Warmtepomp Nijland

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Alles weten over een warmtepomp in Nijland? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. De installatie gebruikt energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Het gaat om een efficiënte en duurzame oplossing voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 30% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €275,00 p/jaar. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? In zo’n geval profiteer je van een flinke subsidie. Kan een warmtepomp in mijn huis? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Het antwoord hangt af van diverse factoren. Op ons warmtepomp-portaal check je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Nijland.
warmtepomp-installateur-8771

 • Veel minder fossiele brandstoffen
 • Efficiënt tijdens zomer en winter
 • Combineren met zonnepanelen
 • Waardevermeerdering huis
 • Ieder jaar weer energiekosten besparen

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcodegebied8771
Netnummer0515 (+31515)
Gas-gebruik M31400 M3
Stroomverbruik kWh2550 kWh
Gemiddelde energiekosten€150,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Nijland

Een warmtepomp goed installeren doe je niet zomaar even. Er bestaan tientallen installaties. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Nijland kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De aanbieder of loodgieter inspecteert jouw woning en bespreekt de details met je. De isolatiewaarden en het jaarlijkse energiegebruik zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor vraagstukken als:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Kan ik het aansluiten op mijn huidige CV-ketel?
 • Zijn de aanschafkosten hoog, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Behoefte aan een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Nijland? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Aan de hand van onze vergelijker doorzoek je binnen enkele minuten verwarmingsinstallateurs die werken in jouw postcodegebied. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Hiermee kan je flink geld besparen. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (8771).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Feiten zoals type woning, de manier van isoleren, en je energieconsumptie.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? En hoe dit het met de kosten? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Dien de aanvraag in. Na 3-4 dagen volgen de betreffende offertes.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Het apparaat haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond en de warmtewisselaar brengt dit over op de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). Hieronder behandelen we twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). Je HR-ketel zal aanspringen wanneer als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elke oplossing is interessant voor jouw huis. Dat probleem ontstaat vaak door de staat van isolatie. In de paragraaf hierna doorzoek jij uitgebreide raadgeving ten aanzien van actuele warmtepompen en wat past bij jouw type woning en wensen. De lokale verwarmingsinstallateur in Nijland kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric systeem is een gasaansluiting overbodig geworden. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: jullie huis verwarmen en warm tapwater op een duurzame manier. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 60% en de potentiële besparing ligt op €300,00, ieder jaar weer. Het is een volledig elektrische oplossing. De kostprijs schommelt tussen de €5.900 en €23.300. We onderscheiden grofweg vier verschillende type installaties. Het belangrijkste verschil is waar de energie vandaan komt. Elke pomp wordt gekenmerkt door gebruikstoepassing, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp maakt slim gebruik van warmte uit grondwater voor een goed verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie onttrekt energie uit de aardbodem voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem neemt de energie uit de buitenlucht voor een goed verwarmde woning.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de binnenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem is actief naast jouw normale gasketel. Een uitstekende manier om te bezuinigen op de energierekening waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Standaard slaat dit op zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.275 en €4.625 bij een verwarmingsmonteur uit Nijland (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-nijland

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (februari 2024) en wat is de opbrengst?

Zo’n warmtepomp is eerst even een kostbaar systeem. Dat is niet voor niets, je krijgt te maken met een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Geholpen door een royale subsidie realiseer jij een goede terugverdientijd. Een full-electric pomp is beschikbaar vanaf €6600. De hybride warmtepomp is beschikbaar vanaf €2900. De eindfactuur wordt gebudgetteerd middels verscheidene factoren als de isolatie, energieverbruik en type installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10000 – €27800Hoge besparing, hoge investering
Water-water€15300 – €24700Weinig grondoppervlak nodig
Lucht-lucht€3950 – €7175Redelijk betaalbaar
Lucht-water€4350 – €6100Hoge subsidie, veel elektriciteit nodig
Hybride€2625 – €5200Eenvoudig aan te sluiten

