Warmtepomp Swichum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met een warmtepomp in Swichum? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. Hij neemt warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond. Het betreft een efficiënte en ecologische aanpak voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 40% – 60% en de besparing loopt op tot €295,00 per jaar. Kies je nú voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan heb je recht op een subsidie oplopend tot €2.100. Is mijn woning geschikt? En welk type past bij mijn woning? Dit hangt af van een aantal variabelen. In het volgende kopje check jij verdere details over een warmtepomp kopen in Swichum.
warmtepomp-installateur-9087

 • Gebruikt duurzame energiebronnen
 • Constante verwarming
 • Een gasvrije woning binnen handbereik
 • Een zeer hoog rendement
 • Lagere energierekening

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode-regio9087
Netnummer058 (+3158)
Gas-verbruik M31220 M3
Stroom-gebruik kWh2320 kWh
Gemiddelde energierekening€133,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Swichum

Een installatie van een warmtepomp is niet iets wat je zomaar even doet. Er bestaan allerlei toepassingen. Wat is nu goed voor mij? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Swichum kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De vakspecialist of loodgieter checkt grondig jouw huis en biedt advies op maat. De isolatiewaarden en de omvang van de woning zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met vragen als:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Geïnteresseerd in een goede en goedkope warmtepomp in Swichum? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Geholpen door onze tool doorzoek je in korte tijd installateurs die werken in jouw postcodegebied. Maak een goede vergelijking van de offertes. Zodoende bespaar je fors. Hoe werkt dit?

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (9087).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Zoals type woning, mate van isolatie, en energieverbruik.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? En hoe dit het met de kosten? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Klik op verzenden. Binnen 4-5 dagen ontvang je de offerte op maat.

Welke soort warmtepomp is geschikt?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. De installatie profiteert van warmte uit de bodem of buitenlucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We onderscheiden 2 soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De HR-ketel ondersteunt op het moment dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elk apparaat past bij jouw woning en situatie. Dit heeft te maken met wat er aan isolatie gedaan is. Op warmtepomprevolutie.nl ontdek jij handige raadgeving over de diverse warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw type woning en wensen. De erkende verwarmingsinstallateur in Swichum kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie heb je geen gas meer nodig. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: radiatoren / vloerverwarming aansturen en water water leveren met oog voor het milieu. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 60% en de besparing loopt op tot €205,00, elk jaar opnieuw. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De totaalprijs inclusief montage varieert van €3.600 en €13.800. We onderscheiden grofweg 4 verschillende soorten systemen. Het cruciaalste verschil is de energiebron. Elk apparaat heeft zijn eigen plus- en minpunten en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing haalt energie uit het grondwater voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant maakt slim gebruik van warmte uit de aarde om uw woning duurzaam te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem onttrekt energie uit de buitenlucht voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie haalt warmte uit de buitenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem sluit je aan op jouw “ouderwetse” gasketel. Een laagdrempelige manier om een lagere energienota te realiseren die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Gemiddeld hebben we het over zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwere CV-ketel. De onkostenvergoeding hiervoor ligt tussen de €2.350 en €6.875 bij een verwarmingsmonteur uit Swichum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-swichum

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (december 2023) en wat is de opbrengst?

Een warmtepomp is eerst even beslist niet goedkoop. Dat is niet voor niets, het draait uit op veel minder stookkosten. Middels een royale subsidie heb je een goede terugverdientijd. Een full-electric systeem laat je al plaatsen voor €5500. Een hybride oplossing kan je laten installeren voor €2400. De uiteindelijke kostprijs wordt vastgesteld door velerlei factoren als soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€15000 – €27300Geen buitenunit, relatief duur
Water-water€15100 – €22100Ook koelende functie
Lucht-lucht€4550 – €7450Lage aanschafprijs
Lucht-water€5050 – €7275Hoge subsidie, veel stroom benodigd
Hybride€2350 – €6350Ook voor oudere woning

Hoe interessant is het rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Swichum gebruikt circa 1220 m3 gas p/jaar. Dankzij een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de maandelijkse rekening van een energie aanbieder als Budget Energie of Vandebron. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De energiebesparing varieert van €210 tot €370. Bij een hybride installatie blijf je wel iets gas gebruiken. De besparing is nog steeds erg interessant, ga uit van €190 jaarlijks. Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met als basis een stevig geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergiebehoefteEnergieprijsBesparingen
HR-ketel1150m3€703
Buitenlucht2650kWh€457€246
Bodemwarmte1750kWh€316€387
Hybride1350 kWh + 525 M3€492€211

Recente vragen (FAQ)rondom het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan bronnen uit de directe omgeving als de buitenlucht of aardwarmte. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de verwarming in de woning. Deze energie is ook toe te passen op een voorraadvat voor aangenaam warm water.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Swichum?

