Warmtepomp Doldersum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Wil je meer weten over een warmtepomp in Doldersum? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. Een dergelijk systeem neemt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een zuinige en milieuvriendelijke manier om uw huis op een aangename manier te verwarmen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met circa 50% en de potentiële besparing ligt op €235,00, elk jaar opnieuw. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan ontvang je een flinke subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dat ligt aan meerdere elementen. Op deze pagina vind je meer info over een warmtepomp kopen in Doldersum.
warmtepomp-installateur-8386

 • Minder vervuiling
 • Kan ook verkoeling brengen
 • Een keuze voor de toekomst
 • Veiliger dan een gasgestookte CV-ketel
 • Royale subsidies

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcodegebied8386
Netnummer0521 (+31521)
Gasverbruik M31800 M3
Stroom-gebruik kWh3150 kWh
Gemiddelde energierekening€189,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Doldersum

Een warmtepomp goed installeren is niet iets wat je zomaar even doet. Tegenwoordig kun je kiezen uit velerlei oplossingen. Wat past bij mijn situatie? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Doldersum biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De specialist of loodgieter analyseert de woning en kan een plan opstellen. De staat van isolatie en maandelijks energieverbruik zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met punten zoals:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Wat kost het, en wat is het rendement?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Zoek jij een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Doldersum? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Met onze website lees jij moeiteloos de beste installateurs uit de buurt. Maak een goede vergelijking van de offertes. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (8386).
 2. Specificeer de woning. Zoals type en leeftijd huis, mate van isolatie, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Naar welke oplossing kijk je? En hoe dit het met de kosten? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Verstuur het formulier. Binnen 3-4 dagen volgen de betreffende offertes.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. Hij neemt energie uit uit de aarde, grondwater en lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming of het voorraadvat met warm water. Er bestaan 2 type warmtepompen:

 1. De volledig elektrische – zelfstandige – warmtepomp: Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. De HR-ketel ondersteunt zodra als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elke oplossing is geschikt voor elke situatie. Dit wordt veroorzaakt door hoe je woning geïsoleerd is. Op deze pagina tref je actuele aanbevelingen die gaan over beschikbare warmtepompen en wat in lijn is met jouw ideaalplaatje. De lokale verwarmingsinstallateur in Doldersum kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie kan je helemaal van het aardgas af. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: radiatoren / vloerverwarming aansturen en warm water in de badkamer en keuken waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel circa 50% en je bespaart al snel €220,00 op jaarbasis. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €4.400 en €20.800. Er bestaan in Nederland vier verschillende type modellen. Het voornaamste verschil zit hem in de bron. Elke merk heeft zijn eigen voordelen, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water type onttrekt warmte uit het grondwater om het huis lekker warm te stoken.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp benut energie uit de aardbodem om een huis van verwarming en warm tapwater te voorzien.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant maakt slim gebruik van energie uit de buitenlucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de binnenlucht en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem werkt slim samen met jouw moderne gasgestookte HR-ketel. Een laagdrempelige oplossing om een lagere energienota te realiseren waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. Vaak beslaat dit een combi van een luchtwarmtepomp en een up-to-date CV-ketel. De eenmalige investering ligt tussen de €2.775 en €5.250 bij een verwarmingsmonteur uit Doldersum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-doldersum

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in september 2022?

De warmtepomp is eerst even een kostbaar systeem. Het betaalt zich wel uit, het mondt uit in veel minder stookkosten. Geholpen door actuele subsidies geniet jij van een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem is er vanaf €7300. Een hybride systeem kan je aanschaffen vanaf €3300. De uiteindelijke rekening wordt mede bepaald door specifieke facetten zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14600 – €23200Geen buitenunit, lange terugverdientijd
Water-water€15600 – €22700Relatief klein systeem
Lucht-lucht€4200 – €7500Eenvoudige installatie
Lucht-water€3700 – €6100Weinig onderhoud, hoog stroomgebruik
Hybride€2200 – €5600Combinatiesysteem

