Warmtepomp Nederland

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Meer weten over een warmtepomp in Nederland? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. Het systeem profiteert van energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het gaat om een economische en verantwoorde benadering om uw huis op een aangename manier te verwarmen. De CO-2 uitstoot daalt met 35% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €275,00 per jaar. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan ontvang je een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Rendeert het ook in mijn woning? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dit heeft te maken met meerdere randvoorwaarden. Verderop tref jij praktische info over een warmtepomp kopen in Nederland.
warmtepomp-installateur-8362

 • Minder CO-2 belasting
 • Constante temperatuur
 • Innovatieve manier van verwarmen
 • Veilige manier van verwarmen
 • Speciale subsidieregeling

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8362
Netnummer0527 (+31527)
Gasgebruik M31530 M3
Stroom-gebruik kWh2880 kWh
Gemiddelde energierekening€165,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Nederland

Een installatie van een warmtepomp is een ingewikkelde bezigheid. Je kan kiezen uit diverse producten. Wat is nu goed voor mij? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Nederland heeft altijd goede ideeën (soms met eigen winkel of showroom). De expert of loodgieter analyseert het huis en voorziet je van verdere info. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de grootte van de woning zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor vragen als:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat zijn de kosten, en wat levert het op?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Ben je op zoek naar een zuinige en goedkope warmtepomp in Nederland? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is dan een onmisbare stap. Met de warmtepomp-vergelijker bekijk je vandaag nog (verwarmings)installateurs in je postcodegebied. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Door te vergelijken kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (8362).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Aspecten als type huis, wat er aan isolatie gedaan is, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Hoe kijk je prijstechnisch? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Dien de aanvraag in. Binnen een paar dagen ontvang je de offerte op maat.

Welke soort warmtepomp is geschikt?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De installatie neemt warmte uit buitenlucht, grond of water en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door de verwarming of het voorraadvat met warm water. We definiëren twee type warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. Je HR-ketel zal aanspringen op het moment dat er sprake is van piekbelasting.

Niet elke soort warmtepomp is interessant voor jouw huis. Dit wordt veroorzaakt door de isolatiewaarden. In de volgende paragraaf lees jij waardevolle informatie ten aanzien van alle verschillende warmtepompen en wat strookt met jouw situatie. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Nederland kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie kan je de woning verwarmen zonder gas. Het is een vervangen voor de HR-ketel: vloerverwarming aansturen en warm water uit de kraan met het milieu vooropgesteld. De CO2 uitstoot kunt u verminderen met 30% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €320,00 per jaar. Het systeem werkt op stroom. De kostprijs schommelt tussen de €3.000 en €24.000. We differentiëren 4 verschillende type producten. Het voornaamste verschil valt samen met de bron. Elk type installatie heeft weer individuele plus- en minpunten en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp neemt de warmte uit grondwater voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant neemt de warmte uit de aarde om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem neemt de energie uit de omgevingslucht om een warm huis te faciliteren.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie maakt slim gebruik van energie uit de binnenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling wordt aangesloten op jouw moderne HR-ketel. Een relatief goedkope manier om direct te bezuinigen op energiekosten en de CO-2 uitstoot te beperken. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. Doorgaans heb je dan te maken met de combi van een luchtwarmtepomp en een up-to-date CV-ketel. Hiervoor betaal je tussen de €2.900 en €7.225 bij een verwarmingsmonteur uit Nederland (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-nederland

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in september 2023?

De warmtepomp is initieel een vrij grote investering. Echter, het leidt tot flink lagere energiekosten. Geholpen door een flinke subsidie realiseer je een goede terugverdientijd. Een full-electric variant is er vanaf €7900. De zogenaamde hybride pomp koop je al vanaf €2700. De totaalprijs wordt bepaald aan de hand van diverse facetten zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10200 – €23500Veel besparen, lange terugverdientijd
Water-water€16000 – €24400Uitstekend rendement
Lucht-lucht€4300 – €6025Binnen- en buitenunit
Lucht-water€4850 – €7450Gemakkelijk plaatsen, buitenunit maakt geluid
Hybride€2625 – €6100Gemakkelijk te plaatsen

