Warmtepomp Akkrum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor een warmtepomp in Akkrum? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Het systeem onttrekt warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. We hebben het over een een zuinige en ecologische manier om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 25% – 50% en je profiteert van een besparing tot wel €270,00, ieder jaar weer. Kies je nú voor een warmtepomp? Dan kan je het aanschaffen met een flinke subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welke installatie is geschikt voor mij? Het antwoord hangt af van meerdere aspecten. Op warmtepomprevolutie.nl check je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Akkrum.
warmtepomp-installateur-8491

 • Draag bij aan een milieu
 • Kan het huis ook koelen
 • Geen last van stijgende stroomprijzen
 • Beperkt jaarlijks onderhoud
 • Hoge subsidie

ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode-regio8491
Netnummer0566 (+31566)
Gasgebruik M31430 M3
Stroom-gebruik kWh2630 kWh
Gemiddelde energiekosten€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Akkrum

Een warmtepomp laten installeren is niet iets wat je zomaar even doet. We hebben te maken met verscheidene toepassingen. Wat past bij mijn situatie? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Akkrum kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De expert of loodgieter inspecteert jouw huis en bespreekt de details met je. Wat er aan isolatie gedaan is en maandelijks energieverbruik zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met vraagstukken als:

 • Is mijn huis wel geschikt?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Kan ik mijn bestaande CV-ketel blijven gebruiken?
 • Zijn de aanschafkosten hoog, en na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Wil jij een efficiënte en goedkope warmtepomp in Akkrum? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Dankzij warmtepomprevolutie.nl check je snel erkende installateurs uit jouw streek. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Daarmee kan je flink geld besparen. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (8491).
 2. Beschrijf jouw woning. Denk aan categorie huis, hoe je woning geïsoleerd is, en je energieconsumptie.
 3. Naar wat voor producten zoek je? Wat is het budget? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Dien het formulier in. Binnen 5 dagen volgen de betreffende offertes.

Wat voor soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. De installatie neemt energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). We spreken over 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De CV-ketel gaat alleen aan zodra er extra warmte noodzakelijk is.

Niet elk apparaat is interessant voor jouw huis. Dit wordt veroorzaakt door de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. In de volgende paragraaf check jij toepasbare gegevens ten aanzien van de diverse warmtepompen en wat strookt met jouw wensen en soort huis. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Akkrum kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone installatie heb je geen gas meer nodig. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: het huis verwarmen en heet water uit de kraan met het milieu vooropgesteld. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 60% en de potentiële besparing ligt op €315,00 op jaarbasis. Het is een volledig elektrische oplossing. De totale investering ligt tussen de €6.900 en €13.400. We werken op dit moment met 4 verschillende type systemen. Het onderscheid zit hem in de bron. Elk type heeft zijn eigen eigenschappen, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem benut energie uit grondwater om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant onttrekt energie uit de aarde voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp onttrekt energie uit de lucht van buiten om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht pomp maakt slim gebruik van energie uit de lucht van buiten en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride oplossing werkt samen met jouw normale CV-ketel op gas. Een voordelige manier om te besparen op energiekosten die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. Standaard beslaat dit de combi van een luchtwarmtepomp en een recente HR-ketel. De kostprijs schommelt tussen de €2.625 en €7.475 bij een verwarmingsmonteur uit Akkrum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-akkrum

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in september 2023?