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een woning met CV-ketel in Doldersum verbruikt circa 1800 m3 gas p/jaar. Aan de hand van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de kosten bij een aanbieder van gas en stroom als Engie of Qurrent. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De jaarlijkse besparing varieert van €270 tot €370. Bij hybride producten gebruik je deels stroom in plaats van gas. Al met al bespaar je nog steeds, rond de €145 (per jaar). Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met als uitgangspunt een hoge isolatiewaarde:

Soort systeem EnergiegebruikPrijzenBesparing
HR-ketel1025m3€702
Buitenlucht2500kWh€470€232
Bodemwarmte2000kWh€330€372
Hybride1450 kWh + 550 M3€505€197

Recente vragen (FAQ)rondom een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit een bron als buitenlucht, ventilatielucht of bodem. De slimme warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) de verwarming of het voorraadvat met warm water. Deze hitte kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor warm water om te douchen.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Doldersum?

Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een stuk of wat vereisten: het huis moet goed geïsoleerd zijn (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), in het huis zitten vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Als het gaat om een hybride systeem moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing voor huizen met mechanische ventilatie. Het wint warmte terug uit ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel. Dit beperkt het verbruik van energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. De pomp sluit je aan op jouw normale gasgestookte CV-ketel, en is eigenlijk een vervanger voor de huidige ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Westerveld?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar is de investering nu te groot? Wacht niet te lang, want dan bestaat er tegenwoordig de unieke groene lening in de gemeente Westerveld. Kort gezegd een speciaal soort lening met een betaalbare rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Alle info vind je op www.gemeentewesterveld.nl. Mogelijk ook interessant: het leasen of huren van een installatie.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Maar, in de meeste gevallen kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Doldersum. De hoogte van de tegemoetkoming wordt gecalculeerd aan de hand van het max. vermogen en energielabel van het product. De hoogte van de subsidies starten bij €875 tot ongeveer €2050. Informeren naar de subsidie in september 2022 die geldt voor een volledig elektrische (full-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Doldersum (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Wel moet je voldoen aan een aantal regels: je hebt een nieuw model gekocht, hij is in werking en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (4,5 kW) krijg je ong. €1475 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) krijg je circa €1575.
 • I.v.m. kostbare bodembron modellen mag jij rekenen op minimaal zo’n €2500.
 • Voor een energiezuinig systeem ontvang je iets meer (€175, zoek naar een A++ label).
# MerkModelVermogenSubsidie
EnersoAWK-C 13 EVI9 KW€2050,-
TechnecoVulcan 10 ACRM (B/W)10 KW€2800,-
EmmetiEH0615DC5 KW€1800,-

In 4 stappen naar een energieneutraal huis

Helemaal van het gas af? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je nauwelijks energiekosten, daalt de CO2 uitstoot met de helft en geniet je van een aangename leefomgeving. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Onderstaand vind je een waardevol stappenplan van de warmteservice Doldersum aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  Alles begint met een goede isolatie. Daarmee verhinder je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Goede isolatie is de basis van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Vaak gaat het om bodemisolatie en isolatie van de zolder.

 2. Slim ventileren

  Indien de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het noodzakelijk dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Een juiste ventilatie betekent een comfortabel binnenklimaat zonder dat je veel warmte verliest. In de praktijk gaat het vaak om ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Zo’n 75% van onze gas- en stroomconsumptie kunnen we herleiden tot de CV-installatie en het aanmaken van warm water. Een efficiënt alternatief voor de gasinstallatie is een goede keuze. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er is meer keuze, denk aan infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Oplossingen zoals een zonneboiler of warmtepomp verbruiken geen of amper gas, maar sluit je aan op stroom. De gevraagde stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Diever, Wapse, Zorgvlied, Dwingeloo, Lhee, Eemster, Geeuwenbrug, Dieverbrug, Havelte, Uffelte, Wapserveen, Vledder, Frederiksoord, Nijensleek, Vledderveen, Wilhelminaoord, Doldersum, Boschoord.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!