Warmtepomp Katwoude

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp in Katwoude? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Het systeem neemt energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond. Erg populair, want het is een efficiënte en duurzame methode om je huis te verwarmen. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €180,00 op jaarbasis. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dit scenario kan je het aanschaffen met een interessante subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dat ligt aan verschillende zaken. Hierna lees je verdere details over een warmtepomp kopen in Katwoude.
warmtepomp-installateur-1145

 • tot 50% minder CO-2 uitstoot
 • Bodemwarmtepomp kan ook voor verkoeling zorgen
 • Diverse erkende installateurs
 • Veiliger dan een gasgestookte CV-ketel
 • Subsidie oplopend tot €2.100

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1145
Netnummer0299 (+31299)
Gasverbruik M31520 M3
Stroom-verbruik kWh3060 kWh
Gemiddelde energiekosten€168,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Katwoude

Het plaatsen van de warmtepomp is een ingewikkelde bezigheid. Het aanbod omslaat diverse installaties. De vraag is; wat is de beste? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Katwoude kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De expert of loodgieter onderzoekt jouw woning en brengt een warmteplan in kaart. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de omvang van de woning zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met issues zoals:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Hoe duur is het, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Interesse in een efficiënte en goedkope warmtepomp in Katwoude? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Met behulp van deze pagina vind jij eenvoudig leveranciers en installateurs in jouw omgeving. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Op die manier kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (1145).
 2. Specificeer de woning. Feiten zoals soort woning, mate van isolatie, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Geef uw voorkeuren door. Wat is het budget? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Verzend de aanvraag. In circa 5 werkdagen volgt er een offerte op maat.

Welk type warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. De installatie profiteert van warmte uit uit de lucht of het water en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door het verwarmingssysteem in je huis. Er bestaan 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in op het moment dat er extra warmte noodzakelijk is.

Niet elk systeem is geschikt voor elke situatie. Dat komt vooral door de isolatiewaarden. In de paragraaf hierna lees jij toepasbare toelichtingen m.b.t. actuele warmtepompen en wat strookt met jouw type woning en wensen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Katwoude heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem is een gasaansluiting overbodig geworden. Het is een vervangen voor de HR-ketel: een warm huis en warm water om te douchen en wassen met het milieu vooropgesteld. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 40% – 60% en je bespaart op de energierekening, tot wel €205,00 op jaarbasis. De basis van dit systeem is elektriciteit. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €4.700 en €21.300. We gaan verder in op 4 verschillende type modellen. Het onderscheid is de energiebron. Elk type heeft weer individuele eigenschappen, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant profiteert van energie uit grondwater om het huis lekker warm te stoken.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem gebruikt de energie uit de aardbodem om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem gebruikt de energie uit de lucht van buiten voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de binnenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem werkt feitelijk samen met jouw bestaande CV-ketel op gas. Een uitstekende manier om de energierekening te reduceren waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. Doorgaans gaat dit vaak over zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse CV-ketel. De prijs ligt tussen de €2.000 en €5.950 bij een verwarmingsmonteur uit Katwoude (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-katwoude

Wat zijn de actuele kosten van een warmtepomp in mei 2024?

Een warmtepomp is allereerst een kostbaar systeem. Dat is niet voor niets, het mondt uit in flink lagere energiekosten. Dankzij lucratieve subsidies haal je een aantrekkelijke terugverdientijd. Een full-electric variant is beschikbaar vanaf €6600. Een hybride oplossing koop je al vanaf €2800. De uiteindelijke rekening wordt gecalculeerd door allerlei onderdelen als gas en stroom verbruik, isolatie en model installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10300 – €24000Hoge subsidie, lange terugverdientijd
Water-water€17500 – €22900Ook koelende functie
Lucht-lucht€3800 – €6425Binnen- en buitenunit
Lucht-water€4150 – €7450Koelende functie, vraagt veel stroom
Hybride€3000 – €6050Combinatiesysteem