Wat is de hoogte van het rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Nederland gebruikt plusminus 1530 m3 gas p/jaar. Aan de hand van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de rekening van een leverancier van energie als Essent of Qurrent. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De energiebesparing komt uit tussen de €205 tot €355. Bij een hybride installatie verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt dus iets lager, rond de €200 (per jaar). Ter verduidelijk een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met als basis een uitstekend geïsoleerde woning:

Type installatieEnergieverbruikPrijzenBesparing
HR-ketel1225m3€689
Buitenlucht2550kWh€455€234
Bodemwarmte1600kWh€317€372
Hybride1600 kWh + 575 M3€489€200

Actuele vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan bronnen uit de directe omgeving als omgevingslucht, ventilatielucht of warmte uit de grond. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Deze warmte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat voor warm water.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Nederland?

Niet alle gebouwen en huizen zijn geschikt voor een warmtepomp. Er zijn een stuk of wat vereisten: een goed geïsoleerd huis (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), in het huis zitten speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en je hebt voldoende ruimte (buffervat). Wanneer je gaat voor een hybride opstelling is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Dit product maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Zo ga je efficiënt met energie om en ga je veel minder betalen voor energie. Dit systeem is actief naast jouw huidige gasgestookte HR-ketel, en vervangt de eenzijdige ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente Steenwijkerland?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, want dan bestaat er tegenwoordig de milieu georiënteerde groene lening in de regio Steenwijkerland. Het is een speciale lening met een scherpe rente, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Voor meer info zie www.steenwijkerland.nl. Een ander alternatief: huur of lease van een van de besproken systemen.


Kan ik subsidie aanvragen?

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Maar, veelal kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Nederland. Hoeveel deze tegemoetkoming is hangt sterk af van zaken als energielabel en vermogen van de aangeschafte spullen. De hoogte van de subsidies starten bij €725 en kunnen oplopen tot €1750. Nieuwsgierig naar de actuele subsidie in september 2023 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Nederland (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal zaken: het is een origineel en nieuw model, het is volledig geïnstalleerd en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Wanneer we het hebben over een hybride warmtepomp (4,5 kW) vergeven ze ong. €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) krijg je zo’n €1750.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product begint het subsidiebedrag bij pakweg €2050.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem profiteer je van een hoger bedrag (€100, met name A++ labels).
# MerkVariantKrachtSubsidie
EnersoAWK-O 18 EVI15 KW€2650,-
TechnecoVulcan 07 ACHT (B/W)7 KW€2800,-
ELCOAquatop S11 (GW)16 KW€3400,-

In 4 stappen naar een energieneutraal huis

Verwarming en warm water zonder gas? In het geval van een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, stoot je minder CO-2 uiten behaal je een prettig leefklimaat. Hoe bereik ik zo’n aangenaam en zuinig huis? Hieronder doorloop je een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Nederland aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Op die manier voorkom je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Goed toegepaste isolatie is het startpunt voor een NOM (nul op de meter) woning. Vaak gaat het om vloerisolatie en gevelisolatie.

 2. Goede ventilatie

  Als het huis voldoet aan de isolatienormen, is het noodzakelijk dat er genoeg wordt geventileerd. Een juiste ventilatie betekent een aangenaam klimaat in huis zonder veel energieverlies. Populaire vormen zijn balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. CV-ketel vervangen

  Bijna 80% van de totale energierekening kunnen we herleiden tot het verwarmen van onze woning en warm water om te koken en douchen. Een milieuvriendelijk alternatief voor de CV-ketel op basis van gas kan wat dat betreft uitkomst bieden. De warmtepomp is populair, meer er zijn meer mogelijkheden zoals de pelletkachel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Oplossingen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar worden gevoed door stroom. De benodigde elektra kan je in eigen beheer opwekken middels zonnepanelen. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Stad-Steenwijk, Oldemarkt, Kalenberg, Kuinre, Blankenham, Scheerwolde, Vollenhove, Sint Jansklooster, Heetveld, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Dinxterveen, Giethoorn-Zuid, Giethoorn-Noord, Dwarsgracht, Blokzijl.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!