Warmtepomp Wateren

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp in Wateren? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Hij maakt slim gebruik van energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond. Het gaat om een voordelige en ecologische wijze de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 35% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €340,00 op jaarbasis. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? In dat geval kan je het aanschaffen met een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Is mijn woning geschikt? En welke installatie is geschikt voor mij? Dit heeft te maken met diverse elementen. In het volgende kopje check jij meer info over een warmtepomp kopen in Wateren.
warmtepomp-installateur-8438

 • Vermindering Milieu-impact
 • In de zomer een koelende functie
 • Volledig zelfvoorzienend zijn
 • Slechts sporadisch onderhoud
 • Royale subsidies

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode-regio8438
Netnummer0521 (+31521)
Gasverbruik M31800 M3
Stroomgebruik kWh3150 kWh
Gemiddelde energierekening€189,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Wateren

Een warmtepomp goed installeren is een complex proces. We onderscheiden diverse versies. Wat is voor mij het beste alternatief? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Wateren biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De verwarmingsinstallateur of loodgieter inspecteert het verblijf en kan een plan opstellen. Leeftijd woning, isolatiewaarden en maandelijks energieverbruik zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft wel oplossingen voor vragen als:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Is een warmtepomp wel de beste keuze in mijn geval?
 • Kan ik het aansluiten op mijn huidige CV-ketel?
 • Wat kost het, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Bent u op zoek naar een professionele goedkope warmtepomp in Wateren? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Gebruikmakend van onze vergelijker tref jij in een zeer korte periode verwarmingsinstallateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Op die manier worden de kosten een stuk lager. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (8438).
 2. Omschrijf de woning. Zoals categorie huis, isolatiewaarden, en stroom/gasverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? En hoe dit het met de kosten? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Klik op verzenden. Na zo’n 5 werkdagen krijg je de persoonlijke offertes.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Het systeem haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op de verwarming of het voorraadvat met warm water. Hieronder behandelen we 2 soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in op het moment dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke warmtepomp is geschikt voor elke situatie. Dat probleem ontstaat vaak door wat er aan isolatie gedaan is. Op warmtepomprevolutie.nl ontdek je veelzijdige raadgeving ten aanzien van alle verschillende warmtepompen en wat overeenstemt met jouw type woning en wensen. De regionale verwarmingsinstallateur in Wateren kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric oplossing heb je geen gas meer nodig. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: het huis verwarmen en warm sanitair water met een focus op duurzaamheid. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel 35% – 55% en de besparing loopt op tot €230,00, elk jaar opnieuw. Dit werkt volledig op stroom. De totaalprijs inclusief montage varieert van €5.100 en €25.000. We onderscheiden grofweg 4 verschillende type modellen. Het voornaamste verschil is de bron van energie. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant benut energie uit grondwater om de centrale verwarming te regelen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp neemt de warmte uit de aarde voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type haalt energie uit de omgevingslucht voor een goed verwarmde woning.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem onttrekt energie uit de lucht van buiten en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt feitelijk samen met jouw bestaande CV-ketel. Een voordelige manier om te bezuinigen op de energierekening waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Je gaat de helft minder gas gebruiken. In de basis heb je dan te maken met zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwere CV-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.325 en €4.275 bij een verwarmingsmonteur uit Wateren (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-wateren

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in september 2023?

Een warmtepomp is aanvankelijk een vrij grote investering. Het betaalt zich wel uit, het resulteert in veel lagere gaskosten. Aan de hand van een zeer aantrekkelijke subsidie heb je een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrische variant koop je al vanaf €6500. Een hybride oplossing kan je laten installeren voor €2100. De uiteindelijke investering wordt berekend door allerlei aspecten zoals type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13400 – €26500Geen buitenunit, prijzig
Water-water€13600 – €20200Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€4550 – €6700Vaak in hybride opstelling
Lucht-water€4950 – €6200Weinig onderhoud, veel stroom benodigd
Hybride€2450 – €6900Niet volledig van het gas af

