Warmtepomp Achlum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Achlum? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Hij benut de energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 50% en de potentiële besparing ligt op €200,00, ieder jaar weer. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? In dit scenario krijg je een flinke subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dat ligt aan allerlei variabelen. In het volgende kopje ontdek jij praktische info over een warmtepomp kopen in Achlum.
warmtepomp-installateur-8806

 • tot 50% minder CO-2 uitstoot
 • Aangenaam leefcomfort
 • Een keuze voor de toekomst
 • Veilige manier van verwarmen
 • Veel geld besparen

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8806
Netnummer0517 (+31517)
Gas-verbruik M31450 M3
Stroomverbruik kWh2580 kWh
Gemiddelde energiekosten€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Achlum

Het inregelen van een warmtepomp is niet iets wat je zomaar even doet. We hebben te maken met tal van producten. Maar welk model past bij onze woning? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Achlum kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De expert of loodgieter analyseert jouw woning en biedt advies op maat. Hoe je woning geïsoleerd is, en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met vragen zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Wat is de investering, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Bent u op zoek naar een erkende en goedkope warmtepomp in Achlum? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Aan de hand van onze vergelijker doorzoek jij moeiteloos verwarmingsinstallateurs in je postcodegebied. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Hiermee worden de kosten een stuk lager. Dit werkt als volgt.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (8806).
 2. Omschrijf de woning. Aspecten als categorie huis, mate van isolatie, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Naar wat voor producten zoek je? Wat mag het project kosten? Streef je naar een energieneutrale woning?
 4. Verstuur de gegevens. In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. De warmtepomp maakt slim gebruik van energie uit bijv. uit de aarde of (ventilatie)lucht wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de verwarming in de woning. Er bestaan twee soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in wanneer als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elke installatie rendeert in jouw woning. Dit wordt veroorzaakt door bouwjaar en isolatie. Onderstaand vind jij omvangrijke info ten aanzien van beschikbare warmtepompen en wat matcht met jouw wensen. De erkende verwarmingsinstallateur in Achlum heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric systeem ben je vrij van aardgas. De gasketel kan helemaal uit je woning: het huis verwarmen en warm water in de badkamer en keuken op een duurzame manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 35% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €210,00 per jaar. Het systeem werkt op stroom. De prijs ligt tussen de €3.200 en €20.600. We werken op dit moment met vier verschillende soorten installaties. Het echte verschil is de energietoevoer. Elke merk heeft weer individuele eigenschappen, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp benut warmte van het grondwater om het CV-water in huis te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem benut warmte uit de aarde om het huis lekker warm te stoken.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type maakt slim gebruik van energie uit de lucht van buiten om een warm huis te faciliteren.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem maakt slim gebruik van warmte uit de binnenlucht en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt slim samen met jouw “ouderwetse” gasgestookte HR-ketel. Een betaalbare oplossing om een lagere energienota te realiseren met een CO2 reductie tot wel 40%. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. Gemiddeld gaat dit vaak over zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe CV-ketel. De kosten daarvoor liggen tussen €2.100 en €4.150 bij een verwarmingsmonteur uit Achlum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-achlum

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (april 2024) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is aanvankelijk een prijzige installatie. Dat is niet voor niets, het betekent flink lagere energiekosten. Dankzij een zeer aantrekkelijke subsidie haal jij een beperkte terugverdientijd. Een full-electric model is al op de markt vanaf €7700. Een hybride variant kan je laten installeren voor €2100. De uiteindelijke kostprijs wordt gebudgetteerd middels specifieke onderwerpen als isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€15000 – €28000Veel vermogen, hoge investering
Water-water€17800 – €21800Op basis van grondwater
Lucht-lucht€5450 – €7400Relatief lage investering
Lucht-water€4050 – €7375Totaaloplossing, afhankelijk van buitentemp.
Hybride€2225 – €5700Snel te plaatsen

