Warmtepomp Lekkum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor een warmtepomp in Lekkum? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Het systeem gebruikt energie uit buitenlucht, grond of water. Het is een efficiënte en duurzame manier om uw woning en tapwater te verwarmen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met circa 50% en de besparing op de energienota loopt op tot €295,00, elk jaar opnieuw. Kies je nú voor een warmtepomp? In zo’n geval heb je recht op een hoge subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit is afhankelijk van diverse facetten. Op onze website bekijk jij praktische info over een warmtepomp kopen in Lekkum.
warmtepomp-installateur-9081

 • Gebruikt duurzame energiebronnen
 • Kan het huis ook koelen
 • Ruim aanbod in de regio
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt
 • Veel geld besparen

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcodegebied9081
Netnummer058 (+3158)
Gas-verbruik M31220 M3
Stroomgebruik kWh2320 kWh
Gemiddelde energiekosten€133,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Lekkum

Het inregelen van een warmtepomp is een hele klus. Je kan kiezen uit fors wat systemen. Maar welk model past bij onze woning? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Lekkum heeft altijd goede ideeën (soms met eigen winkel of showroom). De specialist of loodgieter analyseert jouw huis en bespreekt de details met je. De mate van isolatie en het jaarlijkse energiegebruik zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft wel oplossingen voor issues zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Wat kost het, en wat bespaar ik per jaar?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Wil jij een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Lekkum? Het vergelijken van de installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Dankzij onze vergelijker bekijk je zonder moeite warmtepomp installateurs die actief zijn in jouw regio. Zet alle offertes op een rijtje. Hiermee bespaar je fors. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (9081).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Onder andere soort woning, de staat van isolatie, en je energieconsumptie.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Wat is het budget? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verstuur de gegevens. Na 4-5 dagen volgen de betreffende offertes.

Welke soorten warmtepompen worden onderscheiden?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Het systeem benut de energie uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de verwarming in de woning. Hierna gaan we dieper in op de twee soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. De hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. Je CV-ketel start met werken zodra het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke warmtepomp past bij jouw woning en situatie. Dat probleem ontstaat vaak door de mate van isolatie. Onderstaand bekijk je actuele informatie met betrekking tot de type warmtepompenen wat conformeert aan jouw verwachtingen. De lokale verwarmingsinstallateur in Lekkum kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: radiatoren / vloerverwarming aansturen en warm tapwater met het milieu vooropgesteld. De CO2 uitstoot kunt u verminderen met 25% – 50% en je profiteert van een besparing tot wel €255,00, ieder jaar weer. Het is een volledig elektrische oplossing. De kostprijs schommelt tussen de €3.200 en €17.400. We gaan verder in op 4 verschillende type systemen. Het cruciaalste verschil is de bron van energie. Elke installatie wordt gekenmerkt door pluspunten, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water systeem benut warmte van het grondwater voor een energieneutraal verwarmd huis.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem haalt warmte uit de aarde om de centrale verwarming te regelen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant haalt energie uit de buitenlucht voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem profiteert van energie uit de buitenlucht en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt slim samen met jouw normale gasketel. Een uitstekende oplossing om direct te bezuinigen op energiekosten waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Vaak heb je dan te maken met een combinatie van een luchtwarmtepomp en een recente CV-ketel. De prijs ligt tussen de €2.025 en €6.750 bij een verwarmingsmonteur uit Lekkum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-lekkum

Wat zijn de geschatte kosten van een warmtepomp in februari 2024?

De warmtepomp is allereerst een prijzige installatie. Maar het mooie is, het resulteert in een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Door gebruik te maken van een hoge subsidie profiteer je van een goede terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem is al op de markt vanaf €6400. De hybride warmtepomp kan je laten installeren voor €2200. De uiteindelijke rekening is afhankelijk van diverse aspecten zoals type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11600 – €26100Hoog rendement (COP), relatief duur
Water-water€17400 – €22600Ook koelende functie
Lucht-lucht€4250 – €6600Relatief lage investering
Lucht-water€5500 – €7375Ruimte subsidie, buitenunit maakt geluid
Hybride€2475 – €7000Zeer betaalbaar

Is het rendement aantrekkelijk?
Een huis met CV-ketel in Lekkum verbruikt om en nabij 1220 m3 gas op jaarbasis. Door gebruik te maken van een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de rekening van een leverancier als Engie of NLE. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De uiteindelijke besparing ligt tussen de €210 tot €380. Met een hybride product gebruik je nog wel deels gas. De gemiddelde besparing is iets minder, ga uit van €185 jaarlijks. Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met als uitgangspunt een degelijk geïsoleerde woning:

# SysteemEnergievraagEnergiekostenBesparing
HR-ketel1225m3€697
Buitenlucht2450kWh€453€244
Bodemwarmte1700kWh€314€383
Hybride1375 kWh + 425 M3€488€209

Veelgestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. de buitenlucht of warmte in de aarde. De slimme warmtewisselaar draagt warmte over aan de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). Deze energie kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Lekkum?