Hoe interessant is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Katwoude verbruikt ong. 1520 m3 gas per jaar. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de maandelijkse rekening van een aanbieder van gas en stroom als Engie of Qurrent. Je maandelijkse vraag naar elektriciteit stijgt wel. De totale besparing fluctueert tussen de €215 tot €300. Bij hybride installaties blijf je altijd iets aan gas consumeren. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, rond de €145 (jaarlijks). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met als uitgangspunt een uitstekend geïsoleerde woning:

# WerkingEnergiebehoeftePrijzenBesparing
HR-ketel1250m3€658
Buitenlucht2500kWh€441€217
Bodemwarmte1675kWh€309€349
Hybride1450 kWh + 450 M3€474€184

Actuele vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit bronnen uit de directe omgeving als ventilatielucht of uit de bodem. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af aan de verwarming of het voorraadvat met warm water. Deze hitte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Katwoude?

Niet alle huizen renderen met een warmtepomp. Standaard zijn er meerdere eisen: een hoge isolatiewaarde (bestaande woning van na 1980), de woning bevat vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en je hebt voldoende ruimte (buffervat). Wanneer je gaat voor een hybride oplossing is een zuinige CV-ketel belangrijk.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Deze installatie gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen. Zo bespaar je veel energie en ga je veel minder betalen voor energie. Dit systeem wordt aangesloten op jouw huidige CV-ketel op gas, en is eigenlijk een vervanger voor de huidige ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Waterland?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, want dan kan jij gebruik maken van de aantrekkelijke groene lening in de regio Waterland. Het gaat om een speciale lening met een betaalbare rente, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Zie ook www.waterland.nl. Een ander alternatief: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Hoeveel subsidie krijg ik?

Een warmtepomp is een grote investering. Vergeet niet, gewoonlijk kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Katwoude. Hoeveel deze tegemoetkoming is komt tot stand door het type en het vermogen van het artikel. De hoogte van de subsidies starten bij €750 tot gemiddeld €2900. Onderzoek doen naar de subsidie in mei 2024 die geldt voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Katwoude (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Voor de aanvraag gelden een aantal randvoorwaarden: je hebt een nieuw model gekocht, het systeem is operationeel en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • Bij een hybride warmtepomp (5 kW) moet je rekenen op grofweg €1275 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht ontvang je ongeveer €1750.
 • Bij de bodembron installaties beginnen de bedragen bij circa €2150.
 • Voor een zuinige pomp krijg je nog eens extra terug (€225, bij een A++ label).
# MerkVariantKrachtSubsidie
AerforTHRON 16T AGR2 ST11 KW€2400,-
IBK / CLINTCHA/IK/A/WP 6111 KW€2250,-
Western AirconditioningFUSIO BW DUO 58e58 KW€7600,-

Stappenplan voor energieneutrale woning

Geen gas meer verbruiken? In een energieneutrale woning dalen jouw maandelijkse energielasten fors, verminder je de uitstoot van CO2 en heb je een prettig leefklimaat. Hoe bereik ik dit? Onderstaand komen we met een handig stappenplan van de warmteservice Katwoude aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  De woning grondig isoleren. Hierdoor voorkom je dat de warmte in huis binnenshuis blijft. Fatsoenlijke isolatie is het startpunt voor een NOM (nul op de meter) woning. In de praktijk gaat het vaak om vloerisolatie en buitengevelisolatie.

 2. Goede ventilatie

  Op het moment dat de woning geïsoleerd is, is het belangrijk dat er genoeg wordt geventileerd. Goed ventileren is belangrijk voor een gezond klimaat in huis zonder warmteverspilling. Populaire vormen zijn een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Meer dan 65% van het energiegebruik heeft te maken met verwarmen en het genereren van warm tapwater. Een zuinig alternatief voor de HR-ketel op basis van gas is een uitstekende oplossing. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er zijn allerlei opties, denk aan de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een biomassaketel of warmtepomp zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar hebben wel flink wat stroom nodig. Deze stroom kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Zodoende werk je toe naar een energieneutraal huis in Monnickendam, Katwoude, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Watergang.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!