Warmtepomp Loënga

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Loënga? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Een dergelijk systeem onttrekt energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het is een zuinige en verantwoorde oplossing de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Daarmee vermindert u de CO-2 uitstoot tot wel 30% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €215,00, elk jaar opnieuw. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? In dit scenario kan je het aanschaffen met een flinke subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welke installatie is geschikt voor mij? Dat wordt bepaald door diverse facetten. Op ons warmtepomp-portaal ontdek je uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Loënga.
warmtepomp-installateur-8631

 • Energie uit een onuitputtelijke bron
 • Constante temperatuur
 • Volledig zelfvoorzienend zijn
 • Een gunstiger energielabel voor de woning
 • Royale subsidies

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcodegebied8631
Netnummer0515 (+31515)
Gas-gebruik M31400 M3
Stroom-verbruik kWh2550 kWh
Gemiddelde energierekening€150,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Loënga

Het plaatsen van de warmtepomp is niet iets wat je zomaar even doet. Je hebt keuze uit fors wat installaties. Wat is voor mij het beste alternatief? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Loënga kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De vakman of loodgieter bekijkt jouw huis of kantoor en biedt advies op maat. Hoe je woning geïsoleerd is, en de omvang van de woning zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met vraagstukken als:

 • Werkt het ook in mijn woning?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Interesse in een praktische en goedkope warmtepomp in Loënga? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Door gebruik te maken van onze tool check je direct erkende installateurs in je postcodegebied. Zet alle offertes op een rijtje. Handig, want zo bespaar je enorm. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (8631).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Voorbeelden zijn type huis, de staat van isolatie, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Wat is het budget? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verstuur het formulier. Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Het systeem benut de energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater en de warmtewisselaar brengt dit over op het CV-water. Hieronder behandelen we 2 type warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. Je HR-ketel zal aanspringen zodra het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke oplossing is interessant voor jouw huis. Veel hangt af van de isolatie van je woning. In de volgende paragraaf lees jij actuele gegevens over populaire warmtepompen en wat in lijn is met jouw wensen. De erkende verwarmingsinstallateur in Loënga kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie heb je geen gas meer nodig. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: een warme woning en warm water om te douchen en wassen met een focus op duurzaamheid. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 25% – 50% en de besparing loopt op tot €290,00 op jaarbasis. Het systeem werkt op stroom. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €7.000 en €23.100. Er bestaan in Nederland vier verschillende type installaties. Het doorslaggevende verschil is waar de energie vandaan komt. Elk type wordt gekenmerkt door eigenschappen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing gebruikt de warmte uit grondwater om het CV-water in huis te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water type onttrekt warmte uit de aardbodem om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type onttrekt warmte uit de lucht van buiten om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem profiteert van energie uit de lucht van buiten en kan een huis eenvoudig verwarmen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride oplossing wordt aangesloten op jouw normale HR-ketel op gas. Een voordelige oplossing om direct te bezuinigen op energiekosten die ook nog eens milieuvriendelijk is. Je gaat de helft minder gas gebruiken. In de praktijk slaat dit op zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een zuinige HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.025 en €6.175 bij een verwarmingsmonteur uit Loënga (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-loenga

Wat zijn de geschatte kosten van een warmtepomp in september 2022?

Een warmtepomp is primair een vrij grote investering. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het draait uit op een fors lagere energierekening. Via de huidige subsidies geniet je van een korte terugverdientijd. Een volledig elektrisch model kan je laten installeren voor €6500. Een hybride oplossing laat je al plaatsen voor €2500. De factuur komt tot stand door diverse aspecten als soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11100 – €25600Zeer efficiënt, lange terugverdientijd
Water-water€13100 – €22500Relatief klein systeem
Lucht-lucht€4950 – €6850Verwarmen en koelen
Lucht-water€4800 – €7075Goedkope installatie, verbruikt veel stroom
Hybride€2725 – €7000Niet volledig van het gas af

