Warmtepomp Koudum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Wil je meer weten over een warmtepomp in Koudum? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. Een dergelijk systeem maakt slim gebruik van energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Feitelijk dus een zuinige en milieuvriendelijke wijze om je huis te verwarmen. De CO-2 reductie kan oplopen tot 55% en de potentiële besparing ligt op €340,00, ieder jaar weer. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan kan je het aanschaffen met een hoge subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En welk type past bij mijn woning? Dit heeft te maken met allerlei factoren. Op warmtepomprevolutie.nl ontdek je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Koudum.
warmtepomp-installateur-8782

 • Verslaag de uitstoot van CO-2
 • Verwarmen en koelen
 • Je woning van het gas af
 • Beperkt onderhoud nodig
 • Bespaar tot €300 per jaar

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcodegebied8782
Netnummer0514 (+31514)
Gasgebruik M31400 M3
Stroomgebruik kWh2550 kWh
Gemiddelde energiekosten€150,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Koudum

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen is een complex proces. We onderscheiden verschillende onderdelen. Wat is nu goed voor mij? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Koudum biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De installateur of loodgieter bestudeert jouw huis of kantoor en maakt een indicatie van de wensen. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de leefruimte zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij dilemma’s als:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat is de investering, en wat bespaar ik per jaar?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Bent u op zoek naar een erkende en goedkope warmtepomp in Koudum? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Door gebruik te maken van onze tool vind jij in enkele stappen leveranciers en installateurs in je woonplaats. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Handig, want zo worden de kosten een stuk lager. Hoe werkt dit?

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (8782).
 2. Beschrijf jouw woning. Voorbeelden zijn categorie woning, de staat van isolatie, en stroom/gasverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Hoeveel wil je uitgeven? Streef je naar een energieneutrale woning?
 4. Verstuur het formulier. Na een paar dagen volgen de betreffende offertes.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is een slimme manier om zonder gas te verwarmen. De warmtepomp maakt slim gebruik van energie uit buitenlucht, grond of water en de warmtewisselaar brengt dit over op het CV-water. Hierna gaan we dieper in op de 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. De HR-ketel schakelt in op het moment dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elk apparaat kan je zomaar laten plaatsen. Dit wordt veroorzaakt door bouwjaar en isolatie. Op deze website vind je omvangrijke info inzake populaire warmtepompen en wat past bij jouw situatie. De lokale verwarmingsinstallateur in Koudum kan jou hierover ook meer vertellen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone installatie ben je vrij van aardgas. De HR ketel heeft geen functie meer: een aangenaam warm huis en water water leveren op een duurzame manier. De CO2 uitstoot daalt met 40% – 60% en het bespaart flink geld, tot wel €255,00 per jaar. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De prijs ligt tussen de €5.300 en €10.600. Er bestaan in Nederland 4 verschillende soorten producten. Het doorslaggevende verschil is de energiebron. Elk type heeft weer individuele eigenschappen, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie neemt de energie uit grondwater voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing profiteert van energie uit de aarde om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem onttrekt warmte uit de lucht van buiten om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type haalt energie uit de binnenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp werkt slim samen met jouw “ouderwetse” gasgestookte HR-ketel. Een relatief goedkope oplossing om een lagere energienota te realiseren waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Het gasverbruik wordt gehalveerd. Doorgaans slaat dit op een combinatie van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.400 en €5.200 bij een verwarmingsmonteur uit Koudum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-koudum

Wat zijn de actuele kosten van een warmtepomp in februari 2024?

