Warmtepomp Makkum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Op zoek naar een warmtepomp in Makkum? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. Een dergelijk systeem haalt energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Het betreft een economische en ecologische benadering voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 50% en de besparing op de energienota loopt op tot €240,00, ieder jaar weer. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? In zo’n geval profiteer je van een royale subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welke installatie is geschikt voor mij? Het antwoord hangt af van allerlei zaken. Als je iets verders scrollt bekijk je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Makkum.
warmtepomp-installateur-8754

 • Duurzame investering
 • Ook koelen is mogelijk
 • Los van de energieleverancier
 • Gemakkelijke installatie
 • Elk jaar flink besparen op energiekosten

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8754
Netnummer0515 (+31515)
Gas-verbruik M31400 M3
Stroom-verbruik kWh2550 kWh
Gemiddelde energierekening€150,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Makkum

Een warmtepomp laten installeren is een ingewikkelde bezigheid. Je kan kiezen uit meerdere systemen. De vraag is; wat is de beste? Daarvoor is goed advies nodig. Een warmtepomp installatiebedrijf in Makkum kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De verwarmingsinstallateur of loodgieter onderzoekt de woning / bedrijfspand en maakt een indicatie van de wensen. De manier van isoleren en maandelijks energieverbruik zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt uitkomst bij vragen zoals:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Wat is de investering, en wat is het rendement?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Ben je op zoek naar een goede en goedkope warmtepomp in Makkum? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Dankzij onze vergelijker vind jij eenvoudig de beste installateurs die werken in jouw postcodegebied. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Zo bespaar je fors. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Geef je contactgegevens en adresgegevens op (8754).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Denk aan type en leeftijd huis, de staat van isolatie, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Hoeveel wil je uitgeven? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Dien de aanvraag in. Na een paar dagen volgt er een offerte op maat.

Wat voor soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. De pomp haalt energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming in de woning. We definiëren twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. Een hybride warmtepomp: Draait samen met een gasketel in een gecombineerd systeem. De CV-ketel gaat alleen aan in het geval dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elke soort warmtepomp is geschikt voor elke situatie. Dit heeft te maken met de isolatie van je woning. Onderstaand bekijk je accurate toelichtingen die gaan over beschikbare warmtepompen en wat aansluit op jouw soort woning. De regionale verwarmingsinstallateur in Makkum heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem is een gasaansluiting overbodig geworden. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: jullie huis verwarmen en heet water uit de kraan op een milieuvriendelijke manier. De CO2 uitstoot kunt u verminderen met 60% en je profiteert van een besparing tot wel €170,00 per jaar. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De totale investering ligt tussen de €3.000 en €21.500. We spreken over 4 verschillende soorten systemen. Het doorslaggevende verschil is de energiebron. Elke installatie heeft weer individuele gebruikstoepassing en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing neemt de energie uit grondwater om uw woning duurzaam te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem haalt warmte uit de aardbodem voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp profiteert van warmte uit de buitenlucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem onttrekt energie uit de binnenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp is actief naast jouw traditionele HR-ketel op gas. Een prima oplossing om de energiekosten terug te dringen en de CO-2 uitstoot te beperken. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. Gemiddeld hebben we het over zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. Qua budget moet je rekenen op prijzen tussen €2.100 en €6.000 bij een verwarmingsmonteur uit Makkum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-makkum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (februari 2024), en wat levert het op?

Een warmtepomp is initieel een forse investering. Maar, je krijgt te maken met flink lagere energiekosten. Geholpen door interessante subsidies krijg je een interessante terugverdientijd. Een full-electric systeem kan je aanschaffen vanaf €6100. Een hybride oplossing koop je al vanaf €3000. Het prijskaartje wordt gecalculeerd door verscheidene variabelen zoals type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13000 – €23600Passief koelen, prijzig
Water-water€15200 – €20500Relatief klein systeem
Lucht-lucht€4450 – €7450Kan ook als airco werken
Lucht-water€5250 – €6975Hoge subsidie, veel stroomverbruik
Hybride€2625 – €6400Combinatiesysteem

Wat is de hoogte van het rendement?
Een huis met CV-ketel in Makkum verbruikt plusminus 1400 m3 gas per jaar. Dankzij een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de kosten bij een leverancier als Eneco of Oxxio. Je verbruikt wel meer stroom. De totale besparing varieert van €230 tot €370. Met een hybride product gebruik je deels stroom in plaats van gas. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, zo’n €185 (per jaar). Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een normaal geïsoleerd huis:

# InstallatieEnergiegebruikKostenBesparingen
HR-ketel1175m3€683
Buitenlucht2350kWh€478€205
Bodemwarmte2000kWh€342€342
Hybride1350 kWh + 400 M3€512€171

Actuele vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit diverse bronnen zoals buitenlucht, ventilatielucht of warmte in de aarde. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan de verwarmingsinstallatie van de woning. De hitte kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor heet tapwater.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Makkum?

Niet alle soorten woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Hiervoor gelden enkele zaken: de woning voldoet aan de huidige isolatienormen (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), er wordt gewerkt met vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). In het geval van een hybride type moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Dit gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en kan je de energienota flink reduceren. Hij is een aanvulling op jouw traditionele HR-ketel op gas, en komt dus in plaats van de standaard ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Hoe maak ik gebruik van de duurzaamheidslening in de gemeente Súdwest-Fryslân?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar is het gewoon te duur? In zo’n geval kan je kiezen voor een speciale groene lening in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het is een tijdelijke lening met een betaalbare rente, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Voor meer info zie www.gemeentesudwestfryslan.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: de huur of lease van zo’n installatie.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een grote investering. Maar, dikwijls is er de ISDE-subsidie Makkum. De hoogte van dit bedrag hangt sterk af van zaken als de energieprestatie en vermogen van het product. De hoogte van de subsidies starten bij €750 en kunnen oplopen tot €1550. Informeren hoeveel subsidie je in februari 2024 krijgt voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Makkum (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. We onderscheiden een aantal eisen: het systeem is nieuw gekocht, het is volledig geïnstalleerd en er zit een periode van max. 6 maanden tussen installatie en aanvraag.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (5 – 6 kW) moet je rekenen op plusminus €1200 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) vergoeden ze circa €1650.
 • Bij de grotere bodembron installaties start de tegemoetkoming bij circa €2275.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel ontvang je iets meer (€125, let op het A++ label).
# MerkVariantKrachtSubsidie
GallettiMPE 035H28 KW€3950,-
ToshibaHWS-1105H + HWS-1405XWHM38 KW€2100,-
FerroliRVL-I Plus 14T12 KW€2500,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Een woning zonder gas? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan dalen jouw maandelijkse energielasten fors, slinkt de CO2 uitstoot van jouw woning en realiseer je ook nog eens een optimaal binnenklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? Hieronder bieden we een actueel stappenplan van de warmteservice Makkum aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  De woning grondig isoleren. Hiermee verhinder je dat warme lucht de woning ontglipt. Grondige isolatie is het fundament van een woning met 0 op de meter. Vaak gaat het om driedubbelglas en isolatie van de zolder.

 2. Goede ventilatie

  Op het moment dat het huis voldoet aan de isolatienormen, is het essentieel dat er schone en frisse lucht in huis is. Innovatief ventileren mondt uit in een gezonde leefomgeving zonder verspilling van energie. Vaak gaat het om een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Ruim 70% van het energiegebruik komt voort uit de verwarming en warm water om te koken en douchen. Een duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel kan veel uitstoot en geld besparen. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of zonneboiler zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar hebben wel flink wat stroom nodig. Dit stukje elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!