Warmtepomp Drachten-Azeven

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Interesse in een warmtepomp in Drachten-Azeven? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Het systeem benut de energie uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht. Het is een relatief goedkope en duurzame aanpak om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 40% – 60% en je bespaart al snel €225,00 per jaar. Kies je nú voor een warmtepomp? Dan profiteer je van een zeer aantrekkelijke subsidie. Kan een warmtepomp in mijn huis? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dit is afhankelijk van een aantal verschillende elementen. Als je iets verders scrollt vind je praktische info over een warmtepomp kopen in Drachten-Azeven.
warmtepomp-installateur-9207

 • Duurzame warmte
 • Verwarmt als het koud is en koelt als het warm is
 • Ruim aanbod in de regio
 • Dag- of weekschema’s instellen
 • Hoge subsidie

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcodegebied9207
Netnummer0512 (+31512)
Gasgebruik M31580 M3
Stroomgebruik kWh2780 kWh
Gemiddelde energierekening€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Drachten-Azeven

Een warmtepomp goed installeren is niet iets wat je zomaar even doet. We onderscheiden velerlei systemen. Maar welk model past bij onze woning? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Drachten-Azeven kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De leverancier of loodgieter bestudeert het huis en voorziet je van verdere info. Hoe je woning geïsoleerd is, en de energieconsumptie zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met onduidelijkheden als:

 • Is mijn woning wel geschikt?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Hoe duur is het, en wat is de terugverdientijd?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Interesse in een efficiënte en goedkope warmtepomp in Drachten-Azeven? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Middels warmtepomprevolutie.nl lees je snel verwarmingsinstallateurs die actief zijn in jouw regio. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Zo kan je flink geld besparen. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Geef je contactgegevens en adresgegevens op (9207).
 2. Beschrijf jouw woning. Feiten zoals categorie woning, aangebrachte isolatie, en energieverbruik.
 3. Wat heb je precies in gedachten? En hoe dit het met de kosten? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Dien de aanvraag in. Binnen een paar dagen krijg je de persoonlijke offertes.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is een slimme manier om zonder gas te verwarmen. De installatie benut de energie uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Er bestaan twee soorten warmtepompen:

 1. De volledig elektrische – zelfstandige – warmtepomp: Vervangt jouw CV-ketel volledig.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De HR-ketel schakelt in zodra als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elk soort installatie is perse interessant voor jou. Dat komt vooral door de staat van isolatie. Op deze pagina ontdek je bruikbare info m.b.t. de soorten warmtepompen en wat schikt naar jouw wensen. De regionale verwarmingsinstallateur in Drachten-Azeven kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: vloerverwarming aansturen en warm tapwater met een focus op duurzaamheid. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 60% en de besparing loopt op tot €330,00 per jaar. Het is een volledig elektrische oplossing. De totale investering ligt tussen de €4.000 en €20.500. We werken op dit moment met vier verschillende soorten systemen. Het belangrijkste verschil is de energietoevoer. Elk type wordt gekenmerkt door plus- en minpunten, voorwaarden en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem haalt warmte uit het grondwater om het CV-water op te warmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant neemt de energie uit de aarde voor warm water in de woning (+ verwarming).
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp maakt slim gebruik van energie uit de buitenlucht om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing gebruikt de warmte uit de lucht van binnen en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem wordt aangesloten op jouw normale gasgestookte CV-ketel. Een voordelige manier om de energiekosten terug te dringen die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Vaak betreft dit de combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwere CV-ketel. De totaalprijs inclusief montage varieert van €2.325 en €7.400 bij een verwarmingsmonteur uit Drachten-Azeven (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-drachten-azeven

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (februari 2024) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is aanvankelijk best wel prijzig. Maar het mooie is, het resulteert in veel lagere gaskosten. Middels de huidige subsidies geniet je van een snelle terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem laat je al plaatsen voor €6800. Het hybride systeem is beschikbaar vanaf €2400. De uiteindelijke investering is afhankelijk van velerlei factoren als type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13900 – €24400Hoge subsidie, dure installatie
Water-water€14800 – €21500Weinig grondoppervlak nodig
Lucht-lucht€3500 – €6525Buiten- en binnenunit
Lucht-water€4400 – €6700Hoge subsidie, geleverd met buitenunit
Hybride€2500 – €6800Combinatiesysteem