Wat is de hoogte van het rendement?
Een familie met CV-ketel in Achlum gebruikt ong. 1450 m3 gas op jaarbasis. Door gebruik te maken van een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de jaarlijkse kosten bij een maatschappij als Greenchoice of Oxxio. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De besparing per jaar varieert van €235 tot €380. Met een hybride product gebruik je nog wel deels gas. De besparing ligt vaak wat lager, plusminus €185 (per jaar). Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een degelijk geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergiegebruikKostenBesparing
HR-ketel1200m3€704
Buitenlucht2625kWh€472€232
Bodemwarmte1875kWh€331€373
Hybride1350 kWh + 400 M3€507€197

Vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit diverse bronnen zoals lucht of bodem. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan de verwarmingsinstallatie van de woning. Deze hitte kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor heet tapwater.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Achlum?

Niet alle soorten woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Hiervoor gelden verschillende zaken: een top-isolatie (of bereid tot verbouwen), de woning bevat laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Wanneer je gaat voor een hybride opstelling moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Deze is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken als duurzame warmtebron voor verwarming. Deze manier is heel effectief en kan je een mooie maandelijkse besparing realiseren. De installatie werkt slim samen met jouw moderne gasgestookte CV-ketel, en vervangt de basis ventilatiebox. Ook geschikt voor flats/appartementen.

Hoe maak ik gebruik van de duurzaamheidslening in de gemeente Waadhoeke?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar heb je geen financiële ruimte? In zo’n geval kan je profiteren van de unieke groene lening bij de gemeenten Waadhoeke. Kort gezegd een kortlopende lening met beperkte rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Voor meer info zie www.waadhoeke.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Zit er subsidie op deze systemen?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Goed nieuws, veelal kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Achlum. Hoe hoog dat bedrag is hangt sterk af van zaken als de energiezuinigheid en het vermogen van het product. De subsidiebedragen schommelen tussen €600 tot gemiddeld €2500. Informeren naar de huidige subsidie in april 2024 voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Achlum (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Er zijn een aantal condities: je hebt een nieuw model gekocht, het is netjes aangesloten en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (4 kW) ontvang je pakweg €1225 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) heb je recht op om en nabij €1625.
 • Bij de grotere bodembron installaties mag jij rekenen op minimaal zo’n €2125.
 • Kies je voor een extra duurzame installatie, dan profiteer je van een hoger bedrag (€250, bij een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
GallettiMPED024H19 KW€3050,-
ToshibaHWS-P1105HR + HWS-P1105XWHM911 KW€2400,-
FujitsuWaterstage Comfort 086 KW€1900,-

Stappenplan voor energieneutrale woning

Geen gas meer verbruiken? Bij een energieneutrale woning bespaar je flink op de energierekening, ben je een stuk energiezuiniger en profiteer je van een comfortabel leefklimaat. Hoe bereik ik zo’n aangenaam en zuinig huis? In het volgende stukje vind je een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Achlum aardgasvrij om zelf jouw “0 op de meter” woning te bewerkstelligen.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Belangrijk, want zo mag je ervan uitgaan dat warmte uit de woonvertrekken binnenshuis blijft. Fatsoenlijke isolatie vormt de basis van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Vaak gaat het om isolatie van de bodem en isolatie van buitengevel.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Op het moment dat de isolatie gedaan is, is het van wezenlijk belang dat er schone en frisse lucht in huis is. Ventileren leidt tot een optimaal binnenklimaat zonder verspilling van energie. Populaire vormen zijn balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Het grootste deel van ons energieverbruik vloeit voort uit de verwarming en warm sanitair water. Een zuinig alternatief voor de gas CV-ketel is een uitstekende oplossing. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er zijn allerlei opties, denk aan de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een warmtepomp of zonneboiler verbruiken geen gas, maar het gevolg is wel een hoger stroomverbruik. De gevraagde elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in West, Oost, Zuid, Franeker, Noord, Noordoost, Zuid, West, Franeker Zuidoost, Bouwhoek West, Greidhoek, Tuinbouwgebied, Bouwhoek Noord.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!