Warmtepomp Harkema

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Harkema? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. Het systeem haalt warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een zuinige en verantwoorde aanpak om uw woning en tapwater te verwarmen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 30% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €290,00, ieder jaar weer. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? In zo’n geval kan je het aanschaffen met een zeer aantrekkelijke subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En welke installatie is geschikt voor mij? Het antwoord hangt af van meerdere factoren. Als je iets verders scrollt lees je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Harkema.
warmtepomp-installateur-9281

 • Duurzame investering
 • Kan het huis ook koelen
 • Niet gebonden aan de toenemende gasprijs
 • Eenvoudig te bedienen
 • Een structureel lagere energierekening

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9281
Netnummer0512 (+31512)
Gasgebruik M31590 M3
Stroomverbruik kWh2700 kWh
Gemiddelde energierekening€165,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Harkema

Een installatie van een warmtepomp is een ingewikkelde bezigheid. Er bestaan verscheidene installaties. Wat is voor mij het beste alternatief? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Harkema kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De aanbieder of loodgieter onderzoekt het verblijf en bespreekt de details met je. De isolatiewaarden en maandelijks energieverbruik zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met issues zoals:

 • Is mijn woning wel geschikt?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan ik het aansluiten op mijn huidige CV-ketel?
 • Hoe duur is het, en wat is de terugverdientijd?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Interesse in een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Harkema? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Aan de hand van de warmtepomp-vergelijker vind je waardevolle warmtepomp installateurs in jouw omgeving. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Door te vergelijken bespaar je enorm. Hoe werkt dit?

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (9281).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Zoals categorie huis, mate van isolatie, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Hoe kijk je prijstechnisch? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Dien de aanvraag in. Na uiterlijk een week krijg je de persoonlijke offertes.

Welk type warmtepomp past in mijn woning?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. Hij benut de energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het verwarmingssysteem in je huis. Er zijn 2 type warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De gasketel werkt alleen in het geval dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke installatie is interessant voor jouw huis. Dat komt vooral door de staat van isolatie. Bijgaand check jij veelzijdige adviezen over beschikbare warmtepompen en wat schikt naar jouw type woning en wensen. De lokale verwarmingsinstallateur in Harkema kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem is een gasaansluiting overbodig geworden. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: je woning verwarmen en warm water uit de kraan waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met circa 50% en de besparing op de energienota loopt op tot €295,00 p/jaar. Het systeem werkt op stroom. De totaalprijs inclusief montage varieert van €4.900 en €19.100. We spreken over vier verschillende soorten systemen. Het duidelijkste verschil is de energietoevoer. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, voorwaarden en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie benut energie uit grondwater om het CV-water op te warmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem neemt de warmte uit de aarde voor warm tapwater en centrale verwarming.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water oplossing haalt warmte uit de lucht van buiten om het CV-water op te warmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing haalt energie uit de omgevingslucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt samen met jouw huidige CV-ketel. Een goede manier om te besparen op energiekosten waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. Gemiddeld betreft dit de combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. De tarieven liggen tussen de €2.100 en €5.975 bij een verwarmingsmonteur uit Harkema (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-harkema

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in maart 2024?

Een warmtepomp is in het begin een kostbaar systeem. Maar, je krijgt te maken met een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Via de huidige subsidies profiteer je van een korte terugverdientijd. Een volledig elektrische oplossing kan je laten installeren voor €8000. Een hybride opstelling kan je aanschaffen vanaf €2000. De eindfactuur wordt mede bepaald door verscheidene onderwerpen zoals de isolatie, energieverbruik en type installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12200 – €26200Geen buitenunit, erg duur
Water-water€17800 – €22200Ook koelende functie
Lucht-lucht€4450 – €6750Redelijk betaalbaar
Lucht-water€4650 – €7425Ruimte subsidie, maakt relatief veel geluid
Hybride€2550 – €6550Voor praktische elke woning

