Warmtepomp Oosterstreek

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor een warmtepomp in Oosterstreek? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. De pomp benut de warmte uit buitenlucht, grond of water. Feitelijk dus een economische en milieuvriendelijke wijze de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 30% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €175,00 p/jaar. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? Dan ontvang je een flinke subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En welke installatie is geschikt voor mij? Dat ligt aan meerdere facetten. Hierna vind je meer info over een warmtepomp kopen in Oosterstreek.
warmtepomp-installateur-8388

 • Een energieneutrale woning
 • Mogelijkheid tot koelen van de woning
 • Innovatieve manier van verwarmen
 • Weinig storingen
 • Bespaar wel €350 per jaar

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8388
Netnummer0561 (+31561)
Gas-gebruik M31590 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Oosterstreek

Een installatie van een warmtepomp is een hele klus. Je vindt fors wat producten. Maar welk model past bij onze woning? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Oosterstreek heeft altijd goede ideeën (soms met eigen winkel of showroom). De monteur of loodgieter onderzoekt jouw huis en voorziet je van verdere info. De mate van isolatie en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met onduidelijkheden als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Wat zijn de kosten, en wat bespaar ik per jaar?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Interesse in een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Oosterstreek? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Met deze website ontdek jij in enkele stappen warmtepomp installateurs uit jouw streek. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Zodoende bespaar je tot wel 40% op de kosten. Dit werkt als volgt.

 1. Geef je contactgegevens en adresgegevens op (8388).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Zoals type huis, isolatiewaarden, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? Naar welke tarieven kijk je? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Dien het formulier in. Binnen 7 dagen volgt er een offerte op maat.

Welke soorten warmtepompen worden onderscheiden?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. Het systeem haalt energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). Er zijn 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. Je HR-ketel zal aanspringen zodra het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke soort warmtepomp kan altijd worden ingezet. Dit heeft te maken met de staat van isolatie. Verderop bekijk jij samengestelde toelichtingen aangaande alle verschillende warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw soort woning. De regionale verwarmingsinstallateur in Oosterstreek kan jou hierover ook meer vertellen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem is gas niet langer nodig. De HR ketel heeft geen functie meer: een warme woning en heet water uit de kraan op een duurzame manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 55% en je bespaart op de energierekening, tot wel €305,00 per jaar. Dit werkt volledig op stroom. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €3.300 en €15.900. We noemen hieronder vier verschillende type installaties. Het doorslaggevende verschil is de energietoevoer. Elke installatie heeft weer individuele voordelen en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie neemt de energie uit grondwater voor een goed verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp haalt energie uit de aardbodem om het huis lekker warm te stoken.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type maakt slim gebruik van warmte uit de buitenlucht om je huis van warmte te voorzien.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem maakt slim gebruik van warmte uit de lucht van binnen en kan een huis eenvoudig verwarmen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem werkt feitelijk samen met jouw moderne HR-ketel op gas. Een betaalbare oplossing om direct te bezuinigen op energiekosten waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. In de regel beslaat dit de combinatie van een luchtwarmtepomp en een nieuwere CV-ketel. De kostprijs schommelt tussen de €2.300 en €6.975 bij een verwarmingsmonteur uit Oosterstreek (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-oosterstreek

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in september 2023?

Zo’n warmtepomp is in eerste instantie beslist niet goedkoop. Maar het mooie is, het resulteert in een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Geholpen door een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs profiteer jij van een interessante terugverdientijd. Een volledig elektrische variant is er vanaf €6400. Het hybride systeem is al op de markt vanaf €2800. De uiteindelijke rekening is gebaseerd op velerlei variabelen zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12200 – €26100Veel besparen, niet goedkoop
Water-water€16200 – €20900Ook koelende functie
Lucht-lucht€3800 – €7425Werkt samen met CV-ketel
Lucht-water€5450 – €6250Koelende functie, geleverd met buitenunit
Hybride€2375 – €5150Snel te plaatsen