De warmtepomp is primair een forse investering. Gelukkig, je krijgt te maken met een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Via actuele subsidies realiseer jij een aantrekkelijke terugverdientijd. Een full-electric systeem is al op de markt vanaf €5800. De zogenaamde hybride pomp laat je al plaatsen voor €3200. Het prijskaartje wordt berekend door verscheidene onderwerpen zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13100 – €23500Veel vermogen, erg duur
Water-water€15600 – €24100Beste rendement
Lucht-lucht€3750 – €6375Eenvoudige installatie
Lucht-water€3900 – €6575Laagdrempelig, verbruikt veel stroom
Hybride€2100 – €6550Interessante prijzen

Wat levert het op (rendement)?
Een gezin met CV-ketel in Koudum verbruikt plusminus 1400 m3 gas op jaarbasis. D.m.v. een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de kosten bij een leverancier van energie als Energiedirect of NLE. Je verbruikt wel meer stroom. De besparing per jaar fluctueert tussen de €225 tot €360. Bij hybride oplossingen blijf je altijd iets aan gas consumeren. De gemiddelde besparing is iets minder, rond de €140 jaarlijks. Ter verduidelijk een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een normaal geïsoleerd huis:

# InstallatieEnergiebehoefteOnkostenBesparing
HR-ketel1125m3€700
Buitenlucht2625kWh€483€217
Bodemwarmte1925kWh€343€357
Hybride1450 kWh + 375 M3€518€182

Interessante vragen (FAQ)rondom het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit een natuurlijke bron als ventilatielucht of grondwater. De warmtewisselaar draagt warmte over aan het verwarmingssysteem in je huis. Deze warmte kan ook aan een voorraadvat worden afgegeven wat resulteert in warm tapwater.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Koudum?

Niet alle woningen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. Hiervoor gelden een aantalvereisten: de woning moet redelijk geïsoleerd zijn (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), er wordt gewerkt met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. In het geval van een hybride type is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Dit product is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en past dit toe op de verwarming. De energieconsumptie zal verminderen en daardoor gaat de energierekening omlaag. Deze installatie is actief naast jouw moderne CV-ketel, en vervangt op die manier de standaard ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Súdwest-Fryslân?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar is de investering nu te groot? Wacht niet te lang, want dan kan je kiezen voor de interessante groene lening bij de gemeenten Súdwest-Fryslân. Het is een speciale lening met lagere rentes, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Alle info vind je op www.gemeentesudwestfryslan.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: huur of lease van een van de besproken systemen.


Subsidie aanvragen voor warmtepompen

Een warmtepomp is een forse investering. Maar, vaak kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Koudum. Hoeveel je hiervoor krijgt heeft te maken met het type en het vermogen van het systeem. De subsidies variëren van €850 tot plusminus €2500. Nieuwsgierig naar de subsidie in februari 2024 die geldt voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Koudum (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal zaken: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is actief en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (4 kW) heb je recht op circa €1400 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit moet je rekenen op grofweg €1725.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product mag jij rekenen op minimaal ong. €2275.
 • Kies je voor een extra duurzame installatie, dan profiteer je van een hoger bedrag (€225, bij een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
GallettiMPED013H12 KW€2350,-
ToshibaHWS-P1105HR + HWS-P1105XWHM311 KW€2400,-
FujitsuWaterstage HT 14F DUO11 KW€2400,-

In vier stappen een gasvrij huis

De gasaansluiting de deur uit? In een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, neem je jouw verantwoordelijkheid voor het klimaat en behaal je een prettig klimaat in huis. Hoe bereik ik zo’n aangenaam en zuinig huis? Onderstaand vind je een praktisch stappenplan van de warmteservice Koudum aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Hiermee voorkom je dat warmte uit de woonvertrekken weer kan ontsnappen. Degelijke isolatie vormt de basis van een woning met 0 op de meter. Wat veel toegepast wordt is isolatie van de spouwmuur en kruipruimte isolatie.

 2. Voldoende ventileren

  In het geval dat de woning geïsoleerd is, is het essentieel dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Een juiste ventilatie draait uit op een aangenaam klimaat in huis zonder dat je veel warmte verliest. In de praktijk gaat het vaak om een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. CV-ketel vervangen

  Veruit het belangrijkste deel van de totale energierekening heeft te maken met verwarmen en warm tapwater. Een modern en verantwoord alternatief voor de CV-ketel op basis van gas is een uitstekende oplossing. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Systemen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp hebben geen gas nodig, maar worden gevoed door stroom. De stroom die hiervoor nodig is kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Zodoende werk je toe naar een energieneutraal huis in Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!