Wat is het gemiddelde rendement?
Een huis met CV-ketel in Loënga verbruikt om en nabij 1400 m3 gas per jaar. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de rekening van een leverancier van energie als Energiedirect of Pure Energie. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De jaarlijkse besparing varieert van €240 tot €400. Met een hybride oplossing behoud je jouw gasaansluiting. De besparing ligt dus iets lager, rond de €130 (jaarlijks). Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met als basis een hoge isolatiewaarde:

Type systeemEnergiebehoefteEnergieprijzenBesparing
HR-ketel1200m3€746
Buitenlucht2725kWh€507€239
Bodemwarmte1950kWh€358€388
Hybride1575 kWh + 350 M3€545€201

Meest gestelde vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit een bron als ventilatielucht of warmte uit de grond. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) de centrale verwarming. De energie kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor warm water.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Loënga?

Niet alle type woningen renderen met een warmtepomp. Er wordt gewerkt met meerdere vereisten: de woning voldoet aan de huidige isolatienormen (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), je beschikt over laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Wanneer je gaat voor de zogenaamde hybride pomp moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een energiezuinige oplossing en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Het maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Dit beperkt het verbruik van energie en kan je een mooie maandelijkse besparing realiseren. Deze installatie werkt samen met jouw reguliere HR-ketel, en vervangt op die manier de huidige ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Hoe maak ik gebruik van de duurzaamheidslening in de gemeente Súdwest-Fryslân?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar is het gewoon te duur? In zo’n geval kan jij gebruik maken van een speciale groene lening bij de gemeenten Súdwest-Fryslân. Het is een speciaal soort lening met lagere rentes, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Ga ook naar www.gemeentesudwestfryslan.nl. Mogelijk ook interessant: huur of lease van een van de besproken systemen.


Kan ik subsidie aanvragen voor mijn installatie?

Een warmtepomp is een forse investering. Echter, in algemene zin kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Loënga. De omvang van de subsidie hangt af van energielabel en vermogen van de installatie. De subsidiebedragen schommelen tussen €850 tot doorgaans €2550. Informeren naar de hoogte van de subsidie in september 2022 voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Loënga (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Er gelden een aantal randvoorwaarden: je hebt een nieuw model gekocht, hij is aangesloten en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (4 – 5 kW) ontvang je plusminus €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) ontvang je plusminus €1775.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product lopen de bedragen op vanaf om en nabij €2150.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel krijg je nog eens extra terug (€250, bij een A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
Fujitsu AtlanticAlfea Excellia 14F11 KW€2400,-
ThermiaMega M compact36 KW€5400,-
EnersoBW 1616 KW€3400,-

Zo realiseer je een energieneutrale woning

Verwarming en warm water zonder gas? Bij een energieneutrale woning bespaar je flink op de energierekening, ben je een stuk energiezuiniger en realiseer je ook nog eens een aangenaam leefklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? In het volgende stukje komen we met een praktisch stappenplan van de warmteservice Loënga aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Belangrijk, want zo zorg je dat de gerealiseerde warmte niet naar buiten ontsnapt. Een solide isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een duurzaam huis. In de praktijk gaat het vaak om triple glas en gevelisolatie.

 2. Goede ventilatie

  Als de woning geïsoleerd is, is het van belang dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Een juiste ventilatie mondt uit in een optimaal klimaat in huis zonder warmteverspilling. Wat veel toegepast wordt is balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. Duurzaam verwarmen

  Meer dan 65% van onze gas- en stroomconsumptie kunnen we herleiden tot onze verwarming en het genereren van warm tapwater. Een milieuvriendelijk alternatief voor de gasinstallatie is daarom aan te raden. Je denkt dan al gauw aan de warmtepomp, maar er is nog meer, bijvoorbeeld de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Milieuvriendelijke systemen zoals een warmtepomp of biomassaketel verbruiken geen gas, maar hebben wel flink wat stroom nodig. De elektra die hiervoor nodig is kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!