Warmtepomp Brantgum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor een warmtepomp in Brantgum? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. Hij neemt energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. We hebben het over een een relatief goedkope en ecologische benadering om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De CO-2 uitstoot kunt u verminderen met 30% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €345,00 op jaarbasis. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? Dan krijg je een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Kan een warmtepomp in mijn huis? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Het antwoord hangt af van meerdere aspecten. Op deze pagina tref jij bruikbare info over een warmtepomp kopen in Brantgum.
warmtepomp-installateur-9153

 • Benut de warmte uit van de natuur
 • Kan ook verkoeling brengen
 • Volledig zelfvoorzienend zijn
 • Eenvoudig te bedienen
 • Besparingen oplopend tot €325

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcode9153
Netnummer0519 (+31519)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energiekosten€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Brantgum

Een warmtepomp goed installeren is een complex proces. Je vindt honderden systemen. Wat past bij mijn situatie? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Brantgum kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De installateur of loodgieter analyseert uitvoerig jouw woning en maakt een indicatie van de wensen. De staat van isolatie en de leefruimte zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij onduidelijkheden als:

 • Is het een slimme keuze voor mijn woning?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Wat is de prijs, en wat is de terugverdientijd?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Wil jij een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Brantgum? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Door gebruik te maken van deze website vind je veelzijdige erkende installateurs die actief zijn in jouw regio. Maak een goede vergelijking van de offertes. Zo kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (9153).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Onder andere type en leeftijd woning, wat er aan isolatie gedaan is, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Wat mag het project kosten? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Rond het formulier af. Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Welk type warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De warmtepomp onttrekt energie uit buitenlucht, grond of water en geeft deze via een warmtewisselaar af aan de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. We onderscheiden twee type warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De gasketel werkt alleen op het moment dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elk soort installatie is geschikt voor elke situatie. Dat komt vooral door de mate van isolatie. Verderop ontdek jij uitgebreide gegevens omtrent beschikbare warmtepompen en wat aansluit op jouw soort woning. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Brantgum kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie ben je vrij van aardgas. Het is een vervangen voor de HR-ketel: een warm huis en warm water om te douchen en wassen op een bewuste manier. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met 40% – 60% en de potentiële besparing ligt op €305,00, elk jaar opnieuw. De basis van dit systeem is elektriciteit. De totaalprijs inclusief montage varieert van €3.800 en €22.200. We onderscheiden grofweg vier verschillende type producten. Het onderscheid is de energietoevoer. Elke vorm heeft zijn eigen eigenschappen en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing haalt warmte uit het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem maakt slim gebruik van warmte uit de aarde voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de omgevingslucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt samen met jouw normale CV-ketel op gas. Een prima manier om de energierekening te reduceren en de CO-2 uitstoot te beperken. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. Standaard gaat dit vaak over een combinatie van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse CV-ketel. Qua budget moet je rekenen op prijzen tussen €2.250 en €4.725 bij een verwarmingsmonteur uit Brantgum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-brantgum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (juni 2023), en wat levert het op?

Een warmtepomp is in eerste instantie best wel prijzig. Het betaalt zich wel uit, je krijgt te maken met veel lagere gaskosten. Door middel van de hoge subsidie geniet je van een interessante terugverdientijd. Een full-electric oplossing is beschikbaar vanaf €6000. Een hybride variant is beschikbaar vanaf €2300. De uiteindelijke investering wordt getekend door verscheidene factoren als type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11900 – €24900Hoog rendement (COP), lange terugverdientijd
Water-water€15100 – €20100Weinig grondoppervlak nodig
Lucht-lucht€3850 – €7200Niet de duurste oplossing
Lucht-water€3600 – €7025Koelende functie, vraagt veel stroom
Hybride€2050 – €5000Snel en goedkoop

Wat levert het op (rendement)?
Een huis met CV-ketel in Brantgum gebruikt grofweg 1490 m3 gas per jaar. Aan de hand van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de maandelijkse rekening van een energie aanbieder als Energiedirect of Vandebron. Je verbruikt wel meer stroom. De potentiële besparing vinden we terug tussen de €205 tot €345. Bij hybride systemen verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt dus iets lager, gemiddeld €140 per 12 maanden. Bijgaand een aantal voorbeelden van de terugverdientijd baserend op een normaal geïsoleerd huis:

Soort systeem EnergievraagEnergiekostenBesparingen
HR-ketel1225m3€739
Buitenlucht2525kWh€480€259
Bodemwarmte1950kWh€333€406
Hybride1375 kWh + 400 M3€517€222

Actuele vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit diverse bronnen zoals lucht van buiten of aarde. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de verwarming of het voorraadvat met warm water. Deze hitte is ook toe te passen op een voorraadvat voor warm sanitair water.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Brantgum?

Niet alle woningen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Er gelden enkele van deze zaken: een isolatieschil om de woning (bestaande huizen van na 1985), er wordt gewerkt met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en je hebt voldoende ruimte (buffervat). Bij een keuze voor een hybride oplossing moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Dit product benut slim de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Deze manier is heel effectief en ga je veel minder betalen voor energie. Het apparaat werkt samen met jouw huidige gasketel, en is een vervanger voor de simpele ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Dongeradeel?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar kijk je specifiek naar lage prijzen? In dit scenario kan je kiezen voor de milieu georiënteerde groene lening in de regio Dongeradeel. Het is een speciale lening met een scherpe rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Zie ook www.dongeradeel.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: huren of leasen van een systeem.


Zit er subsidie op deze systemen?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Echter, doorgaans heb je recht op de ISDE-subsidie Brantgum. De hoogte van de tegemoetkoming hangt sterk af van zaken als de energieprestatie en vermogen van het product. De subsidies fluctueren tussen de €1000 tot plusminus €3400. Interesse naar de huidige subsidie in juni 2023 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Brantgum (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Er gelden een aantal randvoorwaarden: het is een origineel en nieuw model, het is volledig geïnstalleerd en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (4,5 kW) vergoeden ze grofweg €1400 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit vergeven ze pakweg €1800.
 • Bij systemen met een bodembron mag jij rekenen op minimaal zo’n €2300.
 • Voor een energiezuinig apparaat ontvang je iets meer (€175, met name A++ labels).
# MerkModelVermogenSubsidie
GallettiENX022WL25 KW€4300,-
ViessmannVitocal 222-S AWBT-M-E-AC 221.C065 KW€1800,-
GallettiLCX 092HQ64 KW€7700,-

Hoe wordt een woning energieneutraal?

Een woning zonder gas? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan houd je elke maand flink geld over, slinkt de CO2 uitstoot van jouw woning en behaal je een aangenaam wooncomfort. Hoe bereik ik dit? Bijgaand is er een nuttig stappenplan van de warmteservice Brantgum aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Hierdoor weet je zeker dat warme lucht verloren gaat. Grondige isolatie is een goede uitgangspositie voor een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Vaak gaat het om triple glas en isolatie van de zolder.

 2. Voldoende ventileren

  Indien de isolatie gedaan is, is het noodzakelijk dat er genoeg wordt geventileerd. Een juiste ventilatie is belangrijk voor een gezond klimaat in huis zonder veel energieverlies. Populaire vormen zijn een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Veruit het belangrijkste deel van de totale energierekening kunnen we herleiden tot de verwarming van ons huis en het aanmaken van warm water. Een milieuvriendelijk alternatief voor de CV-ketel op basis van gas is een goede keuze. De warmtepomp is populair, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Oplossingen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp verbruiken geen of amper gas, maar hebben wel stroom nodig. De stroom die hiervoor nodig is kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!