Een warmtepomp is allereerst een flinke kostenpost. Maar het mooie is, het leidt tot veel lagere gaskosten. Aan de hand van ISDE subsidie geniet jij van een hele scherpe terugverdientijd. Een full-electric variant koop je al vanaf €7800. Een hybride systeem is beschikbaar vanaf €3500. De eindfactuur wordt bepaald door specifieke randvoorwaarden als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13600 – €27900Zeer efficiënt, lange terugverdientijd
Water-water€15700 – €20500Relatief klein systeem
Lucht-lucht€4650 – €7075Binnen- en buitenunit
Lucht-water€3900 – €6925Koelende functie, buitenunit maakt geluid
Hybride€2675 – €6500Voor veel woningen interessant

Hoe hoog is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Akkrum gebruikt grofweg 1430 m3 gas per jaar. Door een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de rekening van een leverancier van energie als Eneco of Nuon. Je verbruikt wel meer stroom. De maximale besparing vinden we terug tussen de €240 tot €350. Bij hybride oplossingen blijf je wel iets gas gebruiken. De besparing is nog steeds erg interessant, gemiddeld €135 op jaarbasis. Bijgaand een aantal voorbeelden van de terugverdientijd met data van een goed geïsoleerd eengezinswoning:

# InstallatieEnergievraagPrijzenBesparing
HR-ketel1200m3€676
Buitenlucht2675kWh€473€203
Bodemwarmte1700kWh€338€338
Hybride1500 kWh + 550 M3€507€169

Vragen (FAQ)rondom het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit (natuurlijke) bronnen als ventilatielucht of warmte in de aarde. De slimme warmtewisselaar draagt warmte over aan de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). De energie is ook toe te passen op een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Akkrum?

Niet alle type woningen zijn even interessant. Er zijn een aantalmitsen en maren: een top-isolatie (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), je hebt radiatoren (LTV) of vloerverwarming en er is plek voor een buffervat. Zodra je gaat voor een hybride systeem moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Hij maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en reken je af met de hoge energierekening. Een dergelijk systeem wordt aangesloten op jouw normale HR-ketel op gas, en vervangt op die manier de standaard ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente Heerenveen?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar kijk je specifiek naar lage prijzen? In zo’n geval is er een optie voor een speciale groene lening van je gemeente Heerenveen. Het gaat om een aantrekkelijke lening met een lage rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Zie ook www.heerenveen.nl. Daarnaast kan men ook kiezen voor het leasen of huren van een installatie.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Echter, vaak kan je profiteren van de ISDE-subsidie Akkrum. Hoeveel je hiervoor krijgt wordt berekend a.d.h.v. energielabel en vermogen van de geplaatste artikelen. De hoogte van de subsidies starten bij €925 en lopen op tot wel €2150. Nieuwsgierig naar de actuele subsidie in september 2023 voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Akkrum (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal condities: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is aangesloten en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (4 kW) heb je recht op plusminus €1450 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) heb je recht op grofweg €1750.
 • Voor een systeem met bodembron lopen de bedragen op vanaf zo’n €2175.
 • Voor een zuinige pomp krijg je iets extra (€275, let op het A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
FerroliRVL-I Plus 56 KW€1900,-
TechnecoAQUATOP T43HR (WW)43 KW€6100,-
EnersoAW 30 EVI27 KW€3850,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Helemaal van het gas af? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval gaat de energienota fors omlaag, reduceer je de uitstoot van CO2 en heb je een prettig klimaat in huis. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Hierbij kan je aan de slag met een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Akkrum aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Belangrijk, want zo vermijd je dat de warmte in de woning niet naar buiten ontsnapt. Goede isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een NOM (nul op de meter) woning. Wat veel toegepast wordt is isolatie van het dak en buitengevelisolatie.

 2. Goede ventilatie

  Op het moment dat het huis voldoet aan de isolatienormen, is het noodzakelijk dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Innovatief ventileren draait uit op een prettig klimaat in huis zonder onnodig warmteverlies. Grote winst valt te behalen met balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Meer dan 65% van de maandelijkse energienota komt voort uit de CV-installatie en heet water uit de kraan. Een milieuvriendelijk alternatief voor de HR-ketel op basis van gas is een uitstekende oplossing. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een pelletkachel of warmtepomp verbruiken geen gas, maar wel elektriciteit. Dit stukje elektra kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Heerenveen, Noord-Heerenveen, Hoornsterzwaag, Jubbega, Oranjewoud, Skarsterlân, Boarnsterhim.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!