Wat is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Harkema gebruikt ong. 1590 m3 gas p/jaar. Door gebruik te maken van een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de rekening van een energie aanbieder als Delta of Pure Energie. Je stroomverbruik neemt wel toe. De energiebesparing komt uit tussen de €265 tot €375. Bij een hybride installatie gebruik je deels stroom in plaats van gas. Al met al bespaar je nog steeds, zo’n €175 (per jaar). Bijgaand een aantal voorbeelden van de terugverdientijd baserend op een goed geïsoleerd eengezinswoning:

# WerkingEnergiebehoefteEnergieprijzenBesparingen
HR-ketel1075m3€690
Buitenlucht2600kWh€476€214
Bodemwarmte1900kWh€338€352
Hybride1600 kWh + 475 M3€511€179

Meest gestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit diverse bronnen zoals lucht of uit de bodem. De geïntegreerde warmtewisselaar geeft de warmte af aan de centrale verwarming. Deze warmte kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt wat resulteert in warm tapwater.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Harkema?

Niet alle soorten woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Hiervoor gelden meerdere voorwaarden: het betreft een goed geïsoleerde woning (oude woning moeten eerst verbouwd worden), je hebt vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en je hebt voldoende ruimte (buffervat). Op het moment dat je kiest voor een hybride type dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat voor huizen met mechanische ventilatie. Deze maakt gebruik van de warme ventilatielucht en past dit toe op de verwarming. Dit bespaart veel energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. De installatie wordt aangesloten op jouw moderne gasketel, en is een vervanger voor de eenzijdige ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Achtkarspelen?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar kan je het nu niet betalen? Dan hebben we de duurzame groene lening via jouw gemeente Achtkarspelen. Het is een aantrekkelijke lening met aanlokkelijke rente, in het leven geroepen voor een ieder die de woning wil vergroenen. Ga ook naar www.grootegast.nl. Mogelijk ook interessant: de huur of lease van zo’n installatie.


Zit er subsidie op deze systemen?

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Vergeet niet, voor de meeste systemen heb je recht op de ISDE-subsidie Harkema. De omvang van de subsidie heeft te maken met de energiezuinigheid en het vermogen van het artikel. De subsidies variëren van €825 tot wel €3150. Nieuwsgierig naar de maximale subsidie in maart 2024 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Harkema (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal condities: de installatie is nieuw, het is netjes aangesloten en er zit een periode van max. 6 maanden tussen installatie en aanvraag.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (4,5 kW) ontvang je zo’n €1450 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) heb je recht op pakweg €1575.
 • Voor een systeem met bodembron beginnen de bedragen bij zo’n €2175.
 • Voor een systeem dat weinig stroom verbruikt profiteer je van een hoger bedrag (€150, zoek naar een A++ label).
# MerkTypePowerSubsidie
GalmetAirmax2 9GT5 KW€1650,-
ViessmannVitocal 222-A AWOT-M-E 221.A108 KW€2100,-
GallettiLEW 062HL60 KW€7800,-

In 4 stappen naar een energieneutraal huis

Een woning zonder gas? In een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, stoot je minder CO-2 uiten profiteer je van een comfortabel wooncomfort. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Bijgaand tref je een praktisch stappenplan van de warmteservice Harkema aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Belangrijk, want zo verhinder je dat gewonnen warmte binnenshuis blijft. Gedegen isolatie is het fundament van een woning met 0 op de meter. In de praktijk gaat het vaak om isolatie van het dak en isolatie van buitengevel.

 2. Voldoende ventileren

  Zodra het huis voldoet aan de isolatienormen, is het belangrijk dat er genoeg wordt geventileerd. Goede ventilatie zorgt voor een comfortabel wooncomfort zonder dat er veel energie verloren gaat. Voorbeelden zijn balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Om en nabij de 75% van de energie die we gebruiken kunnen we terugbrengen naar de CV-installatie en warm tapwater. Een zuinig alternatief voor de gasgestookte HR-ketel is een goede stap voorwaarts. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, maar er is meer keuze, denk aan een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of pelletkachel werken (grotendeels) zonder gas maar hebben wel stroom nodig. De elektra die het gebruikt kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Noord, Centrum, Zuid.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!