Hoe hoog is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Wateren consumeert ong. 1800 m3 gas per jaar. Door een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de kosten bij een energiemaatschappij als Delta of Pure Energie. Je stroomverbruik neemt wel toe. De totale besparing schatten we op €230 tot €300. Met een hybride oplossing blijf je altijd iets aan gas consumeren. De besparing ligt dus iets lager, plusminus €190 (per jaar). Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met cijfers gebaseerd op een stevig geïsoleerde woning:

Type systeemEnergievraagKostenBesparing
HR-ketel1025m3€740
Buitenlucht2625kWh€511€229
Bodemwarmte2025kWh€363€377
Hybride1400 kWh + 350 M3€548€192

Populaire vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit een bron als lucht van buiten of bodem. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Deze energie wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor aangenaam warm water.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Wateren?

Niet alle huizen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. Er zijn een aantalvoorwaarden: isolatie moet goed voor elkaar zijn (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), er wordt gewerkt met speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Als het gaat om een hybride oplossing is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Het systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Dit bespaart veel energie en ga je veel minder betalen voor energie. De pomp is een aanvulling op jouw huidige HR-ketel op gas, en vervangt de reguliere ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Westerveld?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar kijk je specifiek naar lage prijzen? In zo’n geval is er de aantrekkelijke groene lening van je gemeente Westerveld. Het gaat om een speciale lening met verwaarloosbare rentes, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. De voorwaarden vind je op www.gemeentewesterveld.nl. Een ander alternatief: huren of leasen van een systeem.


Heb ik recht op subsidie?

Een warmtepomp is best wel prijzig. Maar, dikwijls kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Wateren. Hoeveel je hiervoor krijgt hangt af van energielabel en vermogen van de aangeschafte spullen. Subsidiebedragen beginnen bij €675 tot plusminus €3600. Informeren hoeveel subsidie je in september 2023 krijgt voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Wateren (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Je hebt te maken met een aantal voorwaarden: de installatie is nieuw, hij is actief en er zit een periode van max. 6 maanden tussen installatie en aanvraag.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (6 kW) verstrekken ze zo’n €1300 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht heb je recht op om en nabij €1600.
 • Bij de bodembron installaties start de tegemoetkoming bij zo’n €2375.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem krijg je iets meer terug (€150, bij een A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
EnersoBW 099 KW€2800,-
TechnecoVulcan 14 AC (W/W)19 KW€3700,-
EnergyPanelThermboil TB-180E0 KW€1100,-

Hoe wordt een woning energieneutraal?

De gasaansluiting de deur uit? In het geval van een energieneutrale woning gaat de energienota fors omlaag, stoot je minder CO-2 uiten geniet je van een comfortabel wooncomfort. Maar hoe realiseer ik dit? In het volgende stukje kan je aan de slag met een praktisch stappenplan van de warmteservice Wateren aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Dan mag je ervan uitgaan dat warmte uit de woonvertrekken weer kan ontsnappen. Goede isolatie is de basis van een energieneutraal huis. Vaak gaat het om driedubbelglas en buitengevelisolatie.

 2. Slim ventileren

  Als de isolatie gedaan is, is het belangrijk dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Een juiste ventilatie leidt tot een aangenaam leefklimaat zonder verspilling van warmte. In de praktijk gaat het vaak om ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Het grootste deel van de maandelijkse energienota vloeit voort uit onze verwarming en het genereren van warm tapwater. Een verantwoord alternatief voor de gas HR-ketel is daarom aan te raden. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er is meer keuze, denk aan de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een biomassaketel of warmtepomp gebruiken geen (of nauwelijks) gas, maar sluit je aan op elektriciteit. De stroom die het gebruikt kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Diever, Wapse, Zorgvlied, Dwingeloo, Lhee, Eemster, Geeuwenbrug, Dieverbrug, Havelte, Uffelte, Wapserveen, Vledder, Frederiksoord, Nijensleek, Vledderveen, Wilhelminaoord, Doldersum, Boschoord.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!