Warmtepomp Hantumhuizen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op een warmtepomp in Hantumhuizen? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Een dergelijk systeem haalt warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een efficiënte en verantwoorde aanpak om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 30% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €280,00 per jaar. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan krijg je een zeer aantrekkelijke subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Het antwoord hangt af van allerlei randvoorwaarden. Op onze website check je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Hantumhuizen.
warmtepomp-installateur-9144

 • Minder impact op het milieu
 • Mogelijkheid tot koelen van de woning
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken
 • Hogere woningwaarde
 • Tot de helft aan subsidie terugvragen

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcodegebied9144
Netnummer0519 (+31519)
Gas-verbruik M31490 M3
Stroom-verbruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Hantumhuizen

Een warmtepomp goed installeren is een complex proces. Er is keuze uit fors wat oplossingen. Wat is voor mij het beste alternatief? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Hantumhuizen kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De installateur of loodgieter analyseert uitvoerig jouw huis en brengt een warmteplan in kaart. Leeftijd woning, isolatiewaarden en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met issues zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Hoe zit het met de prijs, en na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Ben je op zoek naar een erkende en goedkope warmtepomp in Hantumhuizen? Het vergelijken van de installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Aan de hand van de warmtepomp-vergelijker bekijk jij direct warmtepomp installateurs uit de buurt. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Door te vergelijken bespaar je fors. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (9144).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Voorbeelden zijn soort huis, wat er aan isolatie gedaan is, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Hoe kijk je prijstechnisch? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Rond het formulier af. Binnen een week volgt er een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. De pomp neemt warmte uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We onderscheiden 2 soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. Je HR-ketel zal aanspringen als het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke oplossing is perse interessant voor jou. Dat komt vooral door de isolatiewaarden. In de volgende paragraaf vind jij bruikbare adviezen die gaan over de type warmtepompenen wat aansluit op jouw verwachtingen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Hantumhuizen kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie heb je geen gas meer nodig. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: radiatoren / vloerverwarming aansturen en warm sanitair water met het milieu vooropgesteld. De CO2 reductie kan oplopen tot 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €270,00, ieder jaar weer. De installatie draait 100% op elektriciteit. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €5.500 en €16.000. We spreken over vier verschillende soorten systemen. Het doorslaggevende verschil is waar de energie vandaan komt. Elk type installatie wordt gekenmerkt door pluspunten, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp haalt warmte uit het grondwater om het huis lekker warm te stoken.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie gebruikt de warmte uit de aarde voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp maakt slim gebruik van energie uit de lucht van buiten om uw woning duurzaam te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing maakt slim gebruik van energie uit de binnenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling werkt samen met jouw “ouderwetse” HR-ketel op gas. Een uitstekende manier om de energierekening te reduceren waarop je ook nog een leuke subsidie ontvangt. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. Doorgaans beslaat dit zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een zuinige CV-ketel. De prijs ligt tussen de €2.050 en €5.725 bij een verwarmingsmonteur uit Hantumhuizen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-hantumhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in februari 2024?

Zo’n warmtepomp is initieel een vrij grote investering. Echter, het mondt uit in lagere maandlasten door een lagere energienota. Geholpen door een flinke subsidie geniet je van een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrisch model is beschikbaar vanaf €7300. Het hybride systeem is er vanaf €2700. De uiteindelijke rekening wordt bepaald aan de hand van verschillende variabelen als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14900 – €25500Geen buitenunit, dure installatie
Water-water€14000 – €24300Koelende functie
Lucht-lucht€4000 – €7150Relatief voordelig
Lucht-water€4850 – €6650Koelende functie, neemt ruimte buiten in
Hybride€2800 – €6950Combinatiesysteem

Is het rendement aantrekkelijk?
Een huis met CV-ketel in Hantumhuizen verbruikt circa 1490 m3 gas p/jaar. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energierekening van een leverancier als Essent of NLE. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De totale besparing schatten we op €225 tot €375. Bij hybride producten gaat het gasverbruik niet naar 0. De gemiddelde besparing is iets minder, plusminus €180 per jaar. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd met als uitgangspunt een hoge isolatiewaarde:

# InstallatieEnergievraagEnergiekostenBesparingen
HR-ketel1225m3€732
Buitenlucht2350kWh€512€220
Bodemwarmte1900kWh€366€366
Hybride1500 kWh + 500 M3€549€183

Veelgestelde vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit diverse bronnen zoals lucht of aardwarmte. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de centrale verwarming. De energie kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor warm water om te douchen.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Hantumhuizen?

Niet alle type woningen komen in aanmerking voor een warmtepomp. We noemen een paar vereisten: een goed geïsoleerde woning (recent gebouwde huis voldoet), de woning bevat vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Wanneer je gaat voor een hybride systeem is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een energiezuinige oplossing voor huizen met mechanische ventilatie. Het is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken als duurzame warmtebron voor verwarming. Dit bespaart veel energie en daalt je energierekening. Dit systeem is actief naast jouw reguliere gasgestookte HR-ketel, en komt dus in plaats van de standaard ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente Dongeradeel?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar heb je onvoldoende budget? Dan kan jij gebruik maken van de aantrekkelijke groene lening in de gemeente Dongeradeel. Kort gezegd een speciaal soort lening met beperkte rente, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Ga ook naar www.dongeradeel.nl. Je kunt ook kiezen voor de huur of lease van zo’n installatie.


Kan ik subsidie aanvragen?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Maar, dikwijls kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Hantumhuizen. De hoogte van dit bedrag heeft te maken met model en vermogen van de installatie. De subsidies fluctueren tussen de €825 tot doorgaans €3300. Informeren naar de hoogte van de subsidie in februari 2024 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Hantumhuizen (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. We onderscheiden een aantal eisen: je hebt een nieuw model gekocht, het is volledig geïnstalleerd en er zit een periode van max. 6 maanden tussen installatie en aanvraag.

 • Bij een hybride warmtepomp (4 – 5 kW) vergoeden ze zo’n €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) vergeven ze om en nabij €1750.
 • Bij systemen met een bodembron kan je uitgaan van minimaal om en nabij €2000.
 • Voor een energiezuinig apparaat ontvang je iets meer (€225, als er sprake is van een A++ label).
# MerkTypePowerSubsidie
GallettiMCW 007HLM6 KW€2800,-
ViessmannVitocal 200-S AWB-E-AC 201.D1611 KW€2400,-
GallettiLCX 094HL67 KW€8000,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Een woning zonder gas? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan bespaar je flink op de energierekening, daalt de CO2 uitstoot met de helft en realiseer je ook nog eens een comfortabel wooncomfort. Maar hoe realiseer ik dit? Verderop doorloop je een waardevol stappenplan van de warmteservice Hantumhuizen aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Dan zorg je dat warme lucht weer kan ontsnappen. Goed toegepaste isolatie is een goede uitgangspositie voor een energieneutraal huis. Je kunt denken aan isolatie van de vloer en isolatie van de zolder.

 2. Voldoende ventileren

  Zodra de eerste fase van het isoleren is afgerond, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Goed ventileren leidt tot een aangename leefomgeving zonder verspilling van warmte. Wat veel toegepast wordt is balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. De gasketel de deur uit

  Bijna 80% van de totale energierekening kunnen we herleiden tot het verwarmen van onze woning en heet water uit de kraan. Een efficiënt alternatief voor de gasinstallatie is een uitstekende oplossing. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Apparaten zoals een pelletkachel of warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar hebben wel flink wat stroom nodig. De nodige stroom kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!