Helaas, niet alle huizen zijn even interessant. We noemen een stuk of wat voorwaarden: de woning moet redelijk geïsoleerd zijn (oude woning moeten eerst verbouwd worden), je beschikt over vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Zodra je gaat voor een hybride systeem is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Deze installatie onttrekt warmte aan de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en daardoor gaat de energierekening omlaag. Het apparaat sluit je aan op jouw reguliere gasketel, en is dus meteen het alternatief voor de reguliere ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente Leeuwarden?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar heb je weinig financiële middelen? Wacht niet te lang, want dan bestaat er tegenwoordig de erkende groene lening bij gemeente Leeuwarden. Het is een speciaal soort lening met een lage rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Zie ook www.leeuwarden.nl. Je kunt ook kiezen voor huur of lease van een van de besproken systemen.


Zit er subsidie op deze duurzame installaties?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Maar, normaliter kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Lekkum. Hoe hoog dat bedrag is hangt af van de energiezuinigheid en het vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidies variëren van €725 tot wel €3550. Benieuwd naar de actuele subsidie in februari 2024 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Lekkum (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Er gelden een aantal regels: je hebt een nieuw model gekocht, het is operationeel en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • Bij een hybride warmtepomp (5 kW) vergeven ze zo’n €1225 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht krijg je ongeveer €1900.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen lopen de bedragen op vanaf pakweg €2100.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem wordt het nog iets lucratiever (€150, zoek naar een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
GallettiLEW 072WS69 KW€8700,-
VaillantgeoTHERM VWS 84/3 (0010009080)9 KW€2800,-
GallettiMPED004HM3 KW€1300,-

Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Geen gas meer verbruiken? Bij een energieneutrale woning dalen jouw maandelijkse energielasten fors, verminder je de uitstoot van CO2 en behaal je een gezond binnenklimaat. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Hierna kan je aan de slag met een nuttig stappenplan van de warmteservice Lekkum aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Stap 1 is altijd een goede isolatie van de schil. Belangrijk, want zo zorg je dat de warmte in huis niet naar buiten ontsnapt. Goede isolatie is het fundament van een energieneutraal huis. Voorbeelden zijn HR++ glas en isolatie van de kruipruimte.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Op het moment dat goede isolatie aanwezig is, is het van wezenlijk belang dat de woning constant geventileerd wordt. Permanent ventileren zorgt voor een prettig wooncomfort zonder verspilling van warmte. Wat veel toegepast wordt is een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Veruit het belangrijkste deel van het gas en stroom dat we gebruiken komt voort uit de CV-installatie en warm sanitair water. Een efficiënt alternatief voor de gasgestookte CV-ketel kan veel uitstoot en geld besparen. De warmtepomp ligt voor de hand, maar er zijn meer opties zoals de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een pelletkachel of warmtepomp zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar hebben wel flink wat stroom nodig. De nodige stroom kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Binnenstad, Transvaalwijk & Rengerspark, Bilgaard & Havankpark e.o., Vrijheidswijk, Lekkum e.o., Blitsaerd, Oldegalileën & Bloemenbuurt, Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek, Vlietzone, Oranjewijk & Tulpenburg, Heechterp, Schieringen & De Centrale, Camminghaburen, Grote Wielen & De Groene Ster, Bedrijventerreinen-Oost, Achter de Hoven, Schepenbuurt, Wielenpôlle, Huizum-Oost, Huizum-West, Aldlân, Nijlân, Hempens/Teerns e.o. & Zuiderburen, Wirdum & Swichum e.o., Wytgaard e.o., Goutum e.o., Techum, Wiarda, De Werp, De Zwette, Vossepark & Helicon, Vogelwijk & Muziekwijk, Valeriuskwartier & Magere Weide, Westeinde, Buitengebied Noordwest, “De Zuidlanden”, Wergea & Warten e.o., Reduzum e.o., Grou e.o., Jirnsum e.o., Noord, Zuid, Zuid, Noord, Mantgum, Wijk 03, Wijk 04.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!