Wat is het gemiddelde rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Oosterstreek verbruikt om en nabij 1590 m3 gas per jaar. Via een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de energienota van een maatschappij als Engie of Oxxio. Dit verbruikt wel veel stroom. De besparing per jaar ligt tussen de €245 tot €355. Bij hybride modellen gaat het gasverbruik niet naar 0. Al met al bespaar je nog steeds, rond de €180 (jaarlijks). Ter verduidelijk een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd op basis van een normaal geïsoleerd huis:

Type installatieEnergievraagKostenBesparingen
HR-ketel1100m3€704
Buitenlucht2650kWh€486€218
Bodemwarmte1975kWh€345€359
Hybride1400 kWh + 425 M3€521€183

Populaire vragen (FAQ)rondom een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit bronnen uit de directe omgeving als buitenlucht, ventilatielucht of grondwater. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het gesloten CV-circuit. Deze hitte is tevens geschikt voor een voorraadvat voor aangenaam warm water.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Oosterstreek?

Helaas, niet alle woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een stuk of wat vereisten: de woning voldoet aan de huidige isolatienormen (recent gebouwde huis voldoet), het afgiftesysteem is vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). In het geval van een hybride oplossing is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Deze gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel. Dit bespaart veel energie en ga je veel minder betalen voor energie. Het systeem werkt feitelijk samen met jouw huidige HR-ketel op gas, en is een vervanger voor de standaard ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Weststellingwerf?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? In dat geval hebben we de unieke groene lening bij gemeente Weststellingwerf. We hebben het over een een tijdelijke lening met een scherpe rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. De voorwaarden vind je op www.weststellingwerf.nl. Tevens een goede mogelijkheid: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Hoeveel subsidie krijg ik?

Een warmtepomp is een flinke investering. Goed nieuws, normaliter kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Oosterstreek. Hoeveel je krijgt wordt gecalculeerd aan de hand van het type en het vermogen van de geplaatste artikelen. De hoogte van de subsidies starten bij €725 en kunnen oplopen tot €2150. Onderzoek doen naar de huidige subsidie in september 2023 voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Oosterstreek (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal randvoorwaarden: het gaat om een nieuw gekocht systeem, hij is in werking en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (4 – 5 kW) moet je rekenen op circa €1350 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die werken op buitenlucht moet je rekenen op pakweg €1625.
 • Voor een systeem met bodembron begint het subsidiebedrag bij ong. €2300.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je iets meer terug (€125, met name A++ labels).
# MerkTypePowerSubsidie
EnersoAWK-C 23 EVI19 KW€3050,-
TechnecoVulcan 22 AH (B/W)21 KW€3900,-
EmmetiEH1315DC11 KW€2400,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Geen gas meer verbruiken? In een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, verminder je de uitstoot van CO2 en krijg je een gezond klimaat in huis. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Onderstaand bieden we een nuttig stappenplan van de warmteservice Oosterstreek aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Zo voorkom je dat de warmte in de woning naar buiten gaat. Fatsoenlijke isolatie is de basis van een nul-op-de-meterwoning. Vaak gaat het om driedubbelglas en isolatie van de zolder.

 2. Voldoende ventileren

  Wanneer de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het noodzakelijk dat er genoeg wordt geventileerd. Voldoende ventileren leidt tot een gezond binnenklimaat zonder warmteverspilling. Grote winst valt te behalen met een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Verwarmen zonder gas

  Het grootste deel van het energiegebruik kunnen we herleiden tot onze verwarming en het genereren van warm tapwater. Een efficiënt alternatief voor de HR-ketel op gas is een goede stap voorwaarts. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er zijn meer opties zoals de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Installaties zoals een zonneboiler of warmtepomp zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar hebben wel flink wat stroom nodig. Dit stukje elektra kan je zelf genereren met zonnepanelen. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Wolvega, Sonnega, Helomavaart, Munnekeburen, Scherpenzeel, Oldeholtpade, Blesdijke, Steggerda, Noordwolde.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!