallatieEnergieverbruikEnergiekostenBesparingen
HR-ketel1150m3€742
Buitenlucht2400kWh€505€237
Bodemwarmte1950kWh€356€386
Hybride1600 kWh + 450 M3€542€200

Meest gestelde vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit verscheidene bronnen als o.a. lucht van buiten of warmte in de aarde. De interne warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de bestaande cv-installatie. De energie wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Bornwird?

Niet alle gebouwen en huizen renderen met een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een aantalzaken: een goed geïsoleerde woning (recent gebouwde huis voldoet), het afgiftesysteem is vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en je hebt voldoende ruimte (buffervat). In het geval van een hybride variant is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Deze installatie benut slim de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water. Zo ga je efficiënt met energie om en hierdoor zal je energierekening lager worden. Een dergelijk systeem is actief naast jouw moderne CV-ketel op gas, en is eigenlijk een vervanger voor de eenzijdige ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente Dongeradeel?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar kijk je specifiek naar lage prijzen? Goed nieuws, want dan is er een optie voor de milieu georiënteerde groene lening bij de gemeenten Dongeradeel. Het is een tijdelijke lening met beperkte rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Bezoek ook www.dongeradeel.nl. Een ander alternatief: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Hoeveel subsidie ontvang ik?

Een warmtepomp is best wel prijzig. Goed nieuws, veelal kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Bornwird. De hoogte van dit bedrag hangt af van het type en het vermogen van de aangeschafte spullen. De subsidies variëren van €600 tot plusminus €2700. Onderzoek doen naar de huidige subsidie in juni 2023 voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Bornwird (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal randvoorwaarden: het gaat om een nieuw gekocht systeem, hij is aangesloten en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (5 – 6 kW) moet je rekenen op pakweg €1275 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht moet je rekenen op grofweg €1900.
 • I.v.m. kostbare bodembron modellen mag jij rekenen op minimaal grofweg €2200.
 • Voor een energiezuinig systeem profiteer je van een hoger bedrag (€250, met name A++ labels).
# MerkTypePowerSubsidie
GallettiENX044HL42 KW€6000,-
ViessmannVitocal 222-S AWBT-E-AC 221.C109 KW€2200,-
GallettiVPR52HS39 KW€5050,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Geen gas meer verbruiken? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval houd je elke maand flink geld over, reduceer je de uitstoot van CO2 en behaal je een optimale leefomgeving. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Hierbij bieden we een nuttig stappenplan van de warmteservice Bornwird aardgasvrij om zelf jouw “0 op de meter” woning te bewerkstelligen.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  Energieneutraal bouwen begint met isoleren. Belangrijk, want zo voorkom je dat warme lucht binnenshuis blijft. Degelijke isolatie legt de basis voor een woning met 0 op de meter. In de praktijk gaat het vaak om isolatie van de spouwmuur en kruipruimte isolatie.

 2. Goede ventilatie

  Zodra de woning goed is geïsoleerd, is het van belang dat de woning constant geventileerd wordt. Innovatief ventileren leidt tot een prettig binnenklimaat zonder onnodig warmteverlies. Wat veel toegepast wordt is balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Het grootste deel van ons energieverbruik wordt teweeggebracht door de CV-installatie en heet water uit de kraan. Een modern en verantwoord alternatief voor de HR-ketel op gas kan wat dat betreft uitkomst bieden. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog meer, bijvoorbeeld een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Systemen zoals een zonneboiler of warmtepomp hebben geen gas nodig, maar werken met elektriciteit. Dit stukje stroom kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!