Niet alle gebouwen en huizen hebben baat bij een warmtepomp. We hanteren een stuk of wat eisen: een isolatieschil om de woning (bestaande woning van na 1980), de woning wordt verwarmd met vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Als het gaat om het hybride systeem is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Deze is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en past dit toe op de verwarming. Dit bespaart veel energie en reken je af met de hoge energierekening. Deze installatie werkt slim samen met jouw huidige gasgestookte CV-ketel, en is eigenlijk een vervanger voor de simpele ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Leeuwarden?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar heb je onvoldoende budget? Dan bestaat er tegenwoordig de duurzame groene lening in de regio Leeuwarden. Het betreft een aantrekkelijke lening met lagere rentes, geschikt voor mensen die duurzaam willen investeren in hun huis. Check ook www.leeuwarden.nl. Mogelijk ook interessant: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een flinke investering. Maar, voor de meeste systemen kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Swichum. Hoe hoog dat bedrag is hangt sterk af van zaken als het max. vermogen en energielabel van het gekozen model. Subsidiebedragen beginnen bij €700 tot maar liefst €2300. Nieuwsgierig hoeveel subsidie je in december 2023 krijgt voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Swichum (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal condities: het betreft een nieuwe installatie, hij is aangesloten en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (5,5 kW) vergoeden ze grofweg €1375 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht moet je rekenen op grofweg €1725.
 • Bij systemen met een bodembron begint het subsidiebedrag bij plusminus €2500.
 • Kies je voor een extra duurzame installatie, dan ontvang je iets meer (€200, let op het A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
GallettiLEW 062WL60 KW€7800,-
VaillantgeoTHERM VWS 171/3 (0010009072)20 KW€3800,-
GallettiMPED013H12 KW€2350,-

In vier stappen een gasvrij huis

De gasaansluiting de deur uit? In een energieneutrale woning bespaar je flink op de energierekening, stoot je significant minder CO2 uit en heb je een prettig binnenklimaat. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Verderop vind je een waardevol stappenplan van de warmteservice Swichum aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  Stap 1 is altijd een goede isolatie van de schil. Vergeet dit niet, want zo verhinder je dat de warmte de woning ontglipt. Grondige isolatie is een goede uitgangspositie voor een energiezuinig huis of bedrijfspand. Voorbeelden zijn isolatie van de vloer en isolatie van buitengevel.

 2. Slim ventileren

  Zodra de woning geïsoleerd is, is het van belang dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Een juiste ventilatie betekent een comfortabel klimaat in huis zonder verlies van warmte. In de praktijk gaat het vaak om een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. De gasketel de deur uit

  Ruim 70% van het gas en stroom dat we gebruiken vloeit voort uit de CV-installatie en warm water. Een efficiënt alternatief voor de HR-ketel op gas is een uitstekende oplossing. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er zijn allerlei opties, denk aan een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een warmtepomp of zonneboiler verbruiken geen gas, maar hebben wel flink wat elektriciteit nodig. De elektra die het gebruikt kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Binnenstad, Transvaalwijk & Rengerspark, Bilgaard & Havankpark e.o., Vrijheidswijk, Lekkum e.o., Blitsaerd, Oldegalileën & Bloemenbuurt, Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek, Vlietzone, Oranjewijk & Tulpenburg, Heechterp, Schieringen & De Centrale, Camminghaburen, Grote Wielen & De Groene Ster, Bedrijventerreinen-Oost, Achter de Hoven, Schepenbuurt, Wielenpôlle, Huizum-Oost, Huizum-West, Aldlân, Nijlân, Hempens/Teerns e.o. & Zuiderburen, Wirdum & Swichum e.o., Wytgaard e.o., Goutum e.o., Techum, Wiarda, De Werp, De Zwette, Vossepark & Helicon, Vogelwijk & Muziekwijk, Valeriuskwartier & Magere Weide, Westeinde, Buitengebied Noordwest, “De Zuidlanden”, Wergea & Warten e.o., Reduzum e.o., Grou e.o., Jirnsum e.o., Noord, Zuid, Zuid, Noord, Mantgum, Wijk 03, Wijk 04.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!