Warmtepomp Leek

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Overweeg jij een warmtepomp in Leek? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. Deze installatie gebruikt energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond. Het is een efficiënte en duurzame oplossing uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 50% en het bespaart flink geld, tot wel €205,00 op jaarbasis. Doe je nu deze investering? Dan kan je een aankoop doen met een interessante subsidie. Kan een warmtepomp in mijn huis? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit heeft te maken met verschillende aspecten. Op onze website tref je concrete informatie over een warmtepomp kopen in Leek.
warmtepomp-installateur-9351

 • Minder uitstoot van CO-2
 • Verhoogd comfort in de zomer
 • Streef naar een energieneutrale woning
 • Een zeer hoog rendement
 • Hoge subsidies zijn mogelijk

ProvincieGroningen
GemeenteLeek
Postcode9351
Netnummer0594 (+31594)
Gasverbruik M31640 M3
Stroomgebruik kWh3070 kWh
Gemiddelde energiekosten€177,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Leek

Een installatie van een warmtepomp is een hele klus. Je kan kiezen uit tientallen onderdelen. Wat is voor mij het beste alternatief? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Leek kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De monteur of loodgieter bekijkt jouw huis en brengt een warmteplan in kaart. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de leefruimte zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met issues zoals:

 • Werkt het ook in mijn woning?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat kost het, en wat levert het op?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Bent u op zoek naar een goede en goedkope warmtepomp in Leek? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven is dan een onmisbare stap. Middels onze tool ontdek jij direct erkende installateurs uit de regio. Maak een goede vergelijking van de offertes. Daarmee kan je flink geld besparen. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (9351).
 2. Specificeer de woning. Voorbeelden zijn type en leeftijd huis, hoe je woning geïsoleerd is, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Geef uw voorkeuren door. Hoeveel wil je uitgeven? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Verzend de aanvraag. Na een paar dagen volgt er een transparante offerte.

Wat voor soort warmtepomp werkt voor mij het beste?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. Hij neemt energie uit lucht, bodem of grondwater wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We definiëren twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). Je HR-ketel zal aanspringen in het geval dat er extra warmte noodzakelijk is.

Niet elke installatie is perse interessant voor jou. Dat probleem ontstaat vaak door leeftijd woning, isolatiewaarden. Op deze pagina check je praktische raadgeving die gaan over alle verschillende warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw soort woning. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Leek kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone installatie ben je vrij van aardgas. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: het huis verwarmen en warm tapwater met oog voor het milieu. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel circa 50% en het bespaart flink geld, tot wel €295,00 per jaar. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De kostprijs schommelt tussen de €3.700 en €23.400. We differentiëren 4 verschillende type systemen. Het duidelijkste verschil is de bron van energie. Elke aanbieder heeft zijn eigen gebruikstoepassing, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant profiteert van warmte van het grondwater voor een energieneutraal verwarmd huis.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant profiteert van warmte uit de aardbodem voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type neemt de warmte uit de omgevingslucht voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie maakt slim gebruik van energie uit de buitenlucht en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling wordt aangesloten op jouw “ouderwetse” HR-ketel. Een voordelige manier om een lagere energienota te realiseren waarop je ook nog een leuke subsidie ontvangt. Het gasverbruik wordt gehalveerd. Gemiddeld beslaat dit de combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwere CV-ketel. De kosten daarvoor liggen tussen €2.125 en €4.575 bij een verwarmingsmonteur uit Leek (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-leek

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (maart 2024) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is allereerst een vrij grote investering. Maar, je realiseert een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Met behulp van een zeer aantrekkelijke subsidie profiteer je van een korte terugverdientijd. Een full-electric systeem is al op de markt vanaf €7500. Een hybride variant kan je aanschaffen vanaf €2600. De uiteindelijke kostprijs wordt berekend door verschillende facetten zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11700 – €28000Geen geluid, niet goedkoop
Water-water€16000 – €21900Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€3900 – €6575Werkt samen met CV-ketel
Lucht-water€4850 – €7075Aansluitbaar op CV, hoog energiegebruik
Hybride€2350 – €6500Voor veel woningen interessant

Wat is de hoogte van het rendement?
Een familie met CV-ketel in Leek verbruikt grofweg 1640 m3 gas p/jaar. Aan de hand van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de energierekening van een energie aanbieder als Budget Energie of Qurrent. Dit verbruikt wel veel stroom. De jaarlijkse besparing schommelt tussen €255 tot €380. Bij hybride producten gebruik je nog wel deels gas. De besparing ligt dus iets lager, rond de €165 jaarlijks. Ter verduidelijk een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd baserend op een hoge isolatiewaarde:

Soort systeem EnergiegebruikPrijzenBesparingen
HR-ketel1150m3€749
Buitenlucht2625kWh€509€240
Bodemwarmte1600kWh€360€389
Hybride1400 kWh + 600 M3€547€202

Vragen (FAQ)rondom een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt warmte uit diverse bronnen zoals omgevingslucht, ventilatielucht of aardwarmte. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) afgiftesysteem in de woning. Deze energie kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor heet tapwater.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Leek?

Niet alle huizen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. We onderscheiden enkele mitsen en maren: isolatie moet goed voor elkaar zijn (recent gebouwde huis voldoet), het afgiftesysteem is radiatoren (LTV) of vloerverwarming en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Op het moment dat je kiest voor het hybride systeem is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Dit systeem is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken als duurzame warmtebron voor verwarming. Dit beperkt het verbruik van energie en daalt je energierekening. Het systeem wordt aangesloten op jouw huidige HR-ketel op gas, en is dus meteen het alternatief voor de simpele ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Leek?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar kan je op dit moment geen grote investering doen? In zo’n geval is er de erkende groene lening van je gemeente Leek. Dit is een speciale lening met aanlokkelijke rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Alle info vind je op www.leek.nl. Mogelijk ook interessant: de huur of lease van zo’n installatie.


Zit er subsidie op deze duurzame installaties?

Een warmtepomp is een forse investering. Vergeet niet, gewoonlijk kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Leek. Hoeveel je krijgt wordt berekend a.d.h.v. de energiezuinigheid en het vermogen van het artikel. De hoogte van de subsidies starten bij €600 en kunnen oplopen tot €3800. Nieuwsgierig naar de hoogte van de subsidie in maart 2024 voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Leek (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal zaken: het systeem is nieuw gekocht, hij is actief en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Bij een hybride warmtepomp (4 kW) krijg je ongeveer €1200 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht vergoeden ze pakweg €1700.
 • Voor een systeem met bodembron starten de bedragen vanaf grofweg €2175.
 • Voor een zuinige pomp wordt het nog iets lucratiever (€175, zoek naar een A++ label).
# MerkTypeVermogenSubsidie
IBK / CLINTCHA/ML/ST/WP 15125 KW€3800,-
Mitsubishi ElectricPM50V4 KW€1700,-
TraneCXAX 026 SE SN49 KW€6050,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Een woning zonder gas? Bij een energieneutrale woning gaat de energienota fors omlaag, ben je een stuk energiezuiniger en realiseer je een aangenaam wooncomfort. Hoe bereik ik dit? Bijgaand komen we met een handig stappenplan van de warmteservice Leek aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Zo mag je ervan uitgaan dat gewonnen warmte verloren gaat. Grondige isolatie is het startpunt voor een NOM (nul op de meter) woning. Je kunt denken aan spouwmuurisolatie en isolatie van de zolder.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Wanneer de isolatie gedaan is, is het van wezenlijk belang dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Een juiste ventilatie mondt uit in een gezond leefklimaat zonder dat je veel warmte verliest. Voorbeelden zijn balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Duurzaam verwarmen

  Het grootste deel van onze gas- en stroomconsumptie wordt teweeggebracht door de CV-installatie en warm sanitair water. Een efficiënt alternatief voor de CV-ketel op basis van gas is een goede keuze. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog meer, bijvoorbeeld een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp of pelletkachel hebben geen gas nodig, maar hebben wel flink wat stroom nodig. Deze stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Leek, Zevenhuizen, Tolbert, Midwolde, Lettelbert, Oostwold, Enumatil.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!Alle plaatsen in deze gemeente