Wat is het gemiddelde rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Nijland verbruikt pakweg 1400 m3 gas per jaar. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de nota van een leverancier van energie als Delta of Powerpeers. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De potentiële besparing varieert van €265 tot €305. Met een hybride systeem verbruik je zowel gas als stroom. De gemiddelde besparing is iets minder, rond de €200 per 12 maanden. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een degelijk geïsoleerde woning:

# SysteemEnergieverbruikOnkostenBesparing
HR-ketel1175m3€695
Buitenlucht2300kWh€487€209
Bodemwarmte2100kWh€348€348
Hybride1425 kWh + 550 M3€521€174

Populaire vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan verschillende bronnen als lucht of aardwarmte. De slimme warmtewisselaar draagt warmte over aan de bestaande cv-installatie. De warmte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Nijland?

Niet alle type woningen zijn even interessant. We onderscheiden verschillende voorwaarden: een hoge isolatiewaarde (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), de woning wordt verwarmd met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er is plek voor een buffervat. Bij een keuze voor een hybride type moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Het systeem gebruikt de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water. Dit beperkt het verbruik van energie en daalt je energierekening. Het systeem wordt aangesloten op jouw “ouderwetse” gasgestookte CV-ketel, en vervangt de standaard ventilatiebox. Ook geschikt voor flats/appartementen.

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Súdwest-Fryslân?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar heb je onvoldoende budget? In zo’n geval kan je kiezen voor de erkende groene lening via jouw gemeente Súdwest-Fryslân. Het is een speciaal soort lening met aanlokkelijke rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Bekijk ook www.gemeentesudwestfryslan.nl. Daarnaast kan men ook kiezen voor de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Vergeet niet, voor de meeste systemen kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Nijland. De hoogte van de tegemoetkoming komt tot stand door het max. vermogen en energielabel van het artikel. De subsidies starten vanaf €625 tot doorgaans €2500. Nieuwsgierig naar de hoogte van de subsidie in februari 2024 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Nijland (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Wel moet je voldoen aan een aantal eisen: de installatie is nieuw, hij is in werking en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • Wanneer we het hebben over een hybride warmtepomp (5 kW) verstrekken ze om en nabij €1450 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) verstrekken ze plusminus €1950.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product mag jij rekenen op minimaal ongeveer €2225.
 • Voor een zuinige pomp ligt het bedrag nog weer wat hoger (€175, bij het A++ label).
# MerkVariantPowerSubsidie
GallettiMPED005HM5 KW€1650,-
ToshibaHWS-1605H8 + HWS-1405XWHM39 KW€2200,-
FujitsuWaterstage HT 14F11 KW€2400,-

Stappenplan voor energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval dalen jouw maandelijkse energielasten fors, reduceer je de uitstoot van CO2 en profiteer je van een aangenaam binnenklimaat. Hoe bereik ik zo’n aangenaam en zuinig huis? Hierna bieden we een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Nijland aardgasvrij om zelf jouw “0 op de meter” woning te bewerkstelligen.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  Energieneutraal bouwen begint met isoleren. Hierdoor voorkom je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Goed toegepaste isolatie is het fundament van een energieneutraal huis. Voorbeelden zijn isolatie van de spouwmuur en isolatie van de zolder.

 2. Ventileren

  Wanneer de woning goed is geïsoleerd, is het cruciaal dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Goede ventilatie resulteert in een comfortabele leefomgeving zonder dat je veel warmte verliest. Je kunt denken aan een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. CV-ketel vervangen

  Bijna 80% van de totale energierekening kunnen we herleiden tot de CV-installatie en warm water. Een zuinig alternatief voor de HR-ketel op gas is een goede stap voorwaarts. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er is meer keuze, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Oplossingen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp werken niet op basis van gas, maar werken op basis van elektriciteit. De gevraagde stroom kan je in eigen beheer opwekken middels zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!