Is het rendement aantrekkelijk?
Een huis met CV-ketel in Drachten-Azeven gebruikt om en nabij 1580 m3 gas per jaar. Met een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energierekening van een energiemaatschappij als Budget Energie of Oxxio. Dit verbruikt wel veel stroom. De uiteindelijke besparing vinden we terug tussen de €220 tot €300. Met een hybride product gebruik je nog wel deels gas. De besparing ligt vaak wat lager, rond de €160 per 12 maanden. Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met als basis een nieuwbouwwoning (goede isolatie):

# SysteemEnergievraagOnkostenBesparing
HR-ketel1225m3€655
Buitenlucht2425kWh€459€197
Bodemwarmte2025kWh€328€328
Hybride1575 kWh + 475 M3€491€164

Meest gestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. omgevingslucht of aardwarmte. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de bestaande cv-installatie. Deze energie kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor warm sanitair water.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Drachten-Azeven?

Niet alle type woningen renderen met een warmtepomp. Standaard zijn er een stuk of wat vereisten: een goed geïsoleerde woning (bestaande huizen van na 1985), er wordt gewerkt met vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en je hebt voldoende ruimte (buffervat). Wanneer je kiest voor een hybride systeem moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing voor huizen met mechanische ventilatie. Dit product profiteert van warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Zo ga je efficiënt met energie om en kan je de energienota flink reduceren. Dit systeem is actief naast jouw bestaande CV-ketel op gas, en is een vervanger voor de huidige ventilatiebox. Ook geschikt voor flats/appartementen.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente Opsterland?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? Wacht niet te lang, want dan kan je kiezen voor de milieu georiënteerde groene lening in de regio Opsterland. Kort gezegd een speciaal soort lening met een betaalbare rente, in het leven geroepen voor een ieder die de woning wil vergroenen. Ga ook naar www.opsterland.nl. Een andere optie is huur of lease van een van de besproken systemen.


Subsidie aanvragen voor warmtepompen

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Maar, in de regel heb je recht op de ISDE-subsidie Drachten-Azeven. Hoeveel je krijgt komt tot stand door het soort apparaat en vermogen van het product. Subsidiebedragen beginnen bij €600 tot plusminus €1950. Nieuwsgierig naar de actuele subsidie in februari 2024 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Drachten-Azeven (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Er zijn een aantal randvoorwaarden: het systeem is nieuw gekocht, het systeem is operationeel en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • Bij een hybride warmtepomp (4 kW) verstrekken ze grofweg €1325 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht ontvang je circa €1625.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen mag jij rekenen op minimaal plusminus €2175.
 • Kies je voor een extra duurzame installatie, dan krijg je iets extra (€250, als er sprake is van een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
GallettiENE017HL18 KW€3450,-
ViessmannVitocal 222-S AWB-M-E-AC 221.C065 KW€1800,-
GallettiHWMC008H7 KW€1850,-

In vier stappen een gasvrije woning

Zonder gas verwarmen? In een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en krijg je een gezond binnenklimaat. Hoe bereik ik dit? Hieronder tref je een praktisch stappenplan van de warmteservice Drachten-Azeven aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  De woning grondig isoleren. Zodoende mag je ervan uitgaan dat warmte uit de woonvertrekken binnenshuis blijft. Grondige isolatie is een goede uitgangspositie voor een duurzaam huis. Grote winst valt te behalen met vloerisolatie en buitengevelisolatie.

 2. Ventileren

  Zodra de isolatie gedaan is, is het noodzakelijk dat er genoeg wordt geventileerd. Voldoende ventileren zorgt voor een prettige leefomgeving zonder verspilling van energie. In de praktijk gaat het vaak om balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Om en nabij de 75% van de totale energierekening wordt teweeggebracht door de CV-installatie en het genereren van warm tapwater. Een duurzaam alternatief voor de gasgestookte ketel kan wat dat betreft uitkomst bieden. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan een biomassaketel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Aan de slag met zonnepanelen

  Apparaten zoals een zonneboiler of warmtepomp verbruiken geen of amper gas, maar hebben wel flink wat elektriciteit nodig. Deze elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in Gorredijk, Langezwaag, Terwispel, Beetsterzwaag, Ureterp, Bakkeveen.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!