Warmtepomp Enumatil

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp in Enumatil? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. Deze installatie benut de warmte uit buitenlucht, grond of water. Dit is een economische en milieuvriendelijke manier om uw woning en tapwater te verwarmen. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 30% – 55% en de besparing loopt op tot €275,00 per jaar. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? Wacht niet te lang, want dan kan je een aankoop doen met een royale subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En welk soort systeem moet ik kiezen? Het antwoord hangt af van allerlei variabelen. Op ons warmtepomp-portaal vind je praktische info over een warmtepomp kopen in Enumatil.
warmtepomp-installateur-9812

 • Goed voor het milieu
 • Kan het huis ook koelen
 • Innovatieve manier van verwarmen
 • Gemakkelijk instellen op de gewenste temperatuur
 • Hoog rendement

ProvincieGroningen
GemeenteLeek
Postcodegebied9812
Netnummer0594 (+31594)
Gasgebruik M31640 M3
Stroom-verbruik kWh3070 kWh
Gemiddelde energierekening€177,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Enumatil

Een warmtepomp goed installeren is een complex proces. We hebben te maken met verschillende installaties. Wat is nu goed voor mij? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Enumatil kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De expert of loodgieter analyseert uitvoerig jouw woning en kan een plan opstellen. De staat van isolatie en het jaarlijkse energiegebruik zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor dilemma’s als:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan mijn bestaande gasketel wel blijven?
 • Wat zijn de kosten, en wat bespaar ik per jaar?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Op zoek naar een praktische en goedkope warmtepomp in Enumatil? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. D.m.v. onze vergelijker vind je veelzijdige leveranciers en installateurs uit de buurt. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Door te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de kosten. Dit werkt als volgt.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (9812).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Voorbeelden zijn soort woning, de staat van isolatie, en stroom/gasverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Hoeveel wil je uitgeven? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verzend de aanvraag. In een week ontvangt u een of meerdere offertes.

Welk type warmtepomp past in mijn woning?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Het apparaat haalt warmte uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Er zijn 2 type warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. De HR-ketel schakelt in op het moment dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elke warmtepomp past bij jouw woning en situatie. Een belangrijk aspect is de manier van isoleren. Hierna lees jij omvangrijke informatie ten aanzien van alle verschillende warmtepompen en wat matcht met jouw type woning en wensen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Enumatil kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric systeem is gas niet langer nodig. Het is een vervangen voor de HR-ketel: jullie huis verwarmen en water water leveren op een duurzame manier. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met 35% – 55% en de besparing loopt op tot €175,00 op jaarbasis. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De totale investering ligt tussen de €4.600 en €12.700. We werken op dit moment met 4 verschillende soorten producten. Het doorslaggevende verschil is waar de energie vandaan komt. Elke pomp heeft weer individuele gebruikstoepassing, voorwaarden en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water systeem haalt warmte uit het grondwater om het huis lekker warm te stoken.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing maakt slim gebruik van warmte uit de aardbodem om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie profiteert van energie uit de buitenlucht voor een goed verwarmde woning.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie onttrekt warmte uit de buitenlucht en realiseert zo warme luchtstromen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp sluit je aan op jouw normale HR-ketel. Een betaalbare manier om direct te bezuinigen op energiekosten die ook nog eens milieuvriendelijk is. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. In de regel heb je dan te maken met een mix van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. De totaalprijs inclusief montage varieert van €2.550 en €4.500 bij een verwarmingsmonteur uit Enumatil (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-enumatil

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (december 2023) en wat is de opbrengst?

Een warmtepomp is primair een forse investering. Gelukkig, het betekent een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Geholpen door een flinke subsidie realiseer jij een interessante terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem laat je al plaatsen voor €7400. Een hybride systeem kan je laten installeren voor €2500. De factuur kan men berekenen met meerdere variabelen als soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12900 – €24400Geen geluid, prijzig
Water-water€17400 – €23700Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€5100 – €6475Eenvoudige installatie
Lucht-water€3600 – €6750Totaaloplossing, afhankelijk van buitentemp.
Hybride€2125 – €5400Simpele oplossing voor thuis

Wat is de hoogte van het rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Enumatil verbruikt circa 1640 m3 gas op jaarbasis. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de jaarlijkse kosten bij een leverancier van energie als Energiedirect of Powerpeers. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De totale besparing komt uit tussen de €245 tot €350. Bij hybride oplossingen verbruik je zowel gas als stroom. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, plusminus €160 (12 maanden). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met als uitgangspunt een nieuwbouwwoning (goede isolatie):

Soort systeem EnergiebehoefteEnergieprijsBesparingen
HR-ketel1125m3€704
Buitenlucht2575kWh€486€218
Bodemwarmte2000kWh€345€359
Hybride1400 kWh + 425 M3€521€183

Meest gestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit verschillende bronnen als lucht of aarde. Je warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. De energie kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor heet tapwater.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Enumatil?

Helaas, niet alle woningen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een paar vereisten: het huis moet goed geïsoleerd zijn (oude woning moeten eerst verbouwd worden), de woning bevat vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Bij een keuze voor een hybride systeem is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Het is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en daardoor gaat de energierekening omlaag. Hij werkt feitelijk samen met jouw moderne gasgestookte HR-ketel, en vervangt op die manier de standaard ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Leek?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar kan je het nu niet betalen? Dan is er een optie voor de aantrekkelijke groene lening in de gemeente Leek. We hebben het over een een speciale lening met lagere rentes, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Voor meer info zie www.leek.nl. Daarnaast kan men ook kiezen voor de huur of lease van zo’n installatie.


Subsidie aanvragen voor warmtepompen

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Vergeet niet, veelal kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Enumatil. Hoeveel je krijgt hangt af van energielabel en vermogen van het product. De subsidies variëren van €875 en kunnen oplopen tot €2800. Benieuwd hoeveel subsidie je in december 2023 krijgt voor een volledig elektrische (full-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Enumatil (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal eisen: de installatie is nieuw, hij is actief en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Bij een hybride warmtepomp (5 – 6 kW) verstrekken ze plusminus €1450 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) verstrekken ze plusminus €1900.
 • Bij de grotere bodembron installaties start de tegemoetkoming bij om en nabij €2400.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel wordt het nog iets lucratiever (€200, bij het A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
HidrosLZTi1515 KW€2800,-
Weishaupt / MonarchWWP W 45 ID46 KW€6400,-
HautecHCS-PN-60 (88SF0381SDPN5)18 KW€3600,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Zonder gas verwarmen? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval houd je elke maand flink geld over, stoot je minder CO-2 uiten profiteer je van een optimaal leefklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Bijgaand doorloop je een actueel stappenplan van de warmteservice Enumatil aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Op die manier weet je zeker dat de warmte je huis weer verlaat. Gedegen isolatie is het startpunt voor een duurzaam huis. Je kunt denken aan isolatie van de spouwmuur en buitengevelisolatie.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Als goede isolatie aanwezig is, is het cruciaal dat er schone en frisse lucht in huis is. Continu ventileren draait uit op een gezond klimaat in huis zonder energieverspilling. Wat veel toegepast wordt is ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Om en nabij de 75% van ons energieverbruik wordt teweeggebracht door de CV-installatie en warm water. Een modern en verantwoord alternatief voor de HR-ketel op gas is een goede stap voorwaarts. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar er is nog meer, bijvoorbeeld infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Milieuvriendelijke systemen zoals een biomassaketel of warmtepomp zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar je gaat wel meer stroom gebruiken. Deze stroom kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Leek, Zevenhuizen, Tolbert, Midwolde, Lettelbert, Oostwold